Składniki
200 gramów
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
4 łyżki
ciasto:
500 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania farszu. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła.
Krok 2
Dopraw farsz solą, majerankiem i pieprzem Knorr.
Krok 3
Teraz połącz składniki ciasta, aby powstało klasyczne ciasto pierogowe.
Krok 4
Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj krążki i nakładaj porcje surowego farszu. Sklejaj jak pierogi i połącz ze sobą końce aby powstały okrągłe pielmieni.
Krok 5
Gotowe pierożki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wymieszaj z pozostałym masłem i skrop octem. Podawaj natychmiast gorące z łyżką kwaśnej, najlepiej domowej śmietany.
Dobra rada:
Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pielmieni - pierożki z mięsem
Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Wszystko zależy od inwencji, a także dostępnych nam produktów. Każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainspirować się i wyjść nieco poza znane nam receptury. Pielmieni pierożki z mięsem to danie, którego musisz spróbować!
Dla kogo?
Dla miłośników pierogów! Jeśli tylko wyrabianie ciasta i lepienie pierogów nie sprawia Ci trudności, to bez problemu poradzisz sobie z przyrządzeniem pielmieni pierożków z mięsem.
Na jaką okazję?
Na obiad! Pielmieni pierożki z mięsem ciekawa alternatywa dla znanych pierogów. W takiej wersji smakują równie pysznie!
Czy wiesz, że?
Pielmieni to rodzaj pierogów z mięsem, które z kształtu przypominają tradycyjne uszka. Przepis na ten przysmak wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Danie zadomowiło się w kuchni polskiej, a zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.
Dla urozmaicenia:
Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.