Ziemniaki po nelsońsku z grzybami - zapiekane | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki po nelsońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 kilograma

1 opakowanie

30 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

6 sztuk

30 gramów

20 mililitrów

30 gramów

1 łyżka

0.5 pęczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, ostudź i pokrój w plastry. Grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 1

Krok 2

Namoczone grzyby pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na oliwie, następnie dodaj grzyby i dopraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo, następnie pokrój w plastry. Natkę posiekaj drobno.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 2

Krok 3

Przygotuj Fix Knorr - zawartość opakowania wymieszaj dokładnie z 250 ml wody i 50 ml śmietany. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Układaj w niej na przemian ziemniaki, jajka i grzyby. Całość zalej masą Fix Knorr, wierzch posyp startym serem.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 4

Krok 5

Całość zalej masą Fix Knorr, wierzch posyp równomiernie startym serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. i piecz ok. 30 minut.

Ziemniaki po nelsońsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki po nelsońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placuszki warzywne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej