Domowy kisiel malinowy

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 110 Kcal / 0 kJ | 5 % |
Tłuszcz | 0.6 g | 1 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 0.2 g | 1 % |
Węglowodany | 30.5 g | 10 % |
w tym cukry | 6.9 g | 25 % |
Błonnik | 6.8 g | - |
Białko | 2 g | 2 % |
Sól | - | 1 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 135 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Zmiksuj maliny z cukrem, a następnie dodaj skrobię ziemniaczaną, kilka łyżek zimnej wody i wymieszaj.
- Krok 2Zagotuj 100 ml wody. Całość wylej na wrzącą wodę jednocześnie delikatnie mieszając.
- Krok 3Chwilę zagotuj po czym odstaw z ognia, przełóż do przezroczystej salaterki. Kisiel udekoruj gęstym jogurtem, a na wierzch połóż listek zielonej bazylii.
Posiłek jest dobrym źródłem: witaminy C i miedzi.
Szukasz sposobu na zdrowy, ale także smakowity podwieczorek? Polecamy kisiel z malinami polany gęstym jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżej bazylii. Brzmi kusząco? I tak też smakuje!
Dla kogo? Kisiel z malinami to idealny posiłek dla wielbicieli deserów, który pozwoli zrezygnować z kupnych gotowych przekąsek. Znakomicie zaspokoi Twój apetyt na słodkości.
Na zdrowie! Taki podwieczorek dostarczy nie tylko wrażeń smakowych, ale także witaminjest bogatym źródłem witaminy C (1 porcja zawiera 28,6 mg, czyli 35,8% RWS), która znakomicie wpływa na odporność organizmu tzn. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Samo zdrowie!
Czy wiesz, że? Jeśli lubisz desery z owocami sezonowymi, pamiętaj, że możesz je przygotowywać także zimą. Maliny czy truskawki zebrane w sezonie możesz zamrozić, by cieszyć się nimi o każdej porze roku.