Kartoflanka kaszubska z łososia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartoflanka kaszubska z łososia

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

20

heart
116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

10 ziaren

4 ziarna

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 2,5 l wody. Dodaj głowę, ogon i kręgosłup z ryby, obrane jarzyny, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Posól, zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 1 godz.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 1

Krok 2

Odcedź, zachowując tylko wywar.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją, a następnie wsyp mąkę i całość lekko zrumień.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 3

Krok 4

Na patelnię wlej trochę przestudzonego wywaru, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek z mąki, a potem przelej zawartość patelni do garnka z wywarem.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 4

Krok 5

Dodaj do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Wlej śmietanę, dodaj pokrojone w kostkę filety z łososia bez skóry i zagotuj.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 5

Krok 6

Dopraw majerankiem, rozcierając go w dłoniach. Dodaj do smaku soli i pieprzu. Podawaj.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Michał Strzelecki

    Michał Strzelecki , 07.09.2018

    Dobre ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartoflanka kaszubska z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa kalafiorowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej