Zupa z makaronem udon
i wodorostami wakame
łatwe
183 osoby zapisały

Składniki
150 gramów
1 opakowanie
60 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Krok 2
Po ugotowaniu odcedź go i przełóż do miseczek. Dodaj również posiekane białe części cebuli dymki.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z zimnym bulionem, następnie całość zagotuj.

Krok 4
Dodaj grzyby shitake, wodorosty Wakame, sos sojowy, starty imbir, ocet mirim i całość gotuj powoli przez 15 minut.

Krok 5
Po wierzchu zupy posyp zieloną cebulą dymką pokrojoną w słupki.


Dobra rada:
Uważaj podczas namaczania suszonych glonów wakame – potrafią one zwiększyć swoją objętość nawet kilkanaście razy!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z makaronem udon
Zupa z makaronem udon i wodorostami wakame wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Podstawowymi składnikami tego dania są: gruby makaron zrobiony z mąki pszennej oraz glony, inaczej nazywane warzywem morskim. Na samym początku przygotuj makaron, nie gotuj go jednak zbyt długo, gdyż najlepiej sprawdzi się al dente. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i przełóż na talerz. Udon po ugotowaniu powinien być sprężysty. Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli i dodanie jej do makaronu oraz zagotowanie bulionu drobiowego wraz z przyprawą. Aby wywar był gotowy, należy do niego dodać wodorosty wakame oraz suszone grzyby shiitake, w Polsce znane pod nazwą twardniki japońskie. Dodatkiem do zupy może być sos sojowy, ponieważ jest on nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej. Do wywaru dołącz też starty imbir, po czym całość wymieszaj i zagotuj. Zupę posyp szczypiorkiem – dobrze sprawdzi się również przyprawa shichimi, której głównym składnikiem jest papryka roczna. Warto poświęcić czas, aby przygotować tę zupę i poznać jej orientalny smak.