Zapiekanka makaronowa z dynią

- Krok 1Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż do momentu, gdy będzie zrumienione.
- Krok 2Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dynię pokrój w kostkę.
- Krok 3Makaron wymieszaj z przesmażonym mięsem oraz dynią, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Krok 4Całość zalej przygotowanym Fixem, posyp startym serem i wstaw naczynie do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.

Zapiekanka makaronowa z dynią
W sezonie jesiennym i zimowym warto przygotowywać dania, których głównym składnikiem jest dynia. Dzięki jej zamarynowaniu możesz jednak korzystać z niej przez cały rok. Z wersji konserwowej tego warzywa przyrządzisz np. smaczną zapiekankę makaronową z tego przepisu. W liście składników rekomendowany jest do niej ugotowany makaron kolanka, świetnie sprawdzi się jednak inny jego rodzaj, np. rurki czy świderki. Jeśli gotujesz to danie na wyjątkową okazję, wybierz makaron koloryzowany naturalnymi barwnikami. Na początek pokrój cebulę w kostkę i podsmażaj przez krótki czas na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe i smaż do momentu, w którym stanie się zarumienione. Tak przygotowane składniki – wraz z pokrojoną w kostkę dynią – przełóż do naczynia żaroodpornego. Aby zapobiec przywieraniu składników do ścian naczynia, możesz je wcześniej nasmarować cienką warstwą tłuszczu. Całość zalej sosem carbonara i posyp starym żółtym serem. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się prosta sałatka. Przyrządź smaczną zapiekankę przy pomocy naszego przepisu.