Parówki w cieście francuskim z sosem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

790 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

599 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1004 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 opakowania

1 opakowanie

12 plastrów

300 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parówki obierz z folii, ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj i podziel nożem wzdłuż na 12 kawałków.

Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - Krok 1

Krok 2

Parówki zawiń w szynkę, a następnie zawiń w ciasto francuskie, ponacinaj je na krzyż nożem na wierzchu i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzep i posmaruj nimi wierzch ciasta. Gotowe parówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 15 minut.

Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - Krok 3

Krok 4

Do rondelka wlej 300 ml zimnej wody, dodaj Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj, cały czas mieszając, aż powstanie sos. Upieczone parówki podawaj z sosem serowym w miseczce oraz ulubioną surówką.

Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Ewa Skubik

    Ewa Skubik , 15.10.2018

    Super przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Olejniczak

    Jarek Olejniczak , 25.11.2016

    pyszna prosta i szybka przekąska w razie niespodziewanej wizyty znajomych

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parówki w cieście francuskim z sosem serowymParówki w cieście francuskim z sosem serowym

Jeśli szukasz inspiracji na urozmaicenie smaku parówek, to przepis na te zapieczone w cieście francuskim z sosem serowym z pewnością przypadnie Ci do gustu. Delikatne, chrupiące ciasto otulające mięso będzie doskonale współgrało z jego smakiem. Pamiętaj o tym, aby naciąć parówki zawinięte w ciasto przed pieczeniem – dzięki temu nie wybrzuszą się pod wpływem temperatury. Dodatkowo roztrzepane jajko wniknie do środka, tworząc chrupką powłokę. Parówka zawinięta wcześniej w szynkę zyska dodatkowy smak i aromat. Zamiast szynki drobiowej możesz użyć również parmeńskiej, która świetnie skomponuje się z sosem serowym. Parówki w cieście francuskim to świetny sposób na szybką gorącą przekąskę – ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jako dodatek dobrze sprawdzi się prosta sałatka przygotowana na bazie sałaty lodowej i sezonowych warzyw. Parówki w cieście francuskim z sosem serowym to doskonała przekąska na spotkanie ze znajomymi lub dobra propozycja na kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – sprawdzi się na wiele okazji.