Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

700 mililitrów

80 mililitrów

150 gramów

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki, uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Całość smaż, aż cebula będzie szklista.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 3

Krok 4

Wsyp cukier i jak zacznie się karmelizować, wlej ocet oraz czerwone wino. Zagotuj i poczekaj, aż płyn wyparuje do połowy.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion, dodaj oliwki oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Pod sam koniec duszenia dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i natychmiast podawaj.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Sosnowska

    Danuta Sosnowska , 30.10.2015

    Aromatyczne, świetny sos. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ratatuj à la moussaka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym  Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.