Składniki
450 gramów
2 łyżki
500 gramów
3 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
125 mililitrów
1 pęczek
125 mililitrów
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia pokrój w duże kawałki, żółtka oddziel od białek, a seler, czerwoną cebulę i dymkę drobno pokrój.
Krok 2
Do dużej miski przełóż łososia, cebulę, seler, żółtka z jajek, bułkę tartą, musztardę, sok z cytryny, sos worcester i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Mleko podgrzej w mikrofalówce wraz z margaryną, po czym za pomocą malaksera ubij na sztywną pianę i połącz z łososiową masą.
Krok 4
Wysmaruj olejem formę do wypiekania bochenków i przełóż tam masę łososiową, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 °C.
Krok 5
W blenderze połącz majonez, świeże zioła, musztardę francuską, śmietanę.
Krok 6
Podawaj chlebek łososiowy ze śmietanowo-ziołowym dipem na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chlebek łososiowy
Delikatny chlebek łososiowy to wykwintne danie, godne polecenia na wyjątkowe okazje. Charakterystycznym składnikiem tej potrawy jest worcester, czyli fermentowany sos, który przed butelkowaniem dojrzewa przez półtora roku, dzięki czemu zyskuje korzenny posmak. Pochodzi z Indii i powstaje m.in. na bazie anchois oraz octu słodowego i winnego. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia surowego łososia na duże kawałki. Jeśli zauważysz w nim ości, usuń je za pomocą pęsety. Rybie mięso wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą, selerem, sosem worcester, musztardą, sokiem z cytryny, żółtkami i bułką tartą. Jeśli wolisz, aby chlebek po upieczeniu miał jednolitą konsystencję, wszystkie te składniki zmiksuj na gładką masę – jeśli będzie zbyt płynna, dodaj do niej więcej bułki tartej. Połącz ją z pianą z mleka i margaryny, a następnie upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawaj z dipem śmietanowo-ziołowym, który możesz przygotować m.in. z natki pietruszki, koperku oraz tymianku. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje chlebek łososiowy i podaj go na specjalną okazję.