Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

5

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rukolę dokładnie płuczemy i osuszamy.

Krok 2

Pomidory suszone kroimy w paski, czosnek w plasterki, a gorgonzolę w kostkę. Dodajemy pestki i siemię.

Krok 3

Mieszamy delikatnie ze sobą składniki i wykładamy na półmisek.

Krok 4

Przygotowujemy fix i polewamy nim sałatkę. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka pieczarkowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzoląSałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i gorgonzolą

Kuchnia włoska to nie tylko makarony, ale też ogromne bogactwo warzyw. To właśnie z tego zakątka świata pochodzi rukola, która z dodatkiem suszonych pomidorów, sera gorgonzola i pestek dyni pomieszanych z siemieniem lnianym tworzy smaczną sałatkę. To śródziemnomorskie warzywo ma orzechowy, lekko pikantny smak, który dobrze współgra zwłaszcza z różnego rodzaju serami pleśniowymi. Gorogonzolę można zastąpić np. camembertem. Jest on nieco łagodniejszy, dlatego przy jego użyciu powinno się mocniej przyprawić danie. Najlepiej poukładać plastry sera camembert już po zmieszaniu innych składników ze sobą, gdyż przy mieszaniu może się on kleić i rozpadać. Do sałatki pasuje świetnie focaccia, ale można też podać ją z bagietką lub kawałkiem chrupiącego wiejskiego chleba. Zobacz, jak łatwo stworzyć apetyczną przekąskę na kolację lub lunch. Przeczytaj przepis i zaopatrz się w składniki!