Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

121 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

700 mililitrów

80 mililitrów

150 gramów

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki, uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Całość smaż, aż cebula będzie szklista.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 3

Krok 4

Wsyp cukier i jak zacznie się karmelizować, wlej ocet oraz czerwone wino. Zagotuj i poczekaj, aż płyn wyparuje do połowy.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion, dodaj oliwki oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Pod sam koniec duszenia dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i natychmiast podawaj.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Sosnowska

    Danuta Sosnowska , 30.10.2015

    Aromatyczne, świetny sos. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej