Zupa z makaronem udon
i wodorostami wakame
łatwe
146 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 opakowanie
60 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Po ugotowaniu odcedź go i przełóż do miseczek. Dodaj również posiekane białe części cebuli dymki.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z zimnym bulionem, następnie całość zagotuj.
Krok 4
Dodaj grzyby shitake, wodorosty Wakame, sos sojowy, starty imbir, ocet mirim i całość gotuj powoli przez 15 minut.
Krok 5
Po wierzchu zupy posyp zieloną cebulą dymką pokrojoną w słupki.
Dobra rada:
Uważaj podczas namaczania suszonych glonów wakame – potrafią one zwiększyć swoją objętość nawet kilkanaście razy!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z makaronem udon
Zupa z makaronem udon i wodorostami wakame wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Podstawowymi składnikami tego dania są: gruby makaron zrobiony z mąki pszennej oraz glony, inaczej nazywane warzywem morskim. Na samym początku przygotuj makaron, nie gotuj go jednak zbyt długo, gdyż najlepiej sprawdzi się al dente. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i przełóż na talerz. Udon po ugotowaniu powinien być sprężysty. Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli i dodanie jej do makaronu oraz zagotowanie bulionu drobiowego wraz z przyprawą. Aby wywar był gotowy, należy do niego dodać wodorosty wakame oraz suszone grzyby shiitake, w Polsce znane pod nazwą twardniki japońskie. Dodatkiem do zupy może być sos sojowy, ponieważ jest on nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej. Do wywaru dołącz też starty imbir, po czym całość wymieszaj i zagotuj. Zupę posyp szczypiorkiem – dobrze sprawdzi się również przyprawa shichimi, której głównym składnikiem jest papryka roczna. Warto poświęcić czas, aby przygotować tę zupę i poznać jej orientalny smak.