Ciasto z dyni bez jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z dyni bez jajek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 mililitrów

25 dekagramów

1.5 szklanki

1 kilogram

40 dekagramów

7 dekagramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz, pokrój w kostkę i rozgotuj w szklance mleka na gładką masę.

Krok 2

Drożdże wymieszaj z pozostałym mlekiem i łyżeczką cukru, zostaw do wyrośnięcia.

Krok 3

Margarynę roztop i wymieszaj z olejem, a mąkę przesiej.

Krok 4

Do przesianej mąki dodaj rozczyn, cukier, olejek, roztopiony tłuszcz i dynię, wrób ciasto. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 5

Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na ciepło lub zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z dyni bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z dyni bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z dyni bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z dyni bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z dyni bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z dyni bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z dyni bez jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z dyni bez jajek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej