Indyjski chlebek naan – z czym go podać? Co do niego pasuje?
Podróż po kulinarnej mapie to droga pełna smaku i niesamowitych połączeń. Doskonale obrazuje to kuchnia indyjska, w której chlebek naan cieszy się ogromną popularnością. A z czym go podać? Tego dowiecie się poniżej.
Chlebek naan – z czym go serwować?
Odpowiedź może Was zaskoczyć, ponieważ brzmi – praktycznie ze wszystkim. Chlebek naan to bowiem bardzo uniwersalny dodatek. Wypieka się go z białej mąki, drożdży, jogurtu, masła i przypraw, więc stanowi odpowiednik naszego zwyczajnego chleba. Oznacza to w praktyce, że można go podawać do śniadań, obiadów i kolacji, ponieważ wszędzie doskonale się sprawdzi.
Nieprzypadkowo w Indiach dostępne są różnorodne wersje chlebka naan, ponieważ pasuje niemalże do każdego dodatku, np.:
- Kemma naan – chlebek faszerowany mięsem.
- Peshawari naan – chlebek z farszem z rodzynek i orzechów.
- Roghani naan – chlebek z sezamem.
- Amritsari naan – chlebem z ziemniakami i cebulą.
Jak widzicie, nie ma tutaj ograniczeń.
Chlebek naan – z czym podawać i do czego najlepiej pasuje?
Oczywiście najlepiej sprawdzi się w przypadku dań kuchni indyjskiej. Butter Chicken czy kurczak Tikka Masala to tylko przykłady dań, w których naan podkreśli smak i zwiększy przyjemność z jedzenia.
Warto jednak podkreślić, że równie dobrze możecie go podawać w formie przystawki z różnorodnymi sosami. Dlatego jeśli nie macie pomysłu na imprezowe przekąski, to wystarczy, że przygotujecie lub kupicie gotowe chlebki i podacie je z różnymi sosami np. serowym, salsą pomidorową czy też sosem czosnkowym.
Chlebek naan – z czym jeść i jak go zrobić?
By móc łączyć chlebek z dodatkami, warto najpierw dowiedzieć się, jak go zrobić. Jeśli macie ochotę na podróż w czasie, to przygotujcie chleb naan wg starej receptury. Z kolei jeśli zależy Wam na czasie, to podstawowy przepis na chlebek naan w zupełności Wam wystarczy.
A poniżej przedstawiamy pomysł na to, z czym go zjeść.
Indyjski chlebek naan – z czym jeść?
Jeśli chcecie przygotować coś na szybko, to przepis na naan z kurczakiem jest dla Was.
Do jego przygotowania potrzebujecie:
- 2 chlebków naan
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczkę garam masali
- Pół łyżeczki chilli
- Szczyptę soli
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- 1 łyżkę kolendry
- 250 g kurczaka
- 1 cebulę
- 1 pomidora
- 1 żółtą paprykę
Przygotowanie:
- Wymieszajcie jogurt, garam masalę, chilli, sól, sok z cytryny i kolendrę przygotowując z niej marynatę.
- Kurczaka pokrójcie w kostkę, zalejcie marynatą i włóżcie do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).
- Po zamarynowaniu upieczcie kurczaka w 170°C przez 20 minut.
- Podgrzane chlebki naan przekrójcie na pół, robiąc z nich kieszonki i wypełnijcie je upieczonym mięsem, podsmażoną cebulką, pokrojonymi pomidorami i papryką.
Co do chlebka naan?
Choć naan świetnie pasuje, jako dodatek do kurczaka Garam Masala, to równie dobrze możecie przygotować chlebki, które same w sobie będą tę przyprawę zawierać. Tutaj znajdziecie przepis na chlebki naan ze szczyptą Garam Masala. Z czym jeść indyjski chlebek naan? Dosnale będzie pasowała aromatyczna zupa dahl albo indyjska zupa pomidorowa.
I choć naan świetnie pasuje do kuchni indyjskiej, to nie oznacza to, że tylko tam się sprawdzi. Doskonałym na to przykładem jest naan z roślinnym mięsem mielonym, który szczególnie przypasuje miłośnikom kuchni wege.
Komentarze (0)