Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą
łatwe
29 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 szklanka
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rukolę dokładnie płuczemy i osuszamy.
Krok 2
Pomidory suszone kroimy w paski, czosnek w plasterki, a gorgonzolę w kostkę. Dodajemy pestki i siemię.
Krok 3
Mieszamy delikatnie ze sobą składniki i wykładamy na półmisek.
Krok 4
Przygotowujemy fix i polewamy nim sałatkę. Smacznego!

Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą
Kuchnia włoska to nie tylko makarony, ale też ogromne bogactwo warzyw. To właśnie z tego zakątka świata pochodzi rukola, która z dodatkiem suszonych pomidorów, sera gorgonzola i pestek dyni pomieszanych z siemieniem lnianym tworzy smaczną sałatkę. To śródziemnomorskie warzywo ma orzechowy, lekko pikantny smak, który dobrze współgra zwłaszcza z różnego rodzaju serami pleśniowymi. Gorogonzolę można zastąpić np. camembertem. Jest on nieco łagodniejszy, dlatego przy jego użyciu powinno się mocniej przyprawić danie. Najlepiej poukładać plastry sera camembert już po zmieszaniu innych składników ze sobą, gdyż przy mieszaniu może się on kleić i rozpadać. Do sałatki pasuje świetnie focaccia, ale można też podać ją z bagietką lub kawałkiem chrupiącego wiejskiego chleba. Zobacz, jak łatwo stworzyć apetyczną przekąskę na kolację lub lunch. Przeczytaj przepis i zaopatrz się w składniki!