Zapiekanka makaronowa z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka makaronowa z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

50 gramów

3 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż do momentu, gdy będzie zrumienione.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dynię pokrój w kostkę.

Krok 3

Makaron wymieszaj z przesmażonym mięsem oraz dynią, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Całość zalej przygotowanym Fixem, posyp startym serem i wstaw naczynie do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z dyniąZapiekanka makaronowa z dynią

W sezonie jesiennym i zimowym warto przygotowywać dania, których głównym składnikiem jest dynia. Dzięki jej zamarynowaniu możesz jednak korzystać z niej przez cały rok. Z wersji konserwowej tego warzywa przyrządzisz np. smaczną zapiekankę makaronową z tego przepisu. W liście składników rekomendowany jest do niej ugotowany makaron kolanka, świetnie sprawdzi się jednak inny jego rodzaj, np. rurki czy świderki. Jeśli gotujesz to danie na wyjątkową okazję, wybierz makaron koloryzowany naturalnymi barwnikami. Na początek pokrój cebulę w kostkę i podsmażaj przez krótki czas na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe i smaż do momentu, w którym stanie się zarumienione. Tak przygotowane składniki – wraz z pokrojoną w kostkę dynią – przełóż do naczynia żaroodpornego. Aby zapobiec przywieraniu składników do ścian naczynia, możesz je wcześniej nasmarować cienką warstwą tłuszczu. Całość zalej sosem carbonara i posyp starym żółtym serem. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się prosta sałatka. Przyrządź smaczną zapiekankę przy pomocy naszego przepisu.