Łosoś z serkiem mascarpone w cieście francuskim
łatwe
408 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie pokroić na kawałki.
Krok 2
Do miski włożyć serek mascarpone, ser feta, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i koperek. Dokładnie wymieszać.
Krok 3
Z ciasta francuskiego odciąć 10 centymetrowy pasek i pociąć radełkiem na wąskie paski - będzie do dekoracji. Na pozostałym cieście rozłożyć z jednej strony połowę łososia, na łososia wyłożyć masę serową i położyć resztę łososia. Zwinąć w roladę. Udekorować paseczkami ciasta.
Krok 4
Piec piekarniku w nagrzanym do 180 stopni ok. 40 - 50 minut.
Krok 5
Podawać z dowolną surówką. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej