Przetwory z ogórków – nowości i klasyczne przepisy. Jakie przygotować na zimę?

Kiszone, konserwowe, w różnych zalewach i konfiguracjach z innymi warzywami – przetwory z ogórków są nieocenione w sezonie zimowym. Brak świeżych dodatków do obiadów, kanapek i sałatek nie będzie straszny w chłodne dni, jeśli spiżarnia będzie wypełniona chrupiącymi ogórkami. Czy przepisy na przetwory z ogórków muszą ograniczać się tylko do tych, których receptury przechodzą z pokolenia na pokolenie? Oto klasyczne i bardziej nowoczesne inspiracje na urzekające w smaku ogórki przygotowywane na różne sposoby.

W jaki sposób prawidłowo kisić ogórki na zimę?

Ogórków kiszonych nie może zabraknąć zimą w waszych spiżarniach. Nie tylko stanowią dodatek do obiadu, ale i są niezastąpione w różnego rodzaju sałatkach lub do ugotowania niezwykle popularnej i smacznej zupy ogórkowej. Aby je zrobić, oprócz oczywiście ogórków, będziecie potrzebować także odpowiednich przypraw. Nie może wśród nich zabraknąć kopru, korzenia chrzanu i czosnku. Inne przyprawy dodawane są wedle uznania, mogą to być liście wiśni lub dębu, gorczyca, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, czy liście laurowe. Kluczowe będzie wykonanie odpowiedniej solanki. Jaka sól do ogórków do kiszenia? Jak zrobić solankę? Na każdy litr wody stosuje się 1 łyżkę soli. Na spodzie słoika najpierw ułóżcie przyprawy, następnie poukładajcie pionowo ogórki, a następnie zalejcie je zalewą. Pamiętajcie, że ogórki powinny być w niej w całości zanurzone!

Sprawdźcie także, jak zrobić ogórki małosolne – sprawdzony przepis czeka na was.

Ogórki konserwowe – znakomity dodatek do wielu potraw

Obok kiszonych, właśnie te marynowane w occie to najchętniej robione przetwory z ogórków na zimę do słoików. O ile przyprawy do ich wykonania stosuje się podobne do kiszonych, to kluczowa różnica tkwi w zalewie, a następnie pasteryzacji ogórków. Zagotujcie litr wody z trzema płaskimi łyżkami soli, dwiema łyżkami cukru i dwiema łyżkami octu. Kiedy zalewa wystygnie, zalejcie ułożone ogórki w słoikach. Mogą być one zarówno w całości, jak i pokrojone w plasterki. Zakręćcie słoiki i ustawcie na 10 minut do góry dnem. Następnie pasteryzujcie przez ok. 15 minut. Zbyt długa pasteryzacja może spowodować, że ogórki będą miękkie.

Pomysł na przetwory z ogórków w wersji nowoczesnej

Aby nieco przełamać stereotypy na przetwory z ogórków, nowości z pewnością zaspokoją najbardziej wyszukany gust i dodadzą powiewu świeżości w domowym menu. Do nich można zaliczyć ogórki po cygańsku, których słodko-kwaśny smak zapewni różnorodność na waszych stołach. Pierwszym krokiem będzie umieszczenie plasterków ogórków wraz z pokrojoną w piórka cebulą w naczyniu i posypanie solą, najlepiej w wysokim naczyniu. Tak przygotowane ogórki odstawcie na noc do chłodnego pomieszczenia. Na drugi dzień, po odsączeniu powstałego soku, ogórki są gotowe do zalania ich zalewą, wykonaną z octu, passaty pomidorowej i cukru. Wykonanie zalewy jest bardzo proste – wystarczy wszystkie jej składniki zagotować. Teraz już tylko zostaje przełożenie całości do słoików i pasteryzacja.

Czy z ogórków szklarniowych można robić przetwory na zimę?

Ogórki szklarniowe różnią się w smaku od gruntowych, co nie oznacza, że nie nadają się na przetwory. Może nie każdy o tym wie, ale to właśnie z nich robi się doskonale znaną sałatkę szwedzką. Do jej wykonania potrzebny będzie ocet spirytusowy, ogórki szklarniowe, marchewka oraz przyprawy, takie jak cukier, sól, gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Sekretem sałatki szwedzkiej jest moczenie cienkich plasterków ogórków w zalewie wykonanej z wody i soli przez ok. 1,5 godziny. W słoikach umieśćcie marchewkę i przyprawy, a następnie zalejcie syropem powstałym z zagotowanej wody z dodatkiem cukru i octu. Ostatnim krokiem będzie pasteryzacja. Przetwory z ogórków szklarniowych możecie podawać do obiadu lub jako przekąskę między posiłkami.

Przetwory z ogórków na zimę – do czego jeść?

Jeśli zdecydowaliście, jakie przetwory z ogórków zrobicie, warto wiedzieć, z czym będą smakować najlepiej. Do dań obiadowych, takich jak roladki schabowe czy kotlety de volaille, będą wręcz idealne jako dodatek! Sałatka z ogórków kiszonych świetnie sprawdzi się także jako przekąska. Podobnie jak kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Wykonanie przetworów z ogórków nie jest skomplikowane, a może uratować niejeden obiad lub niespodziewane przyjęcie. Warto zatem wybrać swój ulubiony przepis, aby zawsze mieć je pod ręką!