Pielmieni - pierożki z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

217 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

824 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

ciasto:

1 łyżeczka

500 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania farszu. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 1

Krok 2

Dopraw farsz solą, majerankiem i pieprzem Knorr.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 2

Krok 3

Teraz połącz składniki ciasta, aby powstało klasyczne ciasto pierogowe.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj krążki i nakładaj porcje surowego farszu. Sklejaj jak pierogi i połącz ze sobą końce aby powstały okrągłe pielmieni.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierożki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wymieszaj z pozostałym masłem i skrop octem. Podawaj natychmiast gorące z łyżką kwaśnej, najlepiej domowej śmietany.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.

0

Opinie o przepisie

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pielmieni - pierożki z mięsemPielmieni - pierożki z mięsem

Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Wszystko zależy od inwencji, a także dostępnych nam produktów. Każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainspirować się i wyjść nieco poza znane nam receptury. Pielmieni pierożki z mięsem to danie, którego musisz spróbować!

Dla kogo?

Dla miłośników pierogów! Jeśli tylko wyrabianie ciasta i lepienie pierogów nie sprawia Ci trudności, to bez problemu poradzisz sobie z przyrządzeniem pielmieni pierożków z mięsem.

Na jaką okazję?

Na obiad! Pielmieni pierożki z mięsem ciekawa alternatywa dla znanych pierogów. W takiej wersji smakują równie pysznie!

Czy wiesz, że?

Pielmieni to rodzaj pierogów z mięsem, które z kształtu przypominają tradycyjne uszka. Przepis na ten przysmak wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Danie zadomowiło się w kuchni polskiej, a zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.

Dla urozmaicenia:

Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.