• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Blog
  • Nie bądź cykor, sięgnij po cykorię... czyli o endywii słów kilka
Nie bądź cykor, sięgnij po cykorię... czyli o endywii słów kilka

Nie bądź cykor, sięgnij po cykorię... czyli o endywii słów kilka

Słysząc słowo „cykoria”, prawdopodobnie każdy z nas pomyśli o warzywie liściastym spokrewnionym z sałatą. Czym jest w takim razie endywia? A to dopiero zagwozdka! Śpieszymy z wyjaśnieniem! Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że obie nazwy używane są wymiennie, a warzywa są ze sobą spokrewnione i tworzą rodzinę podgatunków. Jeśli po raz pierwszy spotykasz się z tego typu określeniem, najwyższa pora nieco otworzyć się na kulinarne nowości! Zaproś do swojej kuchni endywię i odkrywaj ciekawe smaki!

Z czym to się je?

Endywię cechuje lekko gorzki, typowy dla cykorii smak. Tym, co ją wyróżnia, są bez wątpienia nieco grube..

Więcej

Jak się za to zabrać?

Endywię uprawia się zazwyczaj jako roślinę jednoroczną. Bardzo ważne jest odpowiednie nawadnianie...

Więcej

Czy wiesz, że?

Pora na podróż w czasie! Pierwsze wzmianki na temat endywii pochodzą ze starożytności.

Więcej

Zainspiruj się!

Kiedy jesień wita nas deszczem, szarą aurą i wszechobecną chlapą, pora dodać trochę kolorów do tego, co nasz otacza!

Więcej

Dla zdrowia!

Mówi się, że endywia to kuzynka sałaty, ale pod względem wartości odżywczych zdecydowanie zajmuje wyższe miejsce.

Więcej

Z czym to się je?

Endywię cechuje lekko gorzki, typowy dla cykorii smak. Tym, co ją wyróżnia, są bez wątpienia nieco grube, karbowane, falowane liście. Możemy wskazać jej dwie odmiany: eskariola (o gładkich, szerokich, zielonych liściach) i endywia kędzierzawa (o falistych i wydłużonych brzegach). W kuchni warzywo odgrywa rolę znanej wszystkim sałaty. Idealnie komponuje się z niemal wszystkimi warzywami. W połączeniu z serami, orzechami i owocami tworzy propozycję wykwintnej przystawki. Aby nieco przełamać gorzkawy smak endywii, można ją podawać z sosem lub dressingiem, np. z dodatkiem cytryny. Co więcej, endywię można mieszać z różnymi rodzajami sałat. Dzięki temu podana przez ciebie sałatka będzie pełna kolorów, kształtów i smaków! To z jej udziałem udekorujesz kanapki czy inne przekąski. Warzywo urozmaici twój jadłospis i będzie świetną alternatywą dla zwykłych, często mało charakternych w smaku sałat. Czas poznać ją w całej okazałości!

powrót do góry

Jak się za to zabrać?

Endywię uprawia się zazwyczaj jako roślinę jednoroczną. Bardzo ważne jest odpowiednie nawadnianie, odchwaszczanie i spulchnianie gleby, na której rośnie. Nie zalicza się do grona roślin ciepłolubnych, co więcej – w zbyt wysokich temperaturach staje się bardziej gorzka. Całkiem nieźle znosi przymrozki, jednak najlepiej czuje się w temperaturze ok. 10–20ᵒC. Nie jest zbyt wymagająca, a jej uprawa nie powinna sprawiać trudności nawet amatorom. Jeśli jesteś już na kolejnym etapie i endywia spokojnie czeka w zaciszu twojej kuchni, czas się za nią wziąć! Warzywo opłucz w wodzie, następnie osusz i podawaj całe liście lub pokrój je w paseczki. Jasne jak słońce, prawda? Jeśli nie zużyjesz całego warzywa, najlepiej przechowuj je w lodówce. Dzięki temu endywia zachowa świeżość jeszcze przez kilka dni. Miej to na uwadze!

powrót do góry

Czy wiesz, że?

- Pora na podróż w czasie! Pierwsze wzmianki na temat endywii pochodzą ze starożytności. W antycznym Egipcie była podawana podczas uczty w czasie święta Pesach.
- W czasie uprawy liście endywii są bielone. Dlaczego? Wszystko z myślą o tobie! Dzięki temu są mniej gorzkie. Sam proces jest bardzo prosty. Liście rośliny są spinane za pomocą gumki lub sznurka, tak by słońce nie docierało do ich wewnętrza. Z tego powodu zewnętrzna część warzywa jest zdecydowanie bardziej gorzka w smaku.
- Z epoki średniowiecza zachował się przepis ze zbioru św. Hildegardy na sałatkę z endywii, jabłek, migdałów, pomarańczy i nasion babki plesznika. Brzmi jak przystawka w ekskluzywnej restauracji, nieprawdaż?

powrót do góry

Zainspiruj się!

Kiedy jesień wita nas deszczem, szarą aurą i wszechobecną chlapą, pora dodać trochę kolorów do tego, co nasz otacza! Jeśli szukasz propozycji na lunch, lekką kolację lub po prostu zdrową przekąskę, sięgnij po przepis na sałatkę z cykorii z orzechami! Cała gama barw na talerzu gwarantowana! Dodając jajko na twardo i kawałki kurczaka, zaserwujesz swojej rodzinie francuską sałatkę z endywią. Dodatkowo całość polej francuskim dressingiem. Palce lizać! Ciekawą propozycją jest przepis na sałatkę ze smażonym serem kozim. To prawdziwy rarytas! Smak warzywa idealnie komponuje się z aromatycznym serem. Przygotowanie tego przysmaku zajmie ci jedynie 30 minut. Wrażenia estetyczne i smakowe nie do opisania! Mamy też coś dla miłośników meksykańskich smaków. Przygotuj sałatkę z fasolą, kukurydzą i groszkiem. Z dodatkiem tabasco danie nabierze ostrego charakteru! Szukasz pomysłu na efektowną przekąskę? Mamy coś dla ciebie! Czy zwykłe kanapki mogą wyglądać estetycznie? Oczywiście, że tak! Kanapki z pumpernikla z dodatkiem fig i migdałów to propozycja na śniadanie w wykwintnym stylu. Nie bój się łączyć różne smaki! Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa! Smacznego!

powrót do góry

Dla zdrowia!

Mówi się, że endywia to kuzynka sałaty, ale pod względem wartości odżywczych zdecydowanie zajmuje wyższe miejsce. Kryje w sobie znacznie więcej witamin i minerałów. Chcesz poznać szczegóły? Mówisz – masz! Zawiera: witaminę C odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego; witaminę E chroniącą komórki przed stresem oksydacyjnym; witaminy z grupy B regulujące działanie układu nerwowego. Co więcej, liście endywii zawierają glikozyd (laktucyna) – związek, który nadaje im charakterystyczny gorzki smak.

powrót do góry

Komentarze (0)

Sprawdź nasze przepisy

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach

    Łosoś gotowany na parze w warzywach

    ULUBIONY!
    315
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Zielona zupa

    Zielona zupa

    ULUBIONY!
    441
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Sałatka grecka z sałatą lodową

    Sałatka grecka z sałatą lodową

    ULUBIONY!
    534
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    ULUBIONY!
    273
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    ULUBIONY!
    234
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    ULUBIONY!
    93
    osoba dodała do listy ulubionych
    45''
    4
  • Sałatka z dyni i cieciorki

    Sałatka z dyni i cieciorki

    ULUBIONY!
    16
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Włoska sałatka z makaronu

    Włoska sałatka z makaronu

    ULUBIONY!
    29
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Szybka zupa z soczewicy

    Szybka zupa z soczewicy

    ULUBIONY!
    76
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Boczniaki z sosem sojowym

    Boczniaki z sosem sojowym

    ULUBIONY!
    0
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby