Parówki w cieście francuskim z salami i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

395 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 sztuka

2 opakowania

1 sztuka

1 opakowanie

300 mililitrów

20 plastrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parówki obierz z folii, ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj i podziel nożem na 12 prostokątnych kawałków.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, paprykę i salami pokrój w cienkie paseczki.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 2

Krok 3

Ciasto francuskie ułóż na blasze do pieczenia, na cieście połóż farsz i parówki, po czym zawiń je nacinając wierzch na krzyż.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 3

Krok 4

Jajka roztrzep i posmaruj nimi wierzch ciasta. Gotowe parówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 15 minut.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 4

Krok 5

Do rondelka wlej 300 ml zimnej wody, dodaj Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj cały czas mieszając, aż powstanie sos. Upieczone parówki podawaj z sosem serowym w miseczce oraz z ulubioną surówką.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parówki w cieście francuskim z salami i papryką Parówki w cieście francuskim z salami i papryką

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką to proste danie, które przygotujesz w trzy kwadranse. Jest bardzo dekoracyjne i może być doskonałą, ciepłą, chrupiącą przekąską nawet podczas wystawnego przyjęcia. Salami to sucha kiełbasa pochodząca z Włoch. Jej nazwa wywodzi się od słowa salare czyli solić. Produkowana jest najczęściej z długo dojrzewającej wieprzowiny – można to poznać po charakterystycznym białym nalocie na skórce. Ponieważ mięso jest długo moczone w solance nabiera charakterystycznego smaku i struktury. Jeżeli lubisz pikantne dania możesz użyć smakowego salami np. z dodatkiem chili. Dzięki delikatnej nucie kardamonu potrawy z salami mają nieco orientalny, wykwintny smak. Pamiętaj, aby ciasto francuskie przed przygotowaniem włożyć na kilkanaście minut do lodówki (lub 5-6 minut do zamrażalnika), dzięki temu nie będzie lepkie i z łatwością uformujesz z niego dowolny kształt. Na wierzch każdej parówkowej przekąski możesz pożyć plasterek sera żółtego lub zetrzeć odrobinę parmezanu co dodatkowo wspaniale podkreśli serowy smak sosu Knorr.