
Składniki
1 sztuka
1 pęczek
10 ziaren
4 ziarna
4 sztuki
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
4 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej 2,5 l wody. Dodaj głowę, ogon i kręgosłup z ryby, obrane jarzyny, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Posól, zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 1 godz.

Krok 2
Odcedź, zachowując tylko wywar.

Krok 3
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją, a następnie wsyp mąkę i całość lekko zrumień.

Krok 4
Na patelnię wlej trochę przestudzonego wywaru, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek z mąki, a potem przelej zawartość patelni do garnka z wywarem.

Krok 5
Dodaj do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Wlej śmietanę, dodaj pokrojone w kostkę filety z łososia bez skóry i zagotuj.

Krok 6
Dopraw majerankiem, rozcierając go w dłoniach. Dodaj do smaku soli i pieprzu. Podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej