Bitki wołowe w stylu francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe w stylu francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

500 mililitrów

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki, uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 2

Krok 3

Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Smaż przez kilka minut.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej wino i poczekaj, aż wyparuje alkohol.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj bulion oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 5

Krok 6

Wszystkie zioła zwiń sznurkiem i dodaj do bitek pod koniec duszenia, aby całość nabrała aromatu. Podawaj samodzielnie lub z pieczywem.

Bitki wołowe w stylu francuskim - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe w stylu francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe w stylu francuskimBitki wołowe w stylu francuskim

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.