Chlebek łososiowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chlebek łososiowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

2 łyżki

500 gramów

3 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

125 mililitrów

1 pęczek

125 mililitrów

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia pokrój w duże kawałki, żółtka oddziel od białek, a seler, czerwoną cebulę i dymkę drobno pokrój.

Krok 2

Do dużej miski przełóż łososia, cebulę, seler, żółtka z jajek, bułkę tartą, musztardę, sok z cytryny, sos worcester i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Mleko podgrzej w mikrofalówce wraz z margaryną, po czym za pomocą malaksera ubij na sztywną pianę i połącz z łososiową masą.

Krok 4

Wysmaruj olejem formę do wypiekania bochenków i przełóż tam masę łososiową, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 °C.

Krok 5

W blenderze połącz majonez, świeże zioła, musztardę francuską, śmietanę.

Krok 6

Podawaj chlebek łososiowy ze śmietanowo-ziołowym dipem na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebek łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebek łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebek łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebek łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebek łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebek łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebek łososiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebek łososiowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chlebek łososiowyChlebek łososiowy

Delikatny chlebek łososiowy to wykwintne danie, godne polecenia na wyjątkowe okazje. Charakterystycznym składnikiem tej potrawy jest worcester, czyli fermentowany sos, który przed butelkowaniem dojrzewa przez półtora roku, dzięki czemu zyskuje korzenny posmak. Pochodzi z Indii i powstaje m.in. na bazie anchois oraz octu słodowego i winnego. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia surowego łososia na duże kawałki. Jeśli zauważysz w nim ości, usuń je za pomocą pęsety. Rybie mięso wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą, selerem, sosem worcester, musztardą, sokiem z cytryny, żółtkami i bułką tartą. Jeśli wolisz, aby chlebek po upieczeniu miał jednolitą konsystencję, wszystkie te składniki zmiksuj na gładką masę – jeśli będzie zbyt płynna, dodaj do niej więcej bułki tartej. Połącz ją z pianą z mleka i margaryny, a następnie upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawaj z dipem śmietanowo-ziołowym, który możesz przygotować m.in. z natki pietruszki, koperku oraz tymianku. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje chlebek łososiowy i podaj go na specjalną okazję.