Solanka - mięsna zupa - VIDEO
ze wschodu
łatwe
1215 osób zapisało
Składniki
1.2 litra
1 sztuka
4 plastry
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
5 sztuk
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, kiełbasę w plastry i podsmaż w dużym garnku. Jak będą lekko rumiane dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż całość jeszcze chwilę.

Krok 2
Teraz wlej wodę i dodaj kostkę Knorr.

Krok 3
Ogórki pokrój w drobną kostkę, oliwki na plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z kaparami dodaj wszystko do zupy.

Krok 4
Dodaj również przyprawy Knorr i gotuj zupę na małym ogniu przez ok 15 minut.

Krok 5
Na sam koniec dodaj do zupy natkę pietruszki i sok z jednej cytryny.

Krok 6
Drugą cytrynę pokrój w plasterki. Zupę podawaj z łyżką gęstej kwaśnej śmietany i udekorowaną plasterkiem cytryny oraz natką pietruszki.


Dobra rada:
Zupę możesz również podawać z innym gatunkami mięs jak np. wieprzowiną czy wołowiną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Solanka - mięsna zupa - VIDEO
Solanka to tradycyjna zupa z kuchni wschodniej. Składa się ze składników mięsnych i warzywnych, które łącząc swoje możliwości, nadają zupie niepowtarzalny smak. Warto przygotować przepis na tę apetyczną mięsną zupę i poznać jej smak.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników zup z mięsnym dodatkiem, którzy są otwarci na nowe przepisy pochodzące z różnych stron świata. Solanka nikogo nie rozczaruje!
Na jaką okazję?
Solanka, czyli mięsna zupa ze wschodu, to smaczny obiad na każdy dzień. Mimo dużej ilości składników jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Czy wiesz, że?
Solanka to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Gotuje się ją na mięsnym lub rybnym wywarze.
Dla urozmaicenia
Zamiast boczku i kiełbasy możesz dodać do zupy wołowinę lub wieprzowinę. Tylko od Ciebie zależy, jakie mięso wybierzesz.

































