Kartacze z serem – cepeliny: litewskie z twarogiem | Przepisy.pl pixel

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

124

heart
792 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1097 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3477 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem według wskazówek podanych na opakowaniu.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 1

Krok 2

Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta ziemniaczanego. Odstaw na 10 minut.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 3

Krok 4

Przygotuj farsz serowy. W misce połącz zmielony ser twarogowy z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami, czosnkiem, majerankiem i cebulką.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 4

Krok 5

Formuj z ciasta duże cepeliny i nadziewaj je farszem. Kluskom nadaj kształt dużych cygar. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 5

Krok 6

Cepeliny gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut po wypłynięciu. Możesz podawać gotowane lub smażone, polane np. przesmażoną cebulką i boczkiem.

Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 24.02.2023

    Błagam, niech mnie ktoś na nie zaprosi!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aga Rosi

    Aga Rosi , 11.10.2019

    bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)

Kartacze, nazywane także cepelinami, są potrawą regionalną popularną w szczególności w północno-wschodniej części naszego kraju. Najczęściej można spotkać ją na stołach Podlasia oraz Suwalszczyzny. Mają one kulisty lub elipsowaty kształt i składają się z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. W ich wnętrzu znajduje się natomiast przyprawione mięso mielone, ser, duszna kapusta kiszona albo grzyby. Kartacze powinno się gotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Są one gotowe po około pięciu minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej podawać je na ciepło okraszone skwarkami z usmażonych na oleju cebuli oraz boczku. Cepeliny możesz zaserwować także na drugi dzień – wystarczy, że pokroisz je na grube plastry i podsmażysz na patelni. Potrawa ta bardzo dobrze sprawdzi się także wtedy, gdy z obiadu zostanie ci odrobina mięsa – możesz je wówczas zmielić, doprawić i nafaszerować nim ciasto.