Pielmieni - pierożki z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pielmieni - pierożki z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

479 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

880 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

4 łyżki

ciasto:

500 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania farszu. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 1

Krok 2

Dopraw farsz solą, majerankiem i pieprzem Knorr.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 2

Krok 3

Teraz połącz składniki ciasta, aby powstało klasyczne ciasto pierogowe.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 3

Krok 4

Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj krążki i nakładaj porcje surowego farszu. Sklejaj jak pierogi i połącz ze sobą końce aby powstały okrągłe pielmieni.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierożki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wymieszaj z pozostałym masłem i skrop octem. Podawaj natychmiast gorące z łyżką kwaśnej, najlepiej domowej śmietany.

Pielmieni - pierożki z mięsem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.

1

Opinie o przepisie

  • Adrian Zieliński

    Adrian Zieliński , 28.01.2021

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pielmieni - pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pielmieni - pierożki z mięsemPielmieni - pierożki z mięsem

Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Wszystko zależy od inwencji, a także dostępnych nam produktów. Każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainspirować się i wyjść nieco poza znane nam receptury. Pielmieni pierożki z mięsem to danie, którego musisz spróbować!

Dla kogo?

Dla miłośników pierogów! Jeśli tylko wyrabianie ciasta i lepienie pierogów nie sprawia Ci trudności, to bez problemu poradzisz sobie z przyrządzeniem pielmieni pierożków z mięsem.

Na jaką okazję?

Na obiad! Pielmieni pierożki z mięsem ciekawa alternatywa dla znanych pierogów. W takiej wersji smakują równie pysznie!

Czy wiesz, że?

Pielmieni to rodzaj pierogów z mięsem, które z kształtu przypominają tradycyjne uszka. Przepis na ten przysmak wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Danie zadomowiło się w kuchni polskiej, a zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.

Dla urozmaicenia:

Pielmieni możesz również podawać zalane rosołem.