Składniki
12 sztuk
1 sztuka
2 opakowania
1 sztuka
1 opakowanie
300 mililitrów
20 plastrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto francuskie wyjmuj z opakowania, przełóż na blat lub stolnicę i delikatnie rozwałkuj. Następnie podziel 2 płaty ciasta na 12 równych prostokątnych kawałków.
Krok 2
Przygotuj deskę do krojenia. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka, paprykę i salami pokrój w cienkie paseczki.
Krok 3
Na kawałkach ciasta francuskiego połóż pokrojone wcześniej dodatki oraz po jednej parówce. Wokół parówki zawiń dość ciasno ciasto. Wierzch parówkowych roladek natnij na krzyż.
Krok 4
W miseczce roztrzep jajka i posmaruj nimi wierzch ciasta. Gotowe parówki w cieście francuskim wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Krok 5
Do rondelka wlej 300 ml zimnej wody, dodaj Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Upieczone parówki w cieście francuskim z salami i papryką podawaj z sosem serowym w miseczce obok oraz ulubioną surówką.
Dobra rada:
Pamiętaj, aby ciasto francuskie przed przygotowaniem włożyć na kilkanaście minut do lodówki (lub 5-6 minut do zamrażalnika), dzięki temu nie będzie lepkie i z łatwością uformujesz z niego dowolny kształt.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Parówki w cieście francuskim z salami i papryką
Parówki w cieście francuskim z salami i papryką to proste danie, które przygotujesz w trzy kwadranse. Jest bardzo dekoracyjne i może być doskonałą, ciepłą, chrupiącą przekąską nawet podczas wystawnego przyjęcia.
Dla kogo?
Parówki w cieście francuskim z salami i papryką powinny przypaść do gustu całej rodzinie. Jeśli dzieci nie przepadają za salami lub warzywnymi dodatkami, np. cebulą, możesz wykonać kilka porcji bez tych składników.
Na jaką okazję?
Parówki w cieście z dodatkiem salami i papryki to przepis, który sprawdzi się na wiele różnych okazji. Możesz zaserwować je na śniadanie, lunch lub kolację. Dobrze sprawdzą się także w formie przekąski podczas rodzinnej imprezy, np. w ogrodzie.
Czy wiesz, że?
Salami to sucha kiełbasa pochodząca z Włoch. Jej nazwa wywodzi się od słowa salare, czyli solić. Produkowana jest najczęściej z długo dojrzewającej wieprzowiny – można to poznać po charakterystycznym białym nalocie na skórce. Ponieważ mięso jest długo moczone w solance, nabiera charakterystycznego smaku i struktury. Jeżeli lubisz pikantne dania, możesz użyć smakowego salami, np. z dodatkiem chili.
Dla urozmaicenia:
Na wierzch każdej parówkowej przekąski możesz pożyć plasterek sera żółtego lub zetrzeć odrobinę parmezanu, co dodatkowo wspaniale podkreśli serowy smak sosu Knorr.