Parówki w cieście francuskim z salami i papryką
łatwe
364 osoby zapisały
Składniki
12 sztuk
1 sztuka
2 opakowania
1 sztuka
1 opakowanie
300 mililitrów
20 plastrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parówki obierz z folii, ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj i podziel nożem na 12 prostokątnych kawałków.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, paprykę i salami pokrój w cienkie paseczki.
Krok 3
Ciasto francuskie ułóż na blasze do pieczenia, na cieście połóż farsz i parówki, po czym zawiń je nacinając wierzch na krzyż.
Krok 4
Jajka roztrzep i posmaruj nimi wierzch ciasta. Gotowe parówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 15 minut.
Krok 5
Do rondelka wlej 300 ml zimnej wody, dodaj Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj cały czas mieszając, aż powstanie sos. Upieczone parówki podawaj z sosem serowym w miseczce oraz z ulubioną surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Parówki w cieście francuskim z salami i papryką
Parówki w cieście francuskim z salami i papryką to proste danie, które przygotujesz w trzy kwadranse. Jest bardzo dekoracyjne i może być doskonałą, ciepłą, chrupiącą przekąską nawet podczas wystawnego przyjęcia. Salami to sucha kiełbasa pochodząca z Włoch. Jej nazwa wywodzi się od słowa salare czyli solić. Produkowana jest najczęściej z długo dojrzewającej wieprzowiny – można to poznać po charakterystycznym białym nalocie na skórce. Ponieważ mięso jest długo moczone w solance nabiera charakterystycznego smaku i struktury. Jeżeli lubisz pikantne dania możesz użyć smakowego salami np. z dodatkiem chili. Dzięki delikatnej nucie kardamonu potrawy z salami mają nieco orientalny, wykwintny smak. Pamiętaj, aby ciasto francuskie przed przygotowaniem włożyć na kilkanaście minut do lodówki (lub 5-6 minut do zamrażalnika), dzięki temu nie będzie lepkie i z łatwością uformujesz z niego dowolny kształt. Na wierzch każdej parówkowej przekąski możesz pożyć plasterek sera żółtego lub zetrzeć odrobinę parmezanu co dodatkowo wspaniale podkreśli serowy smak sosu Knorr.