Pieczone warzywa z fetą - zapiekane: z serem | Przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
176 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

320 osób wydrukowało

Pobierz pdf

439 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie wsyp do miski.

Krok 2

W drugiej miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, posiekany czosnek oraz Delikat Knorr. Dodaj do warzyw.

Krok 3

Zamarynowane warzywa przesyp na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 35 minut.

Krok 4

Upieczone warzywa przełóż na półmisek i skrop olejem z pestek dyni. Wierzch posyp pokruszonym serem feta oraz pestkami dyni. Danie podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyniPieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

Pieczone warzywa, posypane serem feta i pestkami dyni, to kolorowa i pełna smaku przekąska albo dodatek do dania głównego. Wspaniale nadawać się będą do pieczonego kurczaka lub ryb. Mieszankę przygotujesz z różnych warzyw, ta z przepisu jest jednak bardzo urozmaicona, a wszystkie jej składniki doskonale się ze sobą komponują. Dodaj do niej paprykę w różnych kolorach: czerwona jest najsłodsza, żółta mniej, z kolei zielona charakteryzuje się gorzkawym posmakiem. Pokrój cukinię, której delikatny smak pasować będzie do różnego rodzaju składników, a także lekko pikantną i słodką czerwoną cebulę oraz kwaskowate pomidorki cherry. Na kawałki podziel młode marchewki i wszystkie warzywa wymieszaj z marynatą, którą przygotujesz z oliwy, octu balsamicznego, czosnku oraz przyprawy uniwersalnej. Upiecz je, a po przełożeniu na półmisek, skrop olejem z pestek dyni (dobry będzie również ten z pestek winogron) i posyp pokruszonym albo pokrojonym w kostkę serem feta. Całość dopełnij pestkami słonecznika. Do dzieła!