Kartoflanka kaszubska z łososia

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

19

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 2,5 l wody. Dodaj głowę, ogon i kręgosłup z ryby, obrane jarzyny, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Posól, zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 1 godz.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 1

Krok 2

Odcedź, zachowując tylko wywar.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją, a następnie wsyp mąkę i całość lekko zrumień.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 3

Krok 4

Na patelnię wlej trochę przestudzonego wywaru, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek z mąki, a potem przelej zawartość patelni do garnka z wywarem.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 4

Krok 5

Dodaj do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Wlej śmietanę, dodaj pokrojone w kostkę filety z łososia bez skóry i zagotuj.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 5

Krok 6

Dopraw majerankiem, rozcierając go w dłoniach. Dodaj do smaku soli i pieprzu. Podawaj.

Kartoflanka kaszubska z łososia - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Michał Strzelecki

    Michał Strzelecki

    Dobre ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej