Przepisy z parówkami
69 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Parówki
Parówki wzbudzają mieszane uczucia – jedni je uwielbiają, drudzy omijają szerokim łukiem ze względu na wątpliwości dotyczące tego, co się w nich znajduje. Nie warto jednak wpadać w panikę. Na rynku są dostępne produkty o wysokiej zawartości mięsa, więc zamiast od razu rezygnować z parówek, dużo rozsądniej jest poświęcić chwilę na przestudiowanie ich składu. Jak w przypadku większości artykułów spożywczych – im krótszy, tym lepiej, a z parówek można wyczarować naprawdę apetyczne przekąski.
Dla kogo?
Dociekliwi kucharze z łatwością znajdą produkt, który spełnia ich oczekiwania pod względem składu i smaku. Z parówkami przygotowywanie posiłków stanie się o wiele prostsze – gotowane w wodzie są sposobem na szybkie i ciepłe danie. Potraktujcie je jednak z większą dozą finezji. Domowe hot dogi, w których nie zabraknie warzywnych dodatków, prezentują się dużo bardziej atrakcyjnie. Mogą być świetnym sposobem na uzupełnienie warzywnego leczo lub sałatki. Choć uznawane za pospolity produkt, parówki stanowią ciekawe wyzwanie kulinarne.
Na jaką okazję?
Parówki zapiekane w cieście francuskim to ekspresowa i smaczna przekąska. Przepis przydatny, zwłaszcza gdy goście zapowiedzieli się z wizytą w ostatniej chwili. Dzięki parówkom nie przywitacie ich z pustymi rękami i stołami. Szaszłyki i koreczki z parówek z odpowiednimi dodatkami są bardzo pomysłowym starterem. Jesteście fanami zup? Kilka prostych składników, w tym parówki, wystarczy, by przygotować danie obiadowe albo gorącą kolację.
Czy wiesz, że?
Uznaje się, że pierwsze parówki powstały pod koniec XV wieku. Jako ich ojczyznę wskazuje się Frankfurt nad Menem, co wyjaśnia nazywanie cienkich kiełbasek mianem frankfurterek.
Dla urozmaicenia:
Parówki wykorzystuje się w kuchniach wielu krajów. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych parówkowych specjałów jest amerykański corn dog. To parówka w cieście kukurydzianym smażona w gorącym oleju. Często serwowana na drewnianym patyczku.