Pielmieni - pierogi z mięsem: przepis na ciasto, farsz | Przepisy.pl pixel

Pielmieni - pierożki z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
563 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

377 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1016 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

4 łyżki

ciasto:

500 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania farszu do pielmieni. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 1

Krok 2

Dopraw farsz do pielmieni solą, majerankiem i pieprzem Knorr.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 2

Krok 3

Teraz połącz składniki ciasta, aby powstało klasyczne ciasto pierogowe.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj cienko ciasto na pielmieni, wycinaj krążki i nakładaj porcje surowego farszu. Sklejaj jak pierogi i połącz ze sobą końce, aby powstały okrągłe pielmieni.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierogi pielmieni ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wymieszaj z pozostałym masłem i skrop octem. Podawaj natychmiast gorące z łyżką kwaśnej, najlepiej domowej śmietany.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.

2

Opinie o przepisie

  • Karol

    Karol , 21.06.2022

    wyszły przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Zieliński

    Adrian Zieliński , 28.01.2021

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pielmieni - pierożki z mięsemPielmieni - pierożki z mięsem

Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Pierożki pielmieni to idealny przykład takiego dania. Wszystko zależy od inwencji, a także dostępnych nam produktów. Każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainspirować się i wyjść nieco poza znane nam receptury. Pielmieni pierożki z mięsem to danie, którego musisz spróbować!

Dla kogo?

Pierogi pielmieni to danie, które bez precedensu można określić mianem idealnego dla miłośników pierogów! Jeśli tylko wyrabianie ciasta i lepienie pierogów nie sprawiają Ci trudności, to bez problemu poradzisz sobie z przyrządzeniem pielmieni, bo przepis na przygotowanie pierożków z mięsem jest naprawdę bardzo łatwy.

Na jaką okazję?

Na obiad! Pielmieni pierożki z mięsem ciekawa alternatywa dla znanych pierogów. W takiej wersji smakują równie pysznie! A to za sprawą tradycyjnego, ale jakże idealnie dopracowanego przepisu na ciasto na pielmieni z mięsem.

Czy wiesz, że?

Pielmieni z mięsem to rodzaj pierogów z mięsem, które kształtem przypominają tradycyjne uszka. Przepis na pielmieni wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Niemniej jednak pierożki świetnie odnalazły się i na stałe zadomowiły się w kuchni polskiej, a zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.

Dla urozmaicenia:

Choć klasyczne pielmieni z mięsem najczęściej podaje się gotowane, z dodatkiem masła lub śmietany, warto poeksperymentować z formą ich podania. Po ugotowaniu możesz je delikatnie podsmażyć na maśle, aż nabiorą złocistej i chrupiącej skórki – to świetny sposób, by uzyskać zupełnie nowy wymiar smaku. Pyszne są również pielmieni serwowane w aromatycznym bulionie – to sposób popularny na Syberii, który sprawdzi się idealnie zwłaszcza w chłodne dni. Jeśli nasz przepis na pielmieni przypadł Ci do gustu, wypróbuj także cannelloni ze szpinakiem i ricottą lub gnocchi z patelni – to równie pyszne i domowe propozycje inspirowane kuchniami świata!