
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podzielić na ćwiartki odcinając szyjkę, kuper, nadmiar tłustej skóry przy kuprze.
Krok 2
Rozetrzeć olej z pokruszoną mini kostką czosnkową, pieprzem, papryką mieloną, miodem, szczyptą soli, delikatem w płynie i przyprawą do złocistego kurczaka.
Krok 3
Natrzeć dokładnie ćwiartki kurczaka. Ułożyć w pojemniku i zostawić w lodówce przez godzinę.
Krok 4
Włożyć do rękawa do pieczenia. Umieścić na blaszce w piekarniku. Nastawić temperaturę na 180*C i piec przez godzinę.
Krok 5
Wyjąć z piekarnika. Rozciąć rękaw. Zlać tłuszczyk z pieczenia. Podawać z sezonową surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejInne przepisy
Ćwiartki kurczaka pieczone w rękawie
Przygotujcie wyjątkowe danie na wyjątkową okazję! Kurczak pieczony w rękawie poleca się na świąteczny lub niedzielny obiad. Doskonale doprawione i soczyste mięso zrobi furorę na twoim waszym stole! Zanim jednak zajmiesz się jego przygotowaniem, sprawdź, ile piec ćwiartki z kurczaka.
Dla kogo?
Kurczak pieczony w rękawie to dla wielu rodzin kwintesencja wspólnego obiadu. Jego przygotowanie nie wymaga włożenia ogromnego wysiłku, dlatego danie to docenią także wszyscy zabiegani i zapracowani, którzy na co dzień chcą jeść smacznie i różnorodnie. Ile piec kurczaka w rękawie? Zazwyczaj godzina wystarczy, aby mięso było miękkie i rozpływające się. W tym czasie możecie przygotować dodatki lub wspólnie nakryć stół.
Na jaką okazję?
Wykorzystajcie przepis na kurczaka pieczonego w rękawie zawsze wtedy, gdy nie macie czasu na przygotowywanie wymyślnych potraw. Ćwiartki z kurczaka mogą stanowić ciekawą alternatywę dla uwielbianych kotletów schabowych lub mielonych. Wiecie, ile piec ćwiartki z kurczaka, więc teraz użyjcie tej wiedzy, aby podać nowe pyszne danie.
Czy wiesz, że?
Ćwiartki z kurczaka możecie wymienić na podudzia lub skrzydełka. Ten sam zestaw przypraw zdziała cuda także na innych częściach drobiu. Pamiętajcie jednak, że mniejsze kawałki należy piec krócej.
Dla urozmaicenia:
Kurczak pieczony w rękawie to bardzo uniwersalna potrawa, którą możecie podać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się ugotowane i utłuczone ziemniaki z koperkiem, a także ryż paraboliczny. Jeśli żadna z tych opcji was nie zainteresowała, wykorzystajcie ulubioną kaszę. Dodatkiem do tak skomponowanego dania z kurczakiem pieczonym w rękawie może być również szybka sałata z pomidorkami koktajlowymi i dressingiem koperkowym. Smacznego!


































