Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl

Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

500 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

150 gramów

4 sztuki

50 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż w rozgrzanym garnku, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż razem 5-6 minut.

Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - Krok 1

Krok 2

Mięso kurczaka pokrój na kawałki, ziemniaki oraz pomidory w kostkę 1x1 cm. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie. Kolendrę posiekaj drobno.

Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - Krok 2

Krok 3

Do garnka z chorizo i boczkiem dodaj mięso z kurczaka, ziemniaki oraz przyprawy Knorr – ziele angielskie, kmin oraz oba rodzaje papryki. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3 minuty na mocnym ogniu. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.

Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie do zupy dodaj kukurydzę, fasolę, pomidory oraz pokrojoną kolendrę. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj.

Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej zupy możesz przygotować chrupiący makaron a la Tacos – placki tortilli pokrój w cienkie paseczki a następnie usmaż je na złoty kolor na oleju (przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku).

1

Opinie o przepisie

  • Izabela Wrobel

    Izabela Wrobel , 13.05.2020

    poprostu pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizoHiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo

Gazpacho, paella, tortilla – kuchnia hiszpańska nie ma sobie równych! Czas poznać ją jeszcze dokładniej! Co powiesz na hiszpańską zupę z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo? Raz spróbowana, prędko nie da o sobie zapomnieć! Rozgrzej się do czerwoności!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników kolorowej, aromatycznej hiszpańskiej kuchni.

Na jaką okazję? Na wspólne ucztowanie! Jak to w Hiszpanii bywa – najlepiej w dużym gronie. Bez ograniczeń! Spokojnie, na sjestę też będzie czas!

Dla urozmaicenia: Świetnym dodatkiem do hiszpańskiej zupy z fasolą i kiełbasą chorizo może być chrupiący makaron a la Tacos. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że cienkie paski placków tortilii będziesz smażyć na odrobinie tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pycha!

Czy wiesz, że? Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa przyrządzana z mięsa wieprzowego. Charakteryzuje się mocnym i wyrazistym zapachem. Występuję w wielu odmianach. Ich cechą wspólną jest użycie pikantnej i słodkiej papryki. Różnią się one natomiast stopniem zmielenia czy ostrości. Co ciekawe, chorizo oznacza tyle co „złodziej”. Tak, tak – skradnie Twoje serce, a Twoje kubki smakowe oszaleją na jej punkcie!

Gdy jeszcze nie czas na wakacje, a marzysz o słonecznej kuchni Półwyspu Iberyjskiego, przygotuj hiszpańską zupę z fasolą i chorizo!