Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo
łatwe
828 osób zapisało

Składniki
1 litr
5 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
150 gramów
4 sztuki
50 gramów
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż w rozgrzanym garnku, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż razem 5-6 minut.

Krok 2
Mięso kurczaka pokrój na kawałki, ziemniaki oraz pomidory w kostkę 1x1 cm. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie. Kolendrę posiekaj drobno.

Krok 3
Do garnka z chorizo i boczkiem dodaj mięso z kurczaka, ziemniaki oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3 minuty na mocnym ogniu. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.

Krok 4
Po tym czasie do zupy dodaj kukurydzę, fasolę, pomidory oraz pokrojoną kolendrę. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj.


Dobra rada:
Do takiej zupy możesz przygotować chrupiący makaron a la Tacos – placki tortilli pokrój w cienkie paseczki a następnie usmaż je na złoty kolor na oleju (przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo
Gazpacho, paella, tortilla – kuchnia hiszpańska nie ma sobie równych! Czas poznać ją jeszcze dokładniej! Co powiesz na hiszpańską zupę z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo? Raz spróbowana, prędko nie da o sobie zapomnieć! Rozgrzej się do czerwoności!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników kolorowej, aromatycznej hiszpańskiej kuchni.
Na jaką okazję? Na wspólne ucztowanie! Jak to w Hiszpanii bywa – najlepiej w dużym gronie. Bez ograniczeń! Spokojnie, na sjestę też będzie czas!
Dla urozmaicenia: Świetnym dodatkiem do hiszpańskiej zupy z fasolą i kiełbasą chorizo może być chrupiący makaron a la Tacos. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że cienkie paski placków tortilii będziesz smażyć na odrobinie tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pycha!
Czy wiesz, że? Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa przyrządzana z mięsa wieprzowego. Charakteryzuje się mocnym i wyrazistym zapachem. Występuję w wielu odmianach. Ich cechą wspólną jest użycie pikantnej i słodkiej papryki. Różnią się one natomiast stopniem zmielenia czy ostrości. Co ciekawe, chorizo oznacza tyle co „złodziej”. Tak, tak – skradnie Twoje serce, a Twoje kubki smakowe oszaleją na jej punkcie!
Gdy jeszcze nie czas na wakacje, a marzysz o słonecznej kuchni Półwyspu Iberyjskiego, przygotuj hiszpańską zupę z fasolą i chorizo!