Czy wiecie, że gołąbki to nie jest polski wynalazek? Farsz zawinięty w liście kapusty (albo winorośli w niektórych krajach) pojawia się wśród specjałów w bardzo wielu krajach. Tych najbliższych nam jak Ukraina, Białoruś, Niemcy i dalszych jak Bułgaria, Grecja czy Słowenia. Zasada przygotowania jest taka sama. Różne jest tylko nadzienie i sposób przyprawienia. Moja babcia robiła gołąbki bez sosu pomidorowego i piekła je w piekarniku. Podawane były ze smażonym boczkiem lub skwarkami. Aby gołąbki w trakcie pieczenia nie przypaliły się dno garnka wykładam pozostałymi liśćmi kapusty. Farsz do babcinych gołąbków składał się z mięsa mielonego, cebuli i ryżu. Zawsze podawane były 2 wersje – na słodko i na kwaśno. Do kwaśnych babcia dodawała trochę soku z cytryny do farszu. Babcia była fenomenalną kucharką. Nigdy więcej nie spotkałem się z takim sposobem przygotowania gołąbków. A gołąbki w sosie pomidorowym nadziewała wyłącznie mielonym mięsem, zazwyczaj wołowo-wieprzowym przyprawionym smażoną wcześniej na złoto cebulą, jajkiem i bułką tartą. Gołąbki to nadzwyczaj wdzięczne danie, ekonomiczne, efektowne i smakujące jeszcze lepiej dzień po przygotowaniu. Ja moje gołąbki robię ze zwykłej lub włoskiej kapusty. Można także użyć kapusty czerwonej. Kapustę parzę we wrzącej wodzie a następnie wycinam gruby nerw aby liście stały się bardziej elastyczne i łatwe do zawijania. A co można zawijać w kapustę? Najbardziej popularne są gołąbki z ryżem i mięsem. Do farszu dodać można oczywiście cebulę, czosnek, tartą marchew, duszone grzyby, świeże, posiekane zioła takie jak pietruszka, tymianek czy szałwia. Włosi także przygotowują gołąbki a do farszu dodają solidną porcję parmezanu. Spotkałem także przepis na gołąbkowy farsz z dodatkiem rodzynek. Mięso mielone może być właściwie dowolne, wieprzowe, wołowe, indycze. Dobre są także gołąbki z surową białą kiełbasą. Często zresztą wykorzystuje surową kiełbasę np. do klopsików do makaronu. Ma inną strukturę niż mięso mielone, nie tak gładką. Farsz do kapusty nie musi jednak być mięsny. Ryż można wymieszać z duszonymi grzybami, z warzywami np. cukinią czy papryką, soczewicą, suszonymi pomidorami. Taki farsz wymaga intensywniejszych przypraw. Nie żałujcie cebuli, czosnku i ziół. Ryż można zastąpić kaszą. Spróbujcie gołąbków z naszymi polskimi specjałami: kaszą gryczaną i bryndzą. Rewelacja.

https://www.przepisy.pl/przepis/golabki-z-nadzieniem-z-kaszy-gryczanej

Kilka słów o sosach do gołąbków. Oczywiście najbardziej popularny jest sos pomidorowy. Można do niego dodać rodzynki, wzmocnić moc sosu dodatkiem chili. Ale można także użyć innych sosów np. grzybowego z duszonych pieczarek.

https://www.przepisy.pl/przepis/sos-pieczarkowy-2