Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

154 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie wsyp do miski.

Krok 2

W drugiej miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, posiekany czosnek oraz Delikat Knorr. Dodaj do warzyw.

Krok 3

Zamarynowane warzywa przesyp na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 35 minut.

Krok 4

Upieczone warzywa przełóż na półmisek i skrop olejem z pestek dyni. Wierzch posyp pokruszonym serem feta oraz pestkami dyni. Danie podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyniPieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

Pieczone warzywa, posypane serem feta i pestkami dyni, to kolorowa i pełna smaku przekąska albo dodatek do dania głównego. Wspaniale nadawać się będą do pieczonego kurczaka lub ryb. Mieszankę przygotujesz z różnych warzyw, ta z przepisu jest jednak bardzo urozmaicona, a wszystkie jej składniki doskonale się ze sobą komponują. Dodaj do niej paprykę w różnych kolorach: czerwona jest najsłodsza, żółta mniej, z kolei zielona charakteryzuje się gorzkawym posmakiem. Pokrój cukinię, której delikatny smak pasować będzie do różnego rodzaju składników, a także lekko pikantną i słodką czerwoną cebulę oraz kwaskowate pomidorki cherry. Na kawałki podziel młode marchewki i wszystkie warzywa wymieszaj z marynatą, którą przygotujesz z oliwy, octu balsamicznego, czosnku oraz przyprawy uniwersalnej. Upiecz je, a po przełożeniu na półmisek, skrop olejem z pestek dyni (dobry będzie również ten z pestek winogron) i posyp pokruszonym albo pokrojonym w kostkę serem feta. Całość dopełnij pestkami słonecznika. Do dzieła!