Gołąbki to prawdziwy przysmak dla wszystkich wielbicieli tradycyjnych i prawdziwie domowych kulinariów. Podawać je można z farszem z mięsa mielonego i ryżu, można eksperymentować z nadzieniem grzybowym i wegetariańskimi wariantami dania. Trzeba jednak pamiętać, że ich przyrządzenie jest czasochłonne, a ochota na potrawę może pojawić się w każdej chwili. W takiej sytuacji wiele osób zastanawia się nad tym, czy można mrozić gołąbki, by zawsze mieć dostęp do tego upragnionego specjału? Oczywiście, że tak! Trzeba jednak pamiętać, że mrożenie gołąbków rządzi się swoimi prawami.
Dlaczego warto mrozić gołąbki?
Pierwszy powód już poznaliśmy. Mrożenie gołąbków umożliwi nam dłuższe przechowywanie produktów bez utraty ich walorów smakowych. Taki własnoręcznie przygotowany „gotowiec” znacznie ułatwi i przyspieszy codzienne komponowanie jadłospisu. Oprócz tego pamiętajmy, że gołąbki to ten rodzaj dania, które robimy hurtowo. Umiejętne mrożenie gołąbków pozwoli nam uniknąć marnowania żywności.
Mrożenie gołąbków surowych
To prawdopodobnie jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na to, jak mrozić gołąbki. Warto zastanowić się, jaką porcję będziemy w stanie zjeść na bieżąco, a ile gołąbków przeznaczymy do mrożenia. Obróbki wymagać będą tylko kapuściane liście – należy je sparzyć, a następnie zawinąć w nie przygotowane wcześniej nadzienie. Każdą sztukę pakujemy osobno, najlepiej w woreczki strunowe przeznaczone do mrożenia. Użyć można również folii aluminiowej. Dzięki temu mrożone gołąbki nie posklejają się, a po rozmrożeniu liście kapusty nie będą poszarpane.
Podobnie należy postępować, gdy zastanawiamy się nad tym, jak mrozić gołąbki już ugotowane lub upieczone. Ważne jest jednak, by umieścić je w zamrażarce, gdy będą świeże, ale ostudzone.
Czy można zamrozić gołąbki z sosem?
To z kolei wydaje się patentem najwygodniejszym, lecz niekoniecznie jest najbardziej polecanym. Choć sos, np. pomidorowy, nadaje się do mrożenia, nie poleca się robić tego w jednym pojemniku z gołąbkami. Mrożenie mogłoby negatywnie wpłynąć na konsystencję i smak potrawy już po rozmrożeniu. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest zamrożenie sosu do gołąbków osobno. Podzielmy go na takie porcje, które będziemy w stanie zużyć jednorazowo. Nie nadaje się on bowiem do ponownego zamrażania.
Sprawdzone przepisy na gołąbki
Wypad do warzywniaka był nad wyraz udany i teraz masz w swoich zapasach dużo świeżych produktów? Koniecznie przygotuj gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, które zachwycą cię delikatnością. Podobnie będzie w przypadku barwnych gołąbków z botwinki – koniecznie musisz ich spróbować w sezonie wiosenno-letnim! Gdy kwestia tego, czy gołąbki można mrozić, jest już jasna, zaserwuj małopolskie gołąbki z kaszą jęczmienną. Warto skosztować także gołąbków z kaszą jaglaną i serem wędzonym, bo urozmaicenia na talerzu nigdy zbyt wiele! Do potrawy podchodzić można na wiele różnych sposobów, więc czemu nie skusić się na eksperyment z gołąbkami bez zawijania z pieczarkami? Dzięki gołąbkom z meksykańskim twistem nadasz tradycyjnemu daniu międzynarodowy charakter. A jeśli przygotowana porcja okaże się być zbyt duża na raz, wypróbuj nasze metody na mrożenie gołąbków, by cieszyć się ich smakiem jeszcze dłużej!
Komentarze (0)