Zupa z makaronem udon
i wodorostami wakame
łatwe
124 osoby zapisały
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
60 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Po ugotowaniu odcedź go i przełóż do miseczek. Dodaj również posiekane białe części cebuli dymki.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z zimnym bulionem, następnie całość zagotuj.
Krok 4
Dodaj grzyby shitake, wodorosty Wakame, sos sojowy, starty imbir, ocet mirim i całość gotuj powoli przez 15 minut.
Krok 5
Po wierzchu zupy posyp zieloną cebulą dymką pokrojoną w słupki.
Dobra rada:
Uważaj podczas namaczania suszonych glonów wakame – potrafią one zwiększyć swoją objętość nawet kilkanaście razy!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z makaronem udon
Zupa z makaronem udon i wodorostami wakame wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Podstawowymi składnikami tego dania są: gruby makaron zrobiony z mąki pszennej oraz glony, inaczej nazywane warzywem morskim. Na samym początku przygotuj makaron, nie gotuj go jednak zbyt długo, gdyż najlepiej sprawdzi się al dente. Gdy będzie już gotowy, odcedź go i przełóż na talerz. Udon po ugotowaniu powinien być sprężysty. Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli i dodanie jej do makaronu oraz zagotowanie bulionu drobiowego wraz z przyprawą. Aby wywar był gotowy, należy do niego dodać wodorosty wakame oraz suszone grzyby shiitake, w Polsce znane pod nazwą twardniki japońskie. Dodatkiem do zupy może być sos sojowy, ponieważ jest on nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej. Do wywaru dołącz też starty imbir, po czym całość wymieszaj i zagotuj. Zupę posyp szczypiorkiem – dobrze sprawdzi się również przyprawa shichimi, której głównym składnikiem jest papryka roczna. Warto poświęcić czas, aby przygotować tę zupę i poznać jej orientalny smak.