Dynia makaronowa z mięsem mielonym - zapiekanka | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

178 osób wydrukowało

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

50 gramów

3 łyżki

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż do momentu, gdy będzie zrumienione.

Krok 4

Całość zalej przygotowanym Fixem, posyp startym serem i wstaw naczynie do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.

Krok 3

Makaron wymieszaj z przesmażonym mięsem oraz dynią, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dynię pokrój w kostkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z dyniąZapiekanka makaronowa z dynią

W sezonie jesiennym i zimowym warto przygotowywać dania, których głównym składnikiem jest dynia. Dzięki jej zamarynowaniu możesz jednak korzystać z niej przez cały rok. Z wersji konserwowej tego warzywa przyrządzisz np. smaczną zapiekankę makaronową z tego przepisu. W liście składników rekomendowany jest do niej ugotowany makaron kolanka, świetnie sprawdzi się jednak inny jego rodzaj, np. rurki czy świderki. Jeśli gotujesz to danie na wyjątkową okazję, wybierz makaron koloryzowany naturalnymi barwnikami. Na początek pokrój cebulę w kostkę i podsmażaj przez krótki czas na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe i smaż do momentu, w którym stanie się zarumienione. Tak przygotowane składniki – wraz z pokrojoną w kostkę dynią – przełóż do naczynia żaroodpornego. Aby zapobiec przywieraniu składników do ścian naczynia, możesz je wcześniej nasmarować cienką warstwą tłuszczu. Całość zalej sosem carbonara i posyp starym żółtym serem. Podawaj na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się prosta sałatka. Przyrządź smaczną zapiekankę przy pomocy naszego przepisu.