Indyjski chlebek naan – z czym go podać? Co do niego pasuje?

Podróż po kulinarnej mapie to droga pełna smaku i niesamowitych połączeń. Doskonale obrazuje to kuchnia indyjska, w której chlebek naan cieszy się ogromną popularnością. A z czym go podać? Tego dowiecie się poniżej.

Chlebek naan – z czym go serwować?

Odpowiedź może Was zaskoczyć, ponieważ brzmi – praktycznie ze wszystkim. Chlebek naan to bowiem bardzo uniwersalny dodatek. Wypieka się go z białej mąki, drożdży, jogurtu, masła i przypraw, więc stanowi odpowiednik naszego zwyczajnego chleba. Oznacza to w praktyce, że można go podawać do śniadań, obiadów i kolacji, ponieważ wszędzie doskonale się sprawdzi.

Nieprzypadkowo w Indiach dostępne są różnorodne wersje chlebka naan, ponieważ pasuje niemalże do każdego dodatku, np.:

  • Kemma naan – chlebek faszerowany mięsem.
  • Peshawari naan – chlebek z farszem z rodzynek i orzechów.
  • Roghani naan – chlebek z sezamem.
  • Amritsari naan – chlebem z ziemniakami i cebulą.

Jak widzicie, nie ma tutaj ograniczeń.

Chlebek naan – z czym podawać i do czego najlepiej pasuje?

Oczywiście najlepiej sprawdzi się w przypadku dań kuchni indyjskiej. Butter Chicken czy kurczak Tikka Masala to tylko przykłady dań, w których naan podkreśli smak i zwiększy przyjemność z jedzenia.

Warto jednak podkreślić, że równie dobrze możecie go podawać w formie przystawki z różnorodnymi sosami. Dlatego jeśli nie macie pomysłu na imprezowe przekąski, to wystarczy, że przygotujecie lub kupicie gotowe chlebki i podacie je z różnymi sosami np. serowym, salsą pomidorową czy też sosem czosnkowym.

Chlebek naan – z czym jeść i jak go zrobić?

By móc łączyć chlebek z dodatkami, warto najpierw dowiedzieć się, jak go zrobić. Jeśli macie ochotę na podróż w czasie, to przygotujcie chleb naan wg starej receptury. Z kolei jeśli zależy Wam na czasie, to podstawowy przepis na chlebek naan w zupełności Wam wystarczy.

A poniżej przedstawiamy pomysł na to, z czym go zjeść.

Indyjski chlebek naan – z czym jeść?

Jeśli chcecie przygotować coś na szybko, to przepis na naan z kurczakiem jest dla Was.

Do jego przygotowania potrzebujecie:

  • 2 chlebków naan
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczkę garam masali
  • Pół łyżeczki chilli
  • Szczyptę soli
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 1 łyżkę kolendry
  • 250 g kurczaka
  • 1 cebulę
  • 1 pomidora
  • 1 żółtą paprykę

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie jogurt, garam masalę, chilli, sól, sok z cytryny i kolendrę przygotowując z niej marynatę.
  2. Kurczaka pokrójcie w kostkę, zalejcie marynatą i włóżcie do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).
  3. Po zamarynowaniu upieczcie kurczaka w 170°C przez 20 minut.
  4. Podgrzane chlebki naan przekrójcie na pół, robiąc z nich kieszonki i wypełnijcie je upieczonym mięsem, podsmażoną cebulką, pokrojonymi pomidorami i papryką.

Co do chlebka naan?

Choć naan świetnie pasuje, jako dodatek do kurczaka Garam Masala, to równie dobrze możecie przygotować chlebki, które same w sobie będą tę przyprawę zawierać. Tutaj znajdziecie przepis na chlebki naan ze szczyptą Garam Masala. Z czym jeść indyjski chlebek naan? Dosnale będzie pasowała aromatyczna zupa dahl albo indyjska zupa pomidorowa.

I choć naan świetnie pasuje do kuchni indyjskiej, to nie oznacza to, że tylko tam się sprawdzi. Doskonałym na to przykładem jest naan z roślinnym mięsem mielonym, który szczególnie przypasuje miłośnikom kuchni wege.