Kolorowe naleśniki z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowe naleśniki z warzywami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

20 gramów

1 szczypta

1 szklanka

2 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżeczki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mleko, mąkę, jajka, olej i sól zmiksuj dokładnie. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj natkę, do drugiej pure z buraka i znów zmiksuj. Smaż naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.

Krok 2

Farsz I: Marchewkę zetrzyj na tarce lub zmiksuj na niewielkie kawałki. Dodaj gałkę, kostkę czosnkową, masło i wodę i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.

Krok 3

Farsz II: Dynię i buraka upiecz w 200 stopniach przez 40 minut. Pokrój w grubą kostkę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Krok 4

Na naleśniku układaj z jednej strony wybrany farsz i zwijaj w rulon.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowe naleśniki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej