Parówki w cieście francuskim z serem i szynką | Przepisy.pl pixel

Parówki w cieście francuskim z sosem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

1069 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

787 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 opakowania

1 opakowanie

12 plastrów

300 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parówki obierz z folii, ciasto francuskie delikatnie rozwałkuj i podziel nożem wzdłuż na 12 kawałków.

Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - Krok 1

Krok 2

Parówki zawiń w szynkę, a następnie zawiń w ciasto francuskie, ponacinaj je na krzyż nożem na wierzchu i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzep i posmaruj nimi wierzch ciasta. Gotowe parówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 15 minut.

Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - Krok 3

Krok 4

Do rondelka wlej 300 ml zimnej wody, dodaj Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj, cały czas mieszając, aż powstanie sos. Upieczone parówki podawaj z sosem serowym w miseczce oraz ulubioną surówką.

Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Ewa Skubik

    Ewa Skubik , 15.10.2018

    Super przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Olejniczak

    Jarek Olejniczak , 25.11.2016

    pyszna prosta i szybka przekąska w razie niespodziewanej wizyty znajomych

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parówki w cieście francuskim z sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Camembert w panierce
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parówki w cieście francuskim z sosem serowymParówki w cieście francuskim z sosem serowym

Jeśli szukasz inspiracji na urozmaicenie smaku parówek, to przepis na te zapieczone w cieście francuskim z sosem serowym z pewnością przypadnie Ci do gustu. Delikatne, chrupiące ciasto otulające mięso będzie doskonale współgrało z jego smakiem. Pamiętaj o tym, aby naciąć parówki zawinięte w ciasto przed pieczeniem – dzięki temu nie wybrzuszą się pod wpływem temperatury. Dodatkowo roztrzepane jajko wniknie do środka, tworząc chrupką powłokę. Parówka zawinięta wcześniej w szynkę zyska dodatkowy smak i aromat. Zamiast szynki drobiowej możesz użyć również parmeńskiej, która świetnie skomponuje się z sosem serowym. Parówki w cieście francuskim to świetny sposób na szybką gorącą przekąskę – ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jako dodatek dobrze sprawdzi się prosta sałatka przygotowana na bazie sałaty lodowej i sezonowych warzyw. Parówki w cieście francuskim z sosem serowym to doskonała przekąska na spotkanie ze znajomymi lub dobra propozycja na kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – sprawdzi się na wiele okazji.