
Składniki
450 gramów
2 łyżki
500 gramów
3 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
125 mililitrów
1 pęczek
125 mililitrów
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia pokrój w duże kawałki, żółtka oddziel od białek, a seler, czerwoną cebulę i dymkę drobno pokrój.
Krok 2
Do dużej miski przełóż łososia, cebulę, seler, żółtka z jajek, bułkę tartą, musztardę, sok z cytryny, sos worcester i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Mleko podgrzej w mikrofalówce wraz z margaryną, po czym za pomocą malaksera ubij na sztywną pianę i połącz z łososiową masą.
Krok 4
Wysmaruj olejem formę do wypiekania bochenków i przełóż tam masę łososiową, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 °C.
Krok 5
W blenderze połącz majonez, świeże zioła, musztardę francuską, śmietanę.
Krok 6
Podawaj chlebek łososiowy ze śmietanowo-ziołowym dipem na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chlebek łososiowy
Delikatny chlebek łososiowy to wykwintne danie, godne polecenia na wyjątkowe okazje. Charakterystycznym składnikiem tej potrawy jest worcester, czyli fermentowany sos, który przed butelkowaniem dojrzewa przez półtora roku, dzięki czemu zyskuje korzenny posmak. Pochodzi z Indii i powstaje m.in. na bazie anchois oraz octu słodowego i winnego. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia surowego łososia na duże kawałki. Jeśli zauważysz w nim ości, usuń je za pomocą pęsety. Rybie mięso wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą, selerem, sosem worcester, musztardą, sokiem z cytryny, żółtkami i bułką tartą. Jeśli wolisz, aby chlebek po upieczeniu miał jednolitą konsystencję, wszystkie te składniki zmiksuj na gładką masę – jeśli będzie zbyt płynna, dodaj do niej więcej bułki tartej. Połącz ją z pianą z mleka i margaryny, a następnie upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawaj z dipem śmietanowo-ziołowym, który możesz przygotować m.in. z natki pietruszki, koperku oraz tymianku. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje chlebek łososiowy i podaj go na specjalną okazję.


































