Pieczone warzywa z fetą - zapiekane: z serem | Przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
176 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

434 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie wsyp do miski.

Krok 2

W drugiej miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, posiekany czosnek oraz Delikat Knorr. Dodaj do warzyw.

Krok 3

Zamarynowane warzywa przesyp na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 35 minut.

Krok 4

Upieczone warzywa przełóż na półmisek i skrop olejem z pestek dyni. Wierzch posyp pokruszonym serem feta oraz pestkami dyni. Danie podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyniPieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

Pieczone warzywa, posypane serem feta i pestkami dyni, to kolorowa i pełna smaku przekąska albo dodatek do dania głównego. Wspaniale nadawać się będą do pieczonego kurczaka lub ryb. Mieszankę przygotujesz z różnych warzyw, ta z przepisu jest jednak bardzo urozmaicona, a wszystkie jej składniki doskonale się ze sobą komponują. Dodaj do niej paprykę w różnych kolorach: czerwona jest najsłodsza, żółta mniej, z kolei zielona charakteryzuje się gorzkawym posmakiem. Pokrój cukinię, której delikatny smak pasować będzie do różnego rodzaju składników, a także lekko pikantną i słodką czerwoną cebulę oraz kwaskowate pomidorki cherry. Na kawałki podziel młode marchewki i wszystkie warzywa wymieszaj z marynatą, którą przygotujesz z oliwy, octu balsamicznego, czosnku oraz przyprawy uniwersalnej. Upiecz je, a po przełożeniu na półmisek, skrop olejem z pestek dyni (dobry będzie również ten z pestek winogron) i posyp pokruszonym albo pokrojonym w kostkę serem feta. Całość dopełnij pestkami słonecznika. Do dzieła!