• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Kurczak vindalo
Kurczak vindalo
Udka kurczaka z grilla
Udka kurczaka z grilla
Butter chicken (Garam Masala)
Butter chicken (Garam Masala)
Kurczak biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową
Kurczak biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Kuchnie świata
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala

Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala

Autor: Piotr Murawski
Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala
  • 20 minut20
  • Łatwe
  • 4 osoby4
1
Oceń przepis jako pierwszy
2
0
WYDRUKUJ
14 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
56 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
  • mąka pszenna
    250 g
  • proszek do pieczenia
    1 łyżeczka
  • ciepła, przegotowana woda
    0,5 szklanek
  • kwaśne mleko
    100 ml
  • Przyprawa Garam Masala Knorr
    1 łyżeczka
  • cukier puder
    1 łyżeczka
  • sól
    0,5 łyżeczek
  • nasiona czarnuszki
    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku
    3 szt.
  • natka kolendry
    0,5 pęczków
  • strąk papryczki chili zielona
    1 szt.
  • olej
    3 łyżki
  • masło klarowane
    50 g
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala – krok 1
    Krok 1
    Czosnek posiekaj, a liście kolendry oderwij od łodygi. Pokrój drobno chili. Następnie przesiej mąkę przez sito.
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala – krok 2
    Krok 2
    Połącz wodę, proszek do pieczenia, przyprawę Garam Masala Knorr, jedną łyżkę oleju, kwaśne mleko, cukier oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Powinieneś otrzymać dość elastyczne ciasto. Powstałą masę dobrze wyrób na desce, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto zroluj w kulę i posmaruj z wierzchu olejem.
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala – krok 3
    Krok 3
    Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 20–30 minut. Po tym czasie podziel je na kilka części. Podsypując mąką, zagnieć ciasto kolejny raz, ułóż na tacce, przykryj folią spożywczą i odłóż ponownie na ok. 10–15 minut.
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala – krok 4
    Krok 4
    Na stolnicy rozrzuć trochę posiekanego czosnku, chili, czarnuszki oraz kilka całych listków kolendry. Ułóż na tym kulę ciasta i cienko rozwałkuj, aby składniki wkleiły się w jego strukturę.
  • Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala – krok 5
    Krok 5
    Cienki placek delikatnie skrop z wierzchu wodą i ułóż na średnio rozgrzanej żeliwnej patelni. Piecz ok. 6 minut. Po tym czasie odwróć placek, opiekając go z drugiej strony, lub umieść ją w mocno rozgrzanym piekarniku. Stopień wypieczenia musisz sam kontrolować. Placek powinien być rumiany z obu stron. Kilka mocniej przypieczonych miejsc na placku to normalna sytuacja.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar

    Gorący chlebek oddawaj ze świeżym masłem.

Tagi
DANIA GŁÓWNEDANIA Z MIĘSEMKUCHNIA INDYJSKADANIA Z GRILLADANIA Z GRILLAKUCHNIE ŚWIATANAJNOWSZEINSTAGRAM
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa Garam Masala KnorrREKLAMAPrzyprawa Garam Masala KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa Garam Masala KnorrREKLAMAPrzyprawa Garam Masala KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie dodał swojego komentarza.
Dodaj własny, aby rozpocząć dyskusję
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Garam Masala – wyrazisty smak Indii
Garam Masala – wyrazisty smak Indii
Dookoła świata czyli 12 przepisów z kulinarnej mapy
Dookoła świata czyli 12 przepisów z kulinarnej mapy
Grill i mecz. Przepisy strzelone w 10!
Grill i mecz. Przepisy strzelone w 10!
Letnie hity z grillowej płyty
Letnie hity z grillowej płyty
avatar

Chlebek naan ze szczyptą Garam Masala

Klasycznymi dodatkami, bez których większość Hindusów nie wyobraża sobie potrawy, są ryż oraz chlebek naan — zwany również plackiem naan, ze względu na swój wygląd. Chrupki, a jednocześnie miękki, świetnie pasuje do większości dań indyjskich ze względu na delikatny smak, który podkreśla charakterystyczną wyrazistość kuchni z tego regionu. Można go jeść osobno, jak również wykorzystywać jako swoistą łyżkę, na którą nabiera się np. curry albo chicken masalę. Magia chlebka naan leży właśnie w tym, że każdy traktuje i przygotowuje go po swojemu — zachęcamy do tego, byś i ty znalazł swój sposób!

Dla kogo?

Dla osób, które lubią bezkompromisowe podejście do egzotycznych kuchni, a także dla tych, którzy chcą zastąpić tradycyjny chleb czymś egzotycznym.

Na jakie okazje?

Chlebek naan stanowi świetny dodatek do prawie każdego dania, dlatego nada się na śniadanie, jako przystawka na obiad, na kolację, do pracy. Przygotowany na słodko może stanowić również słodką przekąskę.

Czy wiesz, że?

W Indiach placek naan ma zazwyczaj kształt kropli wody i wypieka się go w piecu zwanym tandoor. W Polsce człon „tandoor: jest często mylnie brany za nazwę potrawy.

Dla urozmaicenia:

Gorący chlebek naan świetnie współgra z gorącym masłem.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

1
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny