Gołąbki zawijane to jeden z najbardziej rozpoznawalnych klasyków polskiej kuchni. Podstawowe przepisy obejmują farsz z ryżu i mięsa mielonego, lecz potrawa doczekała się wielu innych, równie smakowitych wersji. Każdy kucharz ma swój własny patent na popisowe danie. Nadzienie można umieścić w liściach kapusty białej, włoskiej, pekińskiej. Jak zawijać gołąbki, by utrzymać je w ryzach i uniknąć rozpadania podczas obróbki? Z naszymi poradami szybko osiągnięcie mistrzowski poziom.

Ponadczasowa biała kapusta

Zawijanie gołąbków należy rozpocząć od przygotowania kapuścianych liści. W przepisach często pojawia się kapusta biała, której liście charakteryzują się dość dużą twardością. Konieczne jest wycięcie głąba ze środka, a następnie umieszczenie kapusty w dużym garnku z wrzącą wodą na około 10 minut. Po wyjęciu należy ostudzić ją i odwinąć liście.

Dla odmiany – kapusta włoska

Podobnie wygląda sprawa gołąbków zawijanych w liście kapusty włoskiej. Możecie pozbyć się wierzchnich liści, które są najtwardsze i gorzkie. Wytnijcie głąb, następnie kapustę włóżcie do osolonego wrzątku. Kapusta włoska powinna spędzić w garnku około 7 minut. Dla zachowania apetycznego koloru, poleca się umieścić ją w lodowatej wodzie tuż po ugotowaniu.

Kapusta pekińska równie smaczna

Przygotowanie kapusty pekińskiej trwa najkrócej. Należy odciąć dolną, najmniej elastyczną część liści i umieścić je we wrzątku na około 3 minuty. Może okazać się, że podczas zawijania gołąbków konieczne będzie nadłamanie liści w kilku miejscach, by farsz nie wypłynął na zewnątrz.

Gołąbki – jak zawijać, by zachowały pożądany kształt?

Wszystko gotowe – zarówno farsz, jak i kapusta. Nie pozostaje nic innego, jak tylko je połączyć i odliczać minuty do degustacji. Niejednemu kucharzowi właśnie ten etap spędza sen z powiek. Przedstawiamy 2 patenty na to, jak zawijać gołąbki z kapusty.

  1. Gołąbki jak krokiety

Inspiracji szukać można w innych przepisach. Tym razem przydatne okaże się doświadczenie z krokietami. Na liść wybranego rodzaju kapusty nałóżcie porcję nadzienia – zacznijcie od strony, która znajdowała się najbliżej środka kapuścianej główki. Boki kapusty złóżcie do środka i całość zwijajcie ciasno.

  1. Gołąbki jak naleśniki

Trochę inna metoda polega na umieszczeniu nadzienia w dolnej części liścia i zawijaniu ku drugiej stronie. Brzegi tak powstałego „naleśnika” delikatnie wciśnijcie do środka, upewniając się, że nie wystaje z niego farsz.

Słowo się rzekło, gołąbek na talerzu

Kwestia tego, jak się zawija gołąbki, wcale nie jest skomplikowana. Jeśli jednak przyrządzenie pierwszych gołąbków sprawiło Wam pewne trudności, pamiętajcie: zostanie to wynagrodzone niezrównanym smakiem. Przygodę z potrawą polecamy zacząć od jej klasycznego wcielenia, czyli zawijanych gołąbków z młodej kapusty w sosie pomidorowym. Takie przepisy nigdy się nie starzeją. Można je smacznie modyfikować, a zielone gołąbki z włoską kapustą są tego pysznym przykładem. Po recepturę gołąbków z pieczarkami powinni sięgnąć kucharze, szukający bezmięsnej alternatywy. Macie ochotę odpocząć od ryżu? Jego zamienników też nie brakuje. W gołąbkach z nadzieniem z kaszy gryczanej można zakochać się od pierwszego kęsa. Kolejne na liście kulinarnych celów powinny znaleźć się gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym o niezrównanym aromacie. Solidny trening w zawijaniu gołąbków macie już za sobą. Pora na kolejne wyzwania, ponieważ gołąbki z botwinki wyglądają szałowo, a jeszcze lepiej smakują. Dolmadakia – greckie gołąbki zachęcają do wypróbowania niebanalnego składnika, jakim są liście winogron. Jeśli czas Was goni lub w czasie zakupów zwyczajnie zapomnieliście o kapuście, zawsze możecie spróbować gołąbków bez zawijania – nadal będzie smacznie.