Ziemniaki po nelsońsku z grzybami - zapiekane | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki po nelsońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 kilograma

1 opakowanie

30 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

6 sztuk

30 gramów

20 mililitrów

30 gramów

1 łyżka

0.5 pęczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, ostudź i pokrój w plastry. Grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 1

Krok 2

Namoczone grzyby pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na oliwie, następnie dodaj grzyby i dopraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo, następnie pokrój w plastry. Natkę posiekaj drobno.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Fix Knorr - zawartość opakowania wymieszaj dokładnie z 250 ml wody i 50 ml śmietany. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Układaj w niej na przemian ziemniaki, jajka i grzyby. Całość zalej masą Fix Knorr, wierzch posyp startym serem.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 4

Krok 5

Całość zalej masą Fix Knorr, wierzch posyp równomiernie startym serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. i piecz ok. 30 minut.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej