Łosoś z serkiem mascarpone w cieście francuskim
łatwe
404 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie pokroić na kawałki.
Krok 2
Do miski włożyć serek mascarpone, ser feta, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i koperek. Dokładnie wymieszać.
Krok 3
Z ciasta francuskiego odciąć 10 centymetrowy pasek i pociąć radełkiem na wąskie paski - będzie do dekoracji. Na pozostałym cieście rozłożyć z jednej strony połowę łososia, na łososia wyłożyć masę serową i położyć resztę łososia. Zwinąć w roladę. Udekorować paseczkami ciasta.
Krok 4
Piec piekarniku w nagrzanym do 180 stopni ok. 40 - 50 minut.
Krok 5
Podawać z dowolną surówką. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej