Żurek z kiszonych rydzów – żur: przepis klasyczny | Przepisy.pl pixel

Żur z kiszonych rydzów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

600 gramów

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w kostkę, gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy zmiękną, po czym odcedź.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 1

Krok 2

Kostki Rosołu z kury Knorr rozpuść w 1 litrze wody, dodaj ziemniaki.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, dodaj go do zupy.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 3

Krok 4

Kiszone rydze i cebulę od rydzów pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 4

Krok 5

Wywar zagęść mieszaniną mąki i kwaśnej, gęstej śmietany.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 5

Krok 6

Wylej zupę na talerze i posyp siekanym koperkiem. Na koniec dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żur z kiszonych rydzówŻur z kiszonych rydzów

Żur z kiszonych rydzów jest wyjątkowo smaczny i wyrazisty – nie tylko dzięki bazowemu składnikowi, jakim są kiszone grzyby. Jego smak podkreśla także wędzony boczek. Na początek pokrojone mięso dodaj do zupy razem z ugotowanymi ziemniakami, kiszonymi rydzami oraz marynowaną razem z nimi cebulą. Do całości dołącz także mąkę zmieszaną z kwaśną śmietaną – w ten sposób zagęścisz zupę. Pod koniec gotowania dorzuć jeszcze posiekany koperek, który będzie wyrazistym ziołowym elementem w tej potrawie. Wykorzystaj też dodatkowe przyprawy – sprawdzą się szczególnie: majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek lub świeżo zmielony kolorowy pieprz. Żurek z kiszonych rydzów będzie dobrze komponował się z pieczywem, na przykład żytnim lub razowym. Zupę wzbogacisz ugotowanym jajkiem lub wędzoną kiełbasą. Jeśli chcesz dodać jej delikatności, dorzuć ugotowaną marchewkę. Danie będzie apetycznie wyglądało podane w wydrążonym bochenku chleba. Sprawdź nasz przepis na tę potrawę. Serwuj ją na co dzień i na specjalne okazje.