Budyń waniliowy z malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyń waniliowy z malinami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

2

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 szklanek

2 opakowania

400 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Budyń waniliowy z malinami - Krok 1

Krok 2

Gotowy budyń przelej do salaterki, posyp malinami. Podawaj z podpłomykiem.

Budyń waniliowy z malinami - Krok 2
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny, kobalaminy (witaminy B12), witaminy C, witaminy A, potasu, folianów, miedzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Budyń waniliowy z malinamiBudyń waniliowy z malinami

Smakowity budyń waniliowy z malinami z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom podwieczorków na słodko. Z podpłomykiem będzie się prezentować wyjątkowo apetycznie.

Dla kogo? To szybka i prosta przekąska, w której bez wątpienia zasmakują i dzieci, i dorośli. Nie od dziś wiemy, że budyń i owoce to duet idealny! Śmiało dodawaj do posiłku zarówno te świeże, jak i mrożone. Taki podwieczorek na pewno zjesz ze smakiem.

Na zdrowie! Waniliowy budyń z malinami zawiera dużo folianów (48,6 µg, czyli 24,3% RWS), czyli różnych aktywnych związków m.in. kwasu foliowego, który bierze udział w procesie produkcji krwi – uczestniczy w tworzeniem oraz dojrzewaniu czerwonych krwinek. Poza tym odpowiada także za zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.

Czy wiesz, że? Budynie można podzielić na te słodkie oraz słone. Do słodkich dodawane są zazwyczaj: orzechy, ser, karmel, bakalie, owoce i słodzone sosy. Natomiast do słonych budyniów wykorzystuje się: warzywa, grzyby (najczęściej suszone) oraz mielone mięso drobiowe lub cielęce.