Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą
łatwe
34 osoby zapisały
Składniki
200 gramów
1 szklanka
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rukolę dokładnie płuczemy i osuszamy.
Krok 2
Pomidory suszone kroimy w paski, czosnek w plasterki, a gorgonzolę w kostkę. Dodajemy pestki i siemię.
Krok 3
Mieszamy delikatnie ze sobą składniki i wykładamy na półmisek.
Krok 4
Przygotowujemy fix i polewamy nim sałatkę. Smacznego!
Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą
Kuchnia włoska to nie tylko makarony, ale też ogromne bogactwo warzyw. To właśnie z tego zakątka świata pochodzi rukola, która z dodatkiem suszonych pomidorów, sera gorgonzola i pestek dyni pomieszanych z siemieniem lnianym tworzy smaczną sałatkę. To śródziemnomorskie warzywo ma orzechowy, lekko pikantny smak, który dobrze współgra zwłaszcza z różnego rodzaju serami pleśniowymi. Gorogonzolę można zastąpić np. camembertem. Jest on nieco łagodniejszy, dlatego przy jego użyciu powinno się mocniej przyprawić danie. Najlepiej poukładać plastry sera camembert już po zmieszaniu innych składników ze sobą, gdyż przy mieszaniu może się on kleić i rozpadać. Do sałatki pasuje świetnie focaccia, ale można też podać ją z bagietką lub kawałkiem chrupiącego wiejskiego chleba. Zobacz, jak łatwo stworzyć apetyczną przekąskę na kolację lub lunch. Przeczytaj przepis i zaopatrz się w składniki!