Parówki w cieście francuskim z salami i papryką
łatwe
400 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
1 sztuka
2 opakowania
1 sztuka
1 opakowanie
300 mililitrów
20 plastrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parówki obierz z folii, ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj i podziel nożem na 12 prostokątnych kawałków.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, paprykę i salami pokrój w cienkie paseczki.
Krok 3
Ciasto francuskie ułóż na blasze do pieczenia, na cieście połóż farsz i parówki, po czym zawiń je nacinając wierzch na krzyż.
Krok 4
Jajka roztrzep i posmaruj nimi wierzch ciasta. Gotowe parówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 15 minut.
Krok 5
Do rondelka wlej 300 ml zimnej wody, dodaj Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj cały czas mieszając, aż powstanie sos. Upieczone parówki podawaj z sosem serowym w miseczce oraz z ulubioną surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSłodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Parówki w cieście francuskim z salami i papryką
Parówki w cieście francuskim z salami i papryką to proste danie, które przygotujesz w trzy kwadranse. Jest bardzo dekoracyjne i może być doskonałą, ciepłą, chrupiącą przekąską nawet podczas wystawnego przyjęcia. Salami to sucha kiełbasa pochodząca z Włoch. Jej nazwa wywodzi się od słowa salare czyli solić. Produkowana jest najczęściej z długo dojrzewającej wieprzowiny – można to poznać po charakterystycznym białym nalocie na skórce. Ponieważ mięso jest długo moczone w solance nabiera charakterystycznego smaku i struktury. Jeżeli lubisz pikantne dania możesz użyć smakowego salami np. z dodatkiem chili. Dzięki delikatnej nucie kardamonu potrawy z salami mają nieco orientalny, wykwintny smak. Pamiętaj, aby ciasto francuskie przed przygotowaniem włożyć na kilkanaście minut do lodówki (lub 5-6 minut do zamrażalnika), dzięki temu nie będzie lepkie i z łatwością uformujesz z niego dowolny kształt. Na wierzch każdej parówkowej przekąski możesz pożyć plasterek sera żółtego lub zetrzeć odrobinę parmezanu co dodatkowo wspaniale podkreśli serowy smak sosu Knorr.