Babeczki marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babeczki marchewkowe

Autor: Anna Jaremkiewicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

100 mililitrów

4 sztuki

1 łyżeczka

250 gramów

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz startą na drobnych oczkach marchewkę i zamieszać.

Krok 2

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem, imbirem, gałką i szczyptą soli wyspać do masy.

Krok 3

Mąkę wsypać do powstałej masy i delikatnie wymieszać.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto podzielić na 12 foremek do babeczek, wstawić do pieca i piec 25 minut.

Krok 5

Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i rozłożyć na babeczkach (jak już ostygną). Posypać posiekanymi orzechami (można je delikatnie podprażyć).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babeczki marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciabatta z serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej