Zupa z makaronem udon

i wodorostami wakame

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

171 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

60 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Zupa z makaronem udon - Krok 1

Krok 2

Po ugotowaniu odcedź go i przełóż do miseczek. Dodaj również posiekane białe części cebuli dymki.

Zupa z makaronem udon - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z zimnym bulionem, następnie całość zagotuj.

Zupa z makaronem udon - Krok 3

Krok 4

Dodaj grzyby shitake, wodorosty Wakame, sos sojowy, starty imbir, ocet mirim i całość gotuj powoli przez 15 minut.

Zupa z makaronem udon - Krok 4

Krok 5

Po wierzchu zupy posyp zieloną cebulą dymką pokrojoną w słupki.

Zupa z makaronem udon - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Uważaj podczas namaczania suszonych glonów wakame – potrafią one zwiększyć swoją objętość nawet kilkanaście razy!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z makaronem udon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z makaronem udonZupa z makaronem udon

Zupa z makaronem udon i wodorostami wakame wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Podstawowymi składnikami tego dania są: gruby makaron zrobiony z mąki pszennej oraz glony, inaczej nazywane warzywem morskim. Na samym początku przygotuj makaron, nie gotuj go jednak zbyt długo, gdyż najlepiej sprawdzi się al dente. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i przełóż na talerz. Udon po ugotowaniu powinien być sprężysty. Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli i dodanie jej do makaronu oraz zagotowanie bulionu drobiowego wraz z przyprawą. Aby wywar był gotowy, należy do niego dodać wodorosty wakame oraz suszone grzyby shiitake, w Polsce znane pod nazwą twardniki japońskie. Dodatkiem do zupy może być sos sojowy, ponieważ jest on nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej. Do wywaru dołącz też starty imbir, po czym całość wymieszaj i zagotuj. Zupę posyp szczypiorkiem – dobrze sprawdzi się również przyprawa shichimi, której głównym składnikiem jest papryka roczna. Warto poświęcić czas, aby przygotować tę zupę i poznać jej orientalny smak.