Zupa z chorizo - hiszpańska, z fasolą: przepis | Przepisy.pl pixel

Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
653 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

451 osób wydrukowało

Pobierz pdf

828 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

5 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

4 sztuki

50 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż w rozgrzanym garnku, boczek oraz cebulę pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż razem 5-6 minut.

Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - Krok 1

Krok 2

Mięso kurczaka pokrój na kawałki, ziemniaki oraz pomidory w kostkę 1x1 cm. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie. Kolendrę posiekaj drobno.

Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - Krok 2

Krok 3

Do garnka z chorizo i boczkiem dodaj mięso z kurczaka, ziemniaki oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3 minuty na mocnym ogniu. Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.

Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie do zupy dodaj kukurydzę, fasolę, pomidory oraz pokrojoną kolendrę. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj.

Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej zupy możesz przygotować chrupiący makaron a la Tacos – placki tortilli pokrój w cienkie paseczki a następnie usmaż je na złoty kolor na oleju (przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku).

3

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 10.03.2023

    Pikantna, szybka, pyyyszna. Mój mąż uwielbia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Walker

    Maria Walker , 23.03.2021

    Zupa ekstra!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Wrobel

    Izabela Wrobel , 13.05.2020

    poprostu pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizoHiszpańska zupa z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo

Gazpacho, paella, tortilla – kuchnia hiszpańska nie ma sobie równych! Czas poznać ją jeszcze dokładniej! Co powiesz na hiszpańską zupę z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo? Raz spróbowana, prędko nie da o sobie zapomnieć! Rozgrzej się do czerwoności!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników kolorowej, aromatycznej hiszpańskiej kuchni.

Na jaką okazję? Na wspólne ucztowanie! Jak to w Hiszpanii bywa – najlepiej w dużym gronie. Bez ograniczeń! Spokojnie, na sjestę też będzie czas!

Dla urozmaicenia: Świetnym dodatkiem do hiszpańskiej zupy z fasolą i kiełbasą chorizo może być chrupiący makaron a la Tacos. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że cienkie paski placków tortilii będziesz smażyć na odrobinie tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pycha!

Czy wiesz, że? Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa przyrządzana z mięsa wieprzowego. Charakteryzuje się mocnym i wyrazistym zapachem. Występuję w wielu odmianach. Ich cechą wspólną jest użycie pikantnej i słodkiej papryki. Różnią się one natomiast stopniem zmielenia czy ostrości. Co ciekawe, chorizo oznacza tyle co „złodziej”. Tak, tak – skradnie Twoje serce, a Twoje kubki smakowe oszaleją na jej punkcie!

Gdy jeszcze nie czas na wakacje, a marzysz o słonecznej kuchni Półwyspu Iberyjskiego, przygotuj hiszpańską zupę z fasolą i chorizo!