Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

100 mililitrów

700 mililitrów

80 mililitrów

150 gramów

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki, uprzednio oprószając je mąką.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Całość smaż, aż cebula będzie szklista.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 3

Krok 4

Wsyp cukier i jak zacznie się karmelizować, wlej ocet oraz czerwone wino. Zagotuj i poczekaj, aż płyn wyparuje do połowy.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion, dodaj oliwki oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Pod sam koniec duszenia dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i natychmiast podawaj.

Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Sosnowska

    Danuta Sosnowska , 30.10.2015

    Aromatyczne, świetny sos. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe z cebulą i octem balsamicznym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Portugalskie ziemniaki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej