Co zrobić z aronii na zimę?
Zimowe wieczory bywają nieprzyjemne, dlatego warto dobrze się na nie przygotować i wyposażyć spiżarnię w słodkie i smaczne zapasy. Całe szczęście z pomocą przychodzi aronia, czyli owoc stworzony do przetwórstwa, którego smak potrafi umilić nawet te najchłodniejsze dni! Co z niego zrobić? Jak wykorzystać aronię w kuchni? Zostańcie z nami i przygotujcie się na zimę pełną smaku. Zapraszamy!
Aronia – poznajcie lepiej jej smak
Aronia to rodzaj krzewu z rodziny różowatych, którego owoce zaliczane są do wyjątkowej grupy superfoods. Co kryje się pod tą angielską nazwą? Produkty, owoce czy warzywa, które wyróżniają się licznymi korzyściami. Jedzenie aronii jest więc dobrą inwestycją w siebie, ale również rozkoszą dla podniebienia. Te niewielkie owoce o intensywnej barwie wyróżniają się charakterystycznym i kwaśnym posmakiem, który stanowi bazę wielu przetworów na zimę. Co zrobić z aronii? Przychodzimy z inspiracjami dotyczącymi zastosowania tego owocu w kuchni.
Co można zrobić z aronii? Soki, syropy i kompoty
Niektórzy smakosze twierdzą, że aronia jest wręcz stworzona do robienia przetworów. Ciężko nie zgodzić się z tymi słowami, ponieważ rzadko jemy ją jako samodzielny owoc, natomiast zdecydowanie częściej pojawia się ona w zimowych zapasach. Co zrobić z aronii? Przepisy? nNa nadchodzący sezon zimowy czekają! Koniecznie przyrządźcie z tego owocu pyszny sok, który posłuży Wam jako dodatek do ciepłych napojów, np. herbaty. Przetworem o nieco gęstszej konsystencji jest syrop z aronii, którego smak urozmaici ulubione wypieki, lody czy inne desery. A może kompot do niedzielnego obiadu? Przyrządzony z aronii, cytryny oraz jabłek wyjdzie naprawdę obłędny!
Suszona aronia, dżem oraz galaretka
Co można zrobić z aronii na zimę? Jednym z najbardziej popularnych przetworów jest oczywiście dżem. Przygotowanie tego specjału na zimę będzie niezwykle łatwym zadaniem, a efekty naprawdę apetyczne. Gotowy dżem z aronii wykorzystacie do ulubionych naleśników czy pieczywa. Jako kolejną opcję polecamy przyrządzenie galaretki do słoików. Połączcie owoce z żelatyną i cieszcie się słodkim akcentem w zimowe dni. Zdajemy sobie sprawę z faktu, że przyrządzenie tych przetworów zajmuje trochę czasu. Właśnie dlatego przychodzimy z naszą ostatnią propozycją, czyli suszoną aronią. Możecie przełożyć ją do słoiczków i serwować jako dodatek do herbaty czy innych napojów. To takie proste!
Nasze przepisy z aronią w roli głównej
Przetwory z aronii nie będą już dla Was żadnym wyzwaniem. Zobaczcie, w jaki sposób możecie jeszcze wykorzystać ten owoc o ciekawym smaku. Oto nasze propozycje i sprawdzone przepisy. Skusicie się?
Co można zrobić z mrożonej aronii? Wykorzystajcie ją do zrobienia deseru z borówkami. Błyskawiczny, apetyczny i bardzo prosty! Każdy poradzi sobie z naszą recepturą.
Do jednych z najpopularniejszych deserów domowych zaliczamy kisiel malinowy. Przyrządźcie go według naszego przepisu, a dla przełamania słodkiego smaku dorzućcie do niego kilka owoców aronii!
Dla wszystkich fanów ciast mamy placek z galaretką. Dodaj do niego wybrane owoce, w tym brzoskwinie, truskawki oraz aronię. Takiemu zestawieniu nikt się nie oprze!
No i na koniec uwielbiany przez Was przepis, czyli placuszki twarogowe z dodatkiem owoców. Następnym razem połóżcie na nich ulubione owoce. Nie zapominajcie o aronii. Smacznego!
Komentarze (0)