
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
200 gramów
7 sztuk
1 sztuka
250 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
150 gramów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę pokrój w talarki, cebulę w piórka. Następnie przesmaż razem na rozgrzanej oliwie.
Krok 2
W dużej misce połącz ugotowany makaron, kiełbasę, cebulę, tarty ser oraz przyprawy.
Krok 3
Fix wymieszaj ze śmietaną oraz jajkami i wlej do miski.
Krok 4
Całość dobrze wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego margaryną.
Krok 5
Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Po upieczeniu posyp pomidorkami i ziołami.
Krok 6
Spaghetti ugotuj w osolonej wodzie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą
Szukasz prostego i szybkiego dania obiadowego? Makaronowa zapiekanka z kiełbasą z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Wędzone mięso, rozpływający się żółty ser, kremowy delikatny sos i makaron sprawdzą się też jako pyszna ciepła kolacja. Zacznij przygotowanie zapiekanki od podsmażenia kiełbasy z cebulą na rozgrzanej oliwie. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku warto dodać do nich także przeciśnięty przez praskę czosnek. Makaron ugotuj al dente, według wskazówek na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki ze śmietanowo-jajeczną masą i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp potrawę dodatkową porcją startego sera żółtego, a zyska bardziej chrupiącą serową skórkę. Makaronową zapiekankę z kiełbasą udekoruj przed podaniem pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami. Sprawdzi się zarówno rozmaryn, jak i bazylia. Serwuj z surówkami, na przykład z marchewki, białej kapusty i ogórków. Równie dobrze będzie komponować się z sałatką ze świeżych warzyw, np. na bazie rukoli. Przygotuj makaronową zapiekankę na podstawie tego przepisu!