Parówki w cieście francuskim z salami i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

538 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

443 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 sztuka

2 opakowania

1 sztuka

1 opakowanie

300 mililitrów

20 plastrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie wyjmuj z opakowania, przełóż na blat lub stolnicę i delikatnie rozwałkuj. Następnie podziel 2 płaty ciasta na 12 równych prostokątnych kawałków.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj deskę do krojenia. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka, paprykę i salami pokrój w cienkie paseczki.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 2

Krok 3

Na kawałkach ciasta francuskiego połóż pokrojone wcześniej dodatki oraz po jednej parówce. Wokół parówki zawiń dość ciasno ciasto. Wierzch parówkowych roladek natnij na krzyż.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 3

Krok 4

W miseczce roztrzep jajka i posmaruj nimi wierzch ciasta. Gotowe parówki w cieście francuskim wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 4

Krok 5

Do rondelka wlej 300 ml zimnej wody, dodaj Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Upieczone parówki w cieście francuskim z salami i papryką podawaj z sosem serowym w miseczce obok oraz ulubioną surówką.

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pamiętaj, aby ciasto francuskie przed przygotowaniem włożyć na kilkanaście minut do lodówki (lub 5-6 minut do zamrażalnika), dzięki temu nie będzie lepkie i z łatwością uformujesz z niego dowolny kształt.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parówki w cieście francuskim z salami i papryką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parówki w cieście francuskim z salami i papryką Parówki w cieście francuskim z salami i papryką

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką to proste danie, które przygotujesz w trzy kwadranse. Jest bardzo dekoracyjne i może być doskonałą, ciepłą, chrupiącą przekąską nawet podczas wystawnego przyjęcia.

Dla kogo?

Parówki w cieście francuskim z salami i papryką powinny przypaść do gustu całej rodzinie. Jeśli dzieci nie przepadają za salami lub warzywnymi dodatkami, np. cebulą, możesz wykonać kilka porcji bez tych składników.

Na jaką okazję?

Parówki w cieście z dodatkiem salami i papryki to przepis, który sprawdzi się na wiele różnych okazji. Możesz zaserwować je na śniadanie, lunch lub kolację. Dobrze sprawdzą się także w formie przekąski podczas rodzinnej imprezy, np. w ogrodzie. 

Czy wiesz, że?

Salami to sucha kiełbasa pochodząca z Włoch. Jej nazwa wywodzi się od słowa salare, czyli solić. Produkowana jest najczęściej z długo dojrzewającej wieprzowiny – można to poznać po charakterystycznym białym nalocie na skórce. Ponieważ mięso jest długo moczone w solance, nabiera charakterystycznego smaku i struktury. Jeżeli lubisz pikantne dania, możesz użyć smakowego salami, np. z dodatkiem chili.

Dla urozmaicenia:

Na wierzch każdej parówkowej przekąski możesz pożyć plasterek sera żółtego lub zetrzeć odrobinę parmezanu, co dodatkowo wspaniale podkreśli serowy smak sosu Knorr.