Ciasto francuskie z parówkami i salami - przepis | Przepisy.pl pixel

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
547 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

462 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 sztuka

2 opakowania

1 sztuka

1 opakowanie

300 mililitrów

20 plastrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie wyjmuj z opakowania, przełóż na blat lub stolnicę i delikatnie rozwałkuj. Następnie podziel 2 płaty ciasta na 12 równych prostokątnych kawałków.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj deskę do krojenia. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka, paprykę i salami pokrój w cienkie paseczki.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 2

Krok 3

Na kawałkach ciasta francuskiego połóż pokrojone wcześniej dodatki oraz po jednej parówce. Wokół parówki zawiń dość ciasno ciasto. Wierzch parówkowych roladek natnij na krzyż.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 3

Krok 4

W miseczce roztrzep jajka i posmaruj nimi wierzch ciasta. Gotowe parówki w cieście francuskim wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 4

Krok 5

Do rondelka wlej 300 ml zimnej wody, dodaj Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Upieczone parówki w cieście francuskim z salami i papryką podawaj z sosem serowym w miseczce obok oraz ulubioną surówką.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pamiętaj, aby ciasto francuskie przed przygotowaniem włożyć na kilkanaście minut do lodówki (lub 5-6 minut do zamrażalnika), dzięki temu nie będzie lepkie i z łatwością uformujesz z niego dowolny kształt.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parówki w cieście francuskim z salami i papryką Parówki w cieście francuskim z salami i papryką

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką to proste danie, które przygotujesz w trzy kwadranse. Jest bardzo dekoracyjne i może być doskonałą, ciepłą, chrupiącą przekąską nawet podczas wystawnego przyjęcia.

Dla kogo?

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką powinny przypaść do gustu całej rodzinie. Jeśli dzieci nie przepadają za salami lub warzywnymi dodatkami, np. cebulą, możesz wykonać kilka porcji bez tych składników.

Na jaką okazję?

Parówki w cieście z dodatkiem salami i papryki to przepis, który sprawdzi się na wiele różnych okazji. Możesz zaserwować je na śniadanie, lunch lub kolację. Dobrze sprawdzą się także w formie przekąski podczas rodzinnej imprezy, np. w ogrodzie. 

Czy wiesz, że?

Salami to sucha kiełbasa pochodząca z Włoch. Jej nazwa wywodzi się od słowa salare, czyli solić. Produkowana jest najczęściej z długo dojrzewającej wieprzowiny – można to poznać po charakterystycznym białym nalocie na skórce. Ponieważ mięso jest długo moczone w solance, nabiera charakterystycznego smaku i struktury. Jeżeli lubisz pikantne dania, możesz użyć smakowego salami, np. z dodatkiem chili.

Dla urozmaicenia:

Na wierzch każdej parówkowej przekąski możesz pożyć plasterek sera żółtego lub zetrzeć odrobinę parmezanu, co dodatkowo wspaniale podkreśli serowy smak sosu Knorr.