Mizeria z ogórków - szybka i sprawdzona receptura | Przepisy.pl pixel

Mizeria z ogórków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
462 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki umyj, obierz ze skórki zaczynając w kierunku od jasnego do ciemnego końca.

Mizeria z ogórków - Krok 1

Krok 2

Obrane pokrój na cienkie plasterki i posyp cukrem. Odstaw je na 10 minut. Następnie zlej powstałą wodę. Ogórki rozłóż do salaterek.

Mizeria z ogórków - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem z cytryny i śmietaną. Polej ogórki i podawaj posypane pokrojonym drobno koperkiem.

Mizeria z ogórków - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mizeria z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mizeria z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mizeria z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mizeria z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mizeria z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mizeria z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mizeria z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mizeria z ogórków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mizeria z ogórkówMizeria z ogórków

Mizeria z ogórków, czyli popularny dodatek do obiadu, bryluje na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna. W prostocie siła, prawda? Mizeria udowadnia, że nie ma sobie równych, a jej smak łączy pokolenia. Sprawdź, jak zrobić mizerię krok po kroku!

Dla kogo?

Mizeria ze śmietaną trafi w gust wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie kuchni bez warzywnych dodatków.

Na jaką okazję?

Bez okazji! Mizeria z ogórków to bez wątpienia klasyka sama w sobie, dlatego wiedza, jak zrobić mizerię, sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i grilla w gronie przyjaciół.

Czy wiesz, że?

Jeżeli nie wyobrażasz sobie niedzielnego kotleta schabowego i gotowanych ziemniaków z koperkiem bez dodatku mizerii z ogórków, a jej przyrządzanie wciąż nie wychodzi ci idealnie, mamy dla Ciebie radę, jak zrobić mizerię, która zasmakuje wszystkim. Sekret tej sałatki tkwi w odpowiednim sposobie obierania umytych ogórków ze skórki – od jasnego do ciemnego końca. To niezawodny sposób, aby uniknąć goryczy.

Dla urozmaicenia:

Wymieszaj sos sałatkowy do mizerii Knorr z wyciśniętym sokiem z cytryny, szklanką kwaśnej śmietany i dużą ilością świeżego koperku. Najlepszy dodatek do każdego obiadu gotowy!