Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo
łatwe
840 osób zapisało

Składniki
1 litr
5 sztuk
1 łyżeczka
1 łyżeczka
150 gramów
4 sztuki
50 gramów
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż w rozgrzanym garnku, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż razem 5-6 minut.

Krok 2
Mięso kurczaka pokrój na kawałki, ziemniaki oraz pomidory w kostkę 1x1 cm. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie. Kolendrę posiekaj drobno.

Krok 3
Do garnka z chorizo i boczkiem dodaj mięso z kurczaka, ziemniaki oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3 minuty na mocnym ogniu. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.

Krok 4
Po tym czasie do zupy dodaj kukurydzę, fasolę, pomidory oraz pokrojoną kolendrę. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj.


Dobra rada:
Do takiej zupy możesz przygotować chrupiący makaron a la Tacos – placki tortilli pokrój w cienkie paseczki a następnie usmaż je na złoty kolor na oleju (przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo
Gazpacho, paella, tortilla – kuchnia hiszpańska nie ma sobie równych! Czas poznać ją jeszcze dokładniej! Co powiesz na hiszpańską zupę z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo? Raz spróbowana, prędko nie da o sobie zapomnieć! Rozgrzej się do czerwoności!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników kolorowej, aromatycznej hiszpańskiej kuchni.
Na jaką okazję? Na wspólne ucztowanie! Jak to w Hiszpanii bywa – najlepiej w dużym gronie. Bez ograniczeń! Spokojnie, na sjestę też będzie czas!
Dla urozmaicenia: Świetnym dodatkiem do hiszpańskiej zupy z fasolą i kiełbasą chorizo może być chrupiący makaron a la Tacos. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że cienkie paski placków tortilii będziesz smażyć na odrobinie tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pycha!
Czy wiesz, że? Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa przyrządzana z mięsa wieprzowego. Charakteryzuje się mocnym i wyrazistym zapachem. Występuję w wielu odmianach. Ich cechą wspólną jest użycie pikantnej i słodkiej papryki. Różnią się one natomiast stopniem zmielenia czy ostrości. Co ciekawe, chorizo oznacza tyle co „złodziej”. Tak, tak – skradnie Twoje serce, a Twoje kubki smakowe oszaleją na jej punkcie!
Gdy jeszcze nie czas na wakacje, a marzysz o słonecznej kuchni Półwyspu Iberyjskiego, przygotuj hiszpańską zupę z fasolą i chorizo!



































