Co zrobić z papierówek na zimę? Jakie przetwory?

Smak papierówek kojarzy się wielu osobom z beztroskimi chwilami dzieciństwa. Nic więc dziwnego w tym, że ich chrupiąca skórka, soczystość oraz słodycz podbiły tak wiele serc i pozostały w nich do dzisiaj. Aby dobrze wykorzystać walory papierówek, warto przygotować z nich przetwory na zimę. Te słodkie jabłka w różnych postaciach potrafią odczarować chłodne wieczory. Co zrobić z papierówek? Jakie przetwory z jabłek dobrze smakują? Zostańcie z nami!

Co zrobić z papierówek? Dżem i mus

Papierówki to jabłka, które dość szybko się psują, dlatego po zbiorach warto od razu przejść do działania i zaplanować zrobienie przetworów na zimę. Jak je wykorzystać? Co można zrobić z papierówek? Przygotowaliśmy dla Was garść sprawdzonych rozwiązań i inspiracji. Jako pierwszy polecamy Wam klasyczny i niezwykle popularny przetwór, czyli dżem. Przygotowanie go z papierówek nie powinno nikomu sprawić żadnych trudności. Pamiętajcie, że ten rodzaj jabłek jest w miarę słodki, dlatego nie przesadzajcie z ilością cukru w przepisie. Jeżeli nie przepadacie za dżemami i dalej zastanawiacie się, co zrobić z jabłek papierówek, to przychodzimy z kolejnym pomysłem. Na bazie owoców, cukru i wody przyrządzicie pyszny mus do deserów, np. ciast czy lodów. Z takim przetworem zimowe dni mogą być całkiem przyjemne.

Sok lub kompot z papierówek

Jakie przetwory można zrobić z jabłek papierówek? Okazuje się, że te sezonowe owoce będą idealną bazą do soku na zimę. Możecie przygotować go za pomocą sokowirówki i dodać do niego odrobinę cukru, dzięki czemu będzie słodszy. Przelejcie gotowy napój do szczelnie zamykanej butelki i cieszcie się jego smakiem w zimie, gdy zatęsknicie za ciepłymi dniami. Z papierówek przyrządzicie także kompot do obiadu. To naprawdę proste zadanie! Dodajcie do kompotu trochę miodu, co sprawi, że jego smak lekko się zmieni. Wiemy, że po ugotowaniu będziecie chcieli wypić ten pyszny napój od razu, jednak oszczędźcie chociaż jeden słoiczek i zostawcie coś do zapasów zimowych w spiżarni.

Co można zrobić z jabłek papierówek na zimę? Ocet

Ocet jabłkowy to absolutny must have w szafce każdego szefa kuchni. Jego użycie jest naprawdę wszechstronne – pomaga w sprzątaniu, dba o cerę i, co najważniejsze, odmienia na lepsze smak ulubionych potraw. Całe szczęście już teraz możecie przygotować ocet na zimę z papierówek! Gwarantujemy, że to naprawdę banalny proces, ponieważ na liście składników znajdziecie jedynie: papierówki, cukier oraz wodę. W tym przypadku zdecydowanie sprawdza się powiedzenie „w prostocie tkwi siła”. Jeżeli w Waszych zapasach macie jabłka, które zbyt szybko spadły z drzew i macie dylemat, co zrobić z niedojrzałych papierówek, to ocet również będzie dobrym rozwiązaniem. Dodajcie do niego nieco więcej cukru, aby przetwór nie wyszedł zbyt kwaśny.

Nasze przepisy z papierówkami

Przygotowanie przetworów z papierówek powinno być dla Was prostym zadaniem! Stosujcie się do naszych porad i spędźcie zimę w towarzystwie najlepszych specjałów. Na koniec popatrzcie jeszcze na nasze przepisy.

Ogórki kiszone? Nie, tym razem wybierzcie kiszone jabłka! Zróbcie ten przetwór na zimę i wyciągnijcie, gdy najdzie Was ochota na coś smacznego.

Na przystawkę zaserwujcie gościom pieczone jabłka. Z pewnością zaskoczy ich wytrawny środek owoców. Prosto, smacznie i efektownie – polecamy.

Na danie główne doskonale sprawdzi się pieczona gęś z jabłkami. To delikatne mięso w połączeniu z papierówkami zachwyci wszystkich zebranych. Pycha!

A na koniec pora na deser! Ciasto z jabłkami to klasyk, który zawsze smakuje tak samo dobrze. Skusicie się?