
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podzielić na ćwiartki odcinając szyjkę, kuper, nadmiar tłustej skóry przy kuprze.
Krok 2
Rozetrzeć olej z pokruszoną mini kostką czosnkową, pieprzem, papryką mieloną, miodem, szczyptą soli, delikatem w płynie i przyprawą do złocistego kurczaka.
Krok 3
Natrzeć dokładnie ćwiartki kurczaka. Ułożyć w pojemniku i zostawić w lodówce przez godzinę.
Krok 4
Włożyć do rękawa do pieczenia. Umieścić na blaszce w piekarniku. Nastawić temperaturę na 180*C i piec przez godzinę.
Krok 5
Wyjąć z piekarnika. Rozciąć rękaw. Zlać tłuszczyk z pieczenia. Podawać z sezonową surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ćwiartki kurczaka pieczone w rękawie
Przygotujcie wyjątkowe danie na wyjątkową okazję! Kurczak pieczony w rękawie poleca się na świąteczny lub niedzielny obiad. Doskonale doprawione i soczyste mięso zrobi furorę na twoim waszym stole! Zanim jednak zajmiesz się jego przygotowaniem, sprawdź, ile piec ćwiartki z kurczaka.
Dla kogo?
Kurczak pieczony w rękawie to dla wielu rodzin kwintesencja wspólnego obiadu. Jego przygotowanie nie wymaga włożenia ogromnego wysiłku, dlatego danie to docenią także wszyscy zabiegani i zapracowani, którzy na co dzień chcą jeść smacznie i różnorodnie. Ile piec kurczaka w rękawie? Zazwyczaj godzina wystarczy, aby mięso było miękkie i rozpływające się. W tym czasie możecie przygotować dodatki lub wspólnie nakryć stół.
Na jaką okazję?
Wykorzystajcie przepis na kurczaka pieczonego w rękawie zawsze wtedy, gdy nie macie czasu na przygotowywanie wymyślnych potraw. Ćwiartki z kurczaka mogą stanowić ciekawą alternatywę dla uwielbianych kotletów schabowych lub mielonych. Wiecie, ile piec ćwiartki z kurczaka, więc teraz użyjcie tej wiedzy, aby podać nowe pyszne danie.
Czy wiesz, że?
Ćwiartki z kurczaka możecie wymienić na podudzia lub skrzydełka. Ten sam zestaw przypraw zdziała cuda także na innych częściach drobiu. Pamiętajcie jednak, że mniejsze kawałki należy piec krócej.
Dla urozmaicenia:
Kurczak pieczony w rękawie to bardzo uniwersalna potrawa, którą możecie podać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się ugotowane i utłuczone ziemniaki z koperkiem, a także ryż paraboliczny. Jeśli żadna z tych opcji was nie zainteresowała, wykorzystajcie ulubioną kaszę. Dodatkiem do tak skomponowanego dania z kurczakiem pieczonym w rękawie może być również szybka sałata z pomidorkami koktajlowymi i dressingiem koperkowym. Smacznego!