Dynia makaronowa z mięsem mielonym - zapiekanka | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

50 gramów

3 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż do momentu, gdy będzie zrumienione.

Krok 4

Całość zalej przygotowanym Fixem, posyp startym serem i wstaw naczynie do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.

Krok 3

Makaron wymieszaj z przesmażonym mięsem oraz dynią, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dynię pokrój w kostkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z dyniąZapiekanka makaronowa z dynią

W sezonie jesiennym i zimowym warto przygotowywać dania, których głównym składnikiem jest dynia. Dzięki jej zamarynowaniu możesz jednak korzystać z niej przez cały rok. Z wersji konserwowej tego warzywa przyrządzisz np. smaczną zapiekankę makaronową z tego przepisu. W liście składników rekomendowany jest do niej ugotowany makaron kolanka, świetnie sprawdzi się jednak inny jego rodzaj, np. rurki czy świderki. Jeśli gotujesz to danie na wyjątkową okazję, wybierz makaron koloryzowany naturalnymi barwnikami. Na początek pokrój cebulę w kostkę i podsmażaj przez krótki czas na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe i smaż do momentu, w którym stanie się zarumienione. Tak przygotowane składniki – wraz z pokrojoną w kostkę dynią – przełóż do naczynia żaroodpornego. Aby zapobiec przywieraniu składników do ścian naczynia, możesz je wcześniej nasmarować cienką warstwą tłuszczu. Całość zalej sosem carbonara i posyp starym żółtym serem. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się prosta sałatka. Przyrządź smaczną zapiekankę przy pomocy naszego przepisu.