Zapiekanka meksykańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

556 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

450 mililitrów

80 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz mięso mielone, oliwę, połowę startego sera, kumin, kolendrę, posiekane: oliwki, chilli, czosnek oraz cebulę i wyrób jednolitą masę – dopraw do smaku a następnie uformuj nieduże klopsiki.

Zapiekanka meksykańska - Krok 1

Krok 2

W niedużym garnku wymieszaj zawartość opakowania Knorr z wodą i śmietaną – gotuj 1 minutę.

Zapiekanka meksykańska - Krok 2

Krok 3

Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron, wlej przygotowaną śmietanę i wymieszaj. Następnie dodaj uformowane mięsne kulki i ponownie, delikatnie wymieszaj.

Zapiekanka meksykańska - Krok 3

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp pozostałym startym serem, naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika na 35 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia naczynie odkryj i pozwól, aby zapiekanka zarumieniła się. Przed podaniem zapiekankę posyp pokrojoną kolendrą.

Zapiekanka meksykańska - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Makaronową zapiekankę podawaj z czosnkowymi grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka meksykańskaZapiekanka meksykańska

Zapiekanka meksykańska to ciekawa propozycja dla osób lubiących mięsne klopsiki oraz zróżnicowane połączenia smaków. Jej podstawą jest makaron typu świderki (dobre będą także np. rurki lub kolanka) oraz kulki z mięsa wieprzowo-wołowego. Dopraw je przyprawami typowymi dla kuchni meksykańskiej: ostrą papryczką chili albo jalapeño, oraz kuminem. Kumin, czyli kmin rzymski to ostra, a jednocześnie lekko słodka przyprawa, która doda potrawie jeszcze więcej wyrazistości. Przyrządź niewielkie klopsiki i odłóż na bok. Nie smaż ich – wystarczy im samo zapieczenie. Dno naczynia żaroodpornego wysyp makaronem, a następnie zalej sosem, który przyrządzisz z dodatkiem przypraw oraz śmietany. Ułóż na nim klopsiki i posyp wierzch żółtym serem, np. cheddarem. Jeśli chcesz trochę złagodzić smak zapiekanki, zamień go na goudę lub inny łagodniejszy ser. Zapiekankę meksykańską włóż pod przykryciem do piekarnika i odsłoń je dopiero pod koniec pieczenia, żeby ser się zarumienił. Podawaj posypaną świeżą kolendrą. Sprawdź, jak smakuje.