
Składniki
250 gramów
2 sztuki
600 gramów
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki pokrój w kostkę, gotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy zmiękną, po czym odcedź.

Krok 2
Kostki Rosołu z kury Knorr rozpuść w 1 litrze wody, dodaj ziemniaki.

Krok 3
Boczek pokrój w kostkę. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, dodaj go do zupy.

Krok 4
Kiszone rydze i cebulę od rydzów pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.

Krok 5
Wywar zagęść mieszaniną mąki i kwaśnej, gęstej śmietany.

Krok 6
Wylej zupę na talerze i posyp siekanym koperkiem. Na koniec dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żur z kiszonych rydzów
Żur z kiszonych rydzów jest wyjątkowo smaczny i wyrazisty – nie tylko dzięki bazowemu składnikowi, jakim są kiszone grzyby. Jego smak podkreśla także wędzony boczek. Na początek pokrojone mięso dodaj do zupy razem z ugotowanymi ziemniakami, kiszonymi rydzami oraz marynowaną razem z nimi cebulą. Do całości dołącz także mąkę zmieszaną z kwaśną śmietaną – w ten sposób zagęścisz zupę. Pod koniec gotowania dorzuć jeszcze posiekany koperek, który będzie wyrazistym ziołowym elementem w tej potrawie. Wykorzystaj też dodatkowe przyprawy – sprawdzą się szczególnie: majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek lub świeżo zmielony kolorowy pieprz. Żurek z kiszonych rydzów będzie dobrze komponował się z pieczywem, na przykład żytnim lub razowym. Zupę wzbogacisz ugotowanym jajkiem lub wędzoną kiełbasą. Jeśli chcesz dodać jej delikatności, dorzuć ugotowaną marchewkę. Danie będzie apetycznie wyglądało podane w wydrążonym bochenku chleba. Sprawdź nasz przepis na tę potrawę. Serwuj ją na co dzień i na specjalne okazje.