Solanka - mięsna zupa - VIDEO
ze wschodu
łatwe
1215 osób zapisało
Składniki
1.2 litra
1 sztuka
4 plastry
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
5 sztuk
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, kiełbasę w plastry i podsmaż w dużym garnku. Jak będą lekko rumiane dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż całość jeszcze chwilę.

Krok 2
Teraz wlej wodę i dodaj kostkę Knorr.

Krok 3
Ogórki pokrój w drobną kostkę, oliwki na plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z kaparami dodaj wszystko do zupy.

Krok 4
Dodaj również przyprawy Knorr i gotuj zupę na małym ogniu przez ok 15 minut.

Krok 5
Na sam koniec dodaj do zupy natkę pietruszki i sok z jednej cytryny.

Krok 6
Drugą cytrynę pokrój w plasterki. Zupę podawaj z łyżką gęstej kwaśnej śmietany i udekorowaną plasterkiem cytryny oraz natką pietruszki.


Dobra rada:
Zupę możesz również podawać z innym gatunkami mięs jak np. wieprzowiną czy wołowiną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Solanka - mięsna zupa - VIDEO
Solanka to tradycyjna zupa z kuchni wschodniej. Składa się ze składników mięsnych i warzywnych, które łącząc swoje możliwości, nadają zupie niepowtarzalny smak. Warto przygotować przepis na tę apetyczną mięsną zupę i poznać jej smak.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników zup z mięsnym dodatkiem, którzy są otwarci na nowe przepisy pochodzące z różnych stron świata. Solanka nikogo nie rozczaruje!
Na jaką okazję?
Solanka, czyli mięsna zupa ze wschodu, to smaczny obiad na każdy dzień. Mimo dużej ilości składników jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Czy wiesz, że?
Solanka to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Gotuje się ją na mięsnym lub rybnym wywarze.
Dla urozmaicenia
Zamiast boczku i kiełbasy możesz dodać do zupy wołowinę lub wieprzowinę. Tylko od Ciebie zależy, jakie mięso wybierzesz.