Żurek z kiszonych rydzów – żur: przepis klasyczny | Przepisy.pl pixel

Żur z kiszonych rydzów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

377 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

600 gramów

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w kostkę, gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy zmiękną, po czym odcedź.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 1

Krok 2

Kostki Rosołu z kury Knorr rozpuść w 1 litrze wody, dodaj ziemniaki.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 2

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, dodaj go do zupy.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 3

Krok 4

Kiszone rydze i cebulę od rydzów pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 4

Krok 5

Wywar zagęść mieszaniną mąki i kwaśnej, gęstej śmietany.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 5

Krok 6

Wylej zupę na talerze i posyp siekanym koperkiem. Na koniec dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

Żur z kiszonych rydzów - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur z kiszonych rydzów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żur z kiszonych rydzówŻur z kiszonych rydzów

Żur z kiszonych rydzów jest wyjątkowo smaczny i wyrazisty – nie tylko dzięki bazowemu składnikowi, jakim są kiszone grzyby. Jego smak podkreśla także wędzony boczek. Na początek pokrojone mięso dodaj do zupy razem z ugotowanymi ziemniakami, kiszonymi rydzami oraz marynowaną razem z nimi cebulą. Do całości dołącz także mąkę zmieszaną z kwaśną śmietaną – w ten sposób zagęścisz zupę. Pod koniec gotowania dorzuć jeszcze posiekany koperek, który będzie wyrazistym ziołowym elementem w tej potrawie. Wykorzystaj też dodatkowe przyprawy – sprawdzą się szczególnie: majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek lub świeżo zmielony kolorowy pieprz. Żurek z kiszonych rydzów będzie dobrze komponował się z pieczywem, na przykład żytnim lub razowym. Zupę wzbogacisz ugotowanym jajkiem lub wędzoną kiełbasą. Jeśli chcesz dodać jej delikatności, dorzuć ugotowaną marchewkę. Danie będzie apetycznie wyglądało podane w wydrążonym bochenku chleba. Sprawdź nasz przepis na tę potrawę. Serwuj ją na co dzień i na specjalne okazje.