Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rukolę dokładnie płuczemy i osuszamy.

Krok 2

Pomidory suszone kroimy w paski, czosnek w plasterki, a gorgonzolę w kostkę. Dodajemy pestki i siemię.

Krok 3

Mieszamy delikatnie ze sobą składniki i wykładamy na półmisek.

Krok 4

Przygotowujemy fix i polewamy nim sałatkę. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzoląSałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą

Kuchnia włoska to nie tylko makarony, ale też ogromne bogactwo warzyw. To właśnie z tego zakątka świata pochodzi rukola, która z dodatkiem suszonych pomidorów, sera gorgonzola i pestek dyni pomieszanych z siemieniem lnianym tworzy smaczną sałatkę. To śródziemnomorskie warzywo ma orzechowy, lekko pikantny smak, który dobrze współgra zwłaszcza z różnego rodzaju serami pleśniowymi. Gorogonzolę można zastąpić np. camembertem. Jest on nieco łagodniejszy, dlatego przy jego użyciu powinno się mocniej przyprawić danie. Najlepiej poukładać plastry sera camembert już po zmieszaniu innych składników ze sobą, gdyż przy mieszaniu może się on kleić i rozpadać. Do sałatki pasuje świetnie focaccia, ale można też podać ją z bagietką lub kawałkiem chrupiącego wiejskiego chleba. Zobacz, jak łatwo stworzyć apetyczną przekąskę na kolację lub lunch. Przeczytaj przepis i zaopatrz się w składniki!