Kartacze to połączenie prostoty wykonania z wybornym smakiem. Urozmaicą codzienny jadłospis, ale równie dobrze sprawdzą się w czasie bardziej uroczystych posiłków. Przedstawiamy przepis na kartacze z mięsem mielonym.

Kartacze – co to takiego?

Funkcjonują również pod nazwą cepeliny. Niektórzy smakosze opisują kartacze z miesem jako rodzaj dużej, owalnej i czasem podłużnej pyzy ziemniaczanej z mięsnym nadzieniem. Co świadczy o ich wyjątkowości? Do przygotowania kartaczy używa się dwóch rodzajów masy ziemniaczanej. Zabieg ten jest gwarancją uzyskania niepowtarzalnej tekstury tradycyjnego przysmaku. Równie istotne jest przyprawienie mięsa. Powinno być soczyste i aromatyczne, więc nie warto oszczędzać na pieprzu, cebuli, czosnku i majeranku. W recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie pozostaje sporo miejsca na własną interpretację dania. Zamiast mięsa w nadzieniu mogą znaleźć się grzyby, twaróg, wędzony ser, kiszona kapusta, ryż, a nawet soczewica. Mimo to kartacze z mięsem mielonym nadal pozostają ich najbardziej popularną wersją. Jak zrobić kartacze z mięsem? W oryginalnych przepisach na cepeliny trudno znaleźć dodatek mąki. Nie da się jednak ukryć, że jej niewielka ilość może pomóc uzyskać zwartą konsystencję ciasta, które zachowa swój kształt podczas gotowania. Idealne rozwiązanie dla osób, które jeszcze nie mają wprawy w przygotowywaniu tego smacznego dania. Podstawą kartaczy są ziemniaki. Ich rodzaj ma ogromne znaczenie dla całej potrawy. Najlepiej wybierać starsze egzemplarze mączystych odmian typu C, ewentualnie B.

Kartacze z mięsem – składniki:

  • 1,5 kilograma ziemniaków,
  • 0,5 kilograma mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • 1 duża cebula lub 2 średnie,
  • Majeranek (wedle uznania),
  • Słodka papryka,
  • Pieprz,
  • Sól.

Przygotowanie:

  1. Umyte i obrane ziemniaki podziel na dwie równe części.
  2. Pierwszą z nich ugotuj, a następnie zmiel.
  3. Drugą zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną masę owiń ściereczką lub gazą i dokładnie odciśnij z wody.
  4. Odstaw wodę z ziemniaków i poczekaj, aż wytrąci się z niej skrobia. Wodę ostrożnie wylej.
  5. Połącz oba rodzaje ziemniaków ze skrobią, 2 jajkami, szczyptą soli, pieprzu i mąką ziemniaczaną. Wyrobione ciasto nie powinno się kruszyć.
  6. Na patelni podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Dodaj ją do mięsa wraz z jajkiem, majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Składniki równomiernie wymieszaj.
  7. Z kawałków ciasta formuj płaskie, ale dość grube placki. Na ich środek nakładaj porcje mięsnego farszu i zawijaj tak, by cały był w nim schowany.
  8. Kartacze gotuj partiami w osolonym wrzątku na niedużym ogniu. Czas gotowania licz od momentu wypłynięcia cepelinów na powierzchnię – powinno zająć to 4-5 minut.
  9. Możesz podawać je na różne sposoby. Smakują wyśmienicie z podprażoną cebulką i skwarkami z boczku.

Cepeliny w wielu (wy)daniach

Od samego czytania można poważnie zgłodnieć. Nie pozwól, by w brzuchu burczało zbyt głośno – do dzieła! Cepeliny, czyli litewskie kartacze to jeden z pomysłów na tradycyjne podejście do potrawy. Miłośnicy wszelkich dań mącznych i klusek umieszczą je na szczycie listy ulubionych przysmaków. Jeśli chcesz zbadać temat jeszcze bardziej wnikliwie, przepis na kartacze z mięsem mielonym będzie odpowiedni. Dla wszystkich, którzy lubią smaczne kombinacje, przygotowaliśmy cepeliny, czyli litewskie kartacze z serem. Fani nadzienia à la ruskie będą w pełni usatysfakcjonowani. Masz ochotę na jarski posiłek? Dobrze się składa, bo kartacze pieczarkowe to świetny pomysł na wegetariański obiad. Pachnącą lasem wersję przygotujesz dzięki sosowi grzybowemu z podgrzybków, który stanie się aromatycznym zwieńczeniem specjału.