PRZEPISY.PL

W ziemniaczane ciasto do cepelinów zawinąć można rozmaite nadzienia. Co myślicie o cepelinach z twarogiem, doprawionym majerankiem i świeżym pieprzem?

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - autor: przepisy.pl

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)

  • 30
  • 4
  • Łatwe
  • 0
56
osób dodało do Mniamlisty
56
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • ząbki czosnku2 szt
  • majeranek1 szczypta
  • olej2 łyżki
  • woda1.5 szklanki
  • mąka3 łyżki
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) – krok 1

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem według wskazówek podanych na opakowaniu.
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) – krok 2

Krok 2

Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta ziemniaczanego. Odstaw na 10 minut.
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) – krok 3

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) – krok 4

Krok 4

Przygotuj farsz serowy. W misce połącz zmielony ser twarogowy z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami, czosnkiem, majerankiem i cebulką.
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) – krok 5

Krok 5

Formuj z ciasta duże cepeliny i nadziewaj je farszem. Kluskom nadaj kształt dużych cygar. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) – krok 6

Krok 6

Cepeliny gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut po wypłynięciu. Możesz podawać gotowane lub smażone, polane np. przesmażoną cebulką i boczkiem.

Więcej przepisów z tym produktem

Fix Chrupiące placki ziemniaczane KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

270
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
122
osoby dodały do Mniamlisty
60''
5
Łatwe
448
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Średnie
100
osób dodało do Mniamlisty
60''
3
Łatwe