Węgorz duszony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Węgorz duszony

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

180 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

10 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

180 mililitrów

1.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij skórę z węgorza i pokrój go na 5cm kawałki.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewki i pieczarki pokrój w plastry.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę.

Krok 4

Gdy zmiękną dodaj pieczarki i smaż około 5 minut.

Krok 5

Dodaj węgorza, wino rozcieńczone z wodą w stosunku 1:1 i liść laurowy. Przykryj i duś około 30 minut. Przed podaniem posyp pietruszką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cymes z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej