Węgorz duszony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Węgorz duszony

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

180 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

10 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

180 mililitrów

1.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij skórę z węgorza i pokrój go na 5cm kawałki.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewki i pieczarki pokrój w plastry.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę.

Krok 4

Gdy zmiękną dodaj pieczarki i smaż około 5 minut.

Krok 5

Dodaj węgorza, wino rozcieńczone z wodą w stosunku 1:1 i liść laurowy. Przykryj i duś około 30 minut. Przed podaniem posyp pietruszką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Węgorz duszony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa z zielonego groszku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej