
Składniki
200 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
4 łyżki
ciasto:
500 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania farszu do pielmieni. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła.

Krok 2
Dopraw farsz do pielmieni solą, majerankiem i pieprzem Knorr.

Krok 3
Teraz połącz składniki ciasta, aby powstało klasyczne ciasto pierogowe.

Krok 4
Rozwałkuj cienko ciasto na pielmieni, wycinaj krążki i nakładaj porcje surowego farszu. Sklejaj jak pierogi i połącz ze sobą końce, aby powstały okrągłe pielmieni.

Krok 5
Gotowe pierogi pielmieni ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wymieszaj z pozostałym masłem i skrop octem. Podawaj natychmiast gorące z łyżką kwaśnej, najlepiej domowej śmietany.


Dobra rada:
Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pielmieni - pierożki z mięsem
Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Pierożki pielmieni to idealny przykład takiego dania. Wszystko zależy od inwencji, a także dostępnych nam produktów. Każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainspirować się i wyjść nieco poza znane nam receptury. Pielmieni pierożki z mięsem to danie, którego musisz spróbować!
Dla kogo?
Pierogi pielmieni to danie, które bez precedensu można określić mianem idealnego dla miłośników pierogów! Jeśli tylko wyrabianie ciasta i lepienie pierogów nie sprawiają Ci trudności, to bez problemu poradzisz sobie z przyrządzeniem pielmieni, bo przepis na przygotowanie pierożków z mięsem jest naprawdę bardzo łatwy.
Na jaką okazję?
Na obiad! Pielmieni pierożki z mięsem ciekawa alternatywa dla znanych pierogów. W takiej wersji smakują równie pysznie! A to za sprawą tradycyjnego, ale jakże idealnie dopracowanego przepisu na ciasto na pielmieni z mięsem.
Czy wiesz, że?
Pielmieni z mięsem to rodzaj pierogów z mięsem, które kształtem przypominają tradycyjne uszka. Przepis na pielmieni wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Niemniej jednak pierożki świetnie odnalazły się i na stałe zadomowiły się w kuchni polskiej, a zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.
Dla urozmaicenia:
Choć klasyczne pielmieni z mięsem najczęściej podaje się gotowane, z dodatkiem masła lub śmietany, warto poeksperymentować z formą ich podania. Po ugotowaniu możesz je delikatnie podsmażyć na maśle, aż nabiorą złocistej i chrupiącej skórki – to świetny sposób, by uzyskać zupełnie nowy wymiar smaku. Pyszne są również pielmieni serwowane w aromatycznym bulionie – to sposób popularny na Syberii, który sprawdzi się idealnie zwłaszcza w chłodne dni. Jeśli nasz przepis na pielmieni przypadł Ci do gustu, wypróbuj także cannelloni ze szpinakiem i ricottą lub gnocchi z patelni – to równie pyszne i domowe propozycje inspirowane kuchniami świata!































