
Składniki
200 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
4 łyżki
ciasto:
500 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania farszu. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła.

Krok 2
Dopraw farsz solą, majerankiem i pieprzem Knorr.

Krok 3
Teraz połącz składniki ciasta, aby powstało klasyczne ciasto pierogowe.

Krok 4
Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj krążki i nakładaj porcje surowego farszu. Sklejaj jak pierogi i połącz ze sobą końce aby powstały okrągłe pielmieni.

Krok 5
Gotowe pierożki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wymieszaj z pozostałym masłem i skrop octem. Podawaj natychmiast gorące z łyżką kwaśnej, najlepiej domowej śmietany.


Dobra rada:
Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pielmieni - pierożki z mięsem
Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Pierożki pielmieni to idealny przykład takiego dania. Wszystko zależy od inwencji, a także dostępnych nam produktów. Każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainspirować się i wyjść nieco poza znane nam receptury. Pielmieni pierożki z mięsem to danie, którego musisz spróbować!
Dla kogo?
Pierogi pielmieni to danie, które bez precedensu można określić mianem idealnego dla miłośników pierogów! Jeśli tylko wyrabianie ciasta i lepienie pierogów nie sprawia Ci trudności, to bez problemu poradzisz sobie z przyrządzeniem pielmieni bo przepis na przygotowanie pierożków z mięsem jest naprawdę bardzo łatwy.
Na jaką okazję?
Na obiad! Pielmieni pierożki z mięsem ciekawa alternatywa dla znanych pierogów. W takiej wersji smakują równie pysznie! A to za sprawą tradycyjnego, ale jakże idealnie dopracowanego przepisu na ciasto na pielmieni.
Czy wiesz, że?
Pielmieni z mięsem to rodzaj pierogów z mięsem, które kształtem przypominają tradycyjne uszka. Przepis na pielmieni wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Niemniej jednak pierożki świetnie odnalazły się i na stałe zadomowiły się w kuchni polskiej, a zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.
Dla urozmaicenia:
Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.