Budyń waniliowy z malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyń waniliowy z malinami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

2

heart
200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 szklanek

2 opakowania

400 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Budyń waniliowy z malinami - Krok 1

Krok 2

Gotowy budyń przelej do salaterki, posyp malinami. Podawaj z podpłomykiem.

Budyń waniliowy z malinami - Krok 2
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny, kobalaminy (witaminy B12), witaminy C, witaminy A, potasu, folianów, miedzi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyń waniliowy z malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Budyń waniliowy z malinamiBudyń waniliowy z malinami

Smakowity budyń waniliowy z malinami z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom podwieczorków na słodko. Z podpłomykiem będzie się prezentować wyjątkowo apetycznie.

Dla kogo? To szybka i prosta przekąska, w której bez wątpienia zasmakują i dzieci, i dorośli. Nie od dziś wiemy, że budyń i owoce to duet idealny! Śmiało dodawaj do posiłku zarówno te świeże, jak i mrożone. Taki podwieczorek na pewno zjesz ze smakiem.

Na zdrowie! Waniliowy budyń z malinami zawiera dużo folianów (48,6 µg, czyli 24,3% RWS), czyli różnych aktywnych związków m.in. kwasu foliowego, który bierze udział w procesie produkcji krwi – uczestniczy w tworzeniem oraz dojrzewaniu czerwonych krwinek. Poza tym odpowiada także za zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.

Czy wiesz, że? Budynie można podzielić na te słodkie oraz słone. Do słodkich dodawane są zazwyczaj: orzechy, ser, karmel, bakalie, owoce i słodzone sosy. Natomiast do słonych budyniów wykorzystuje się: warzywa, grzyby (najczęściej suszone) oraz mielone mięso drobiowe lub cielęce.