
Składniki
4 sztuki
2 szklanki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
100 mililitrów
4 sztuki
1 łyżeczka
250 gramów
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz startą na drobnych oczkach marchewkę i zamieszać.
Krok 2
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem, imbirem, gałką i szczyptą soli wyspać do masy.
Krok 3
Mąkę wsypać do powstałej masy i delikatnie wymieszać.
Krok 4
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto podzielić na 12 foremek do babeczek, wstawić do pieca i piec 25 minut.
Krok 5
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i rozłożyć na babeczkach (jak już ostygną). Posypać posiekanymi orzechami (można je delikatnie podprażyć).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej