
Składniki
2 sztuki
250 mililitrów
2 sztuki
6 ziaren
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
250 mililitrów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i rozetrzyj z solą. Podsmaż na oleju.
Krok 2
Gdy cebula zrobi się przezroczysta, dodaj ocet i 250 ml wody oraz tymianek, liść laurowy i pieprz. Gotuj około 20 minut, po czym ostudź.
Krok 3
Z węgorza zdejmij skórę i pokrój go w dzwonka długości 7 cm.
Krok 4
Skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na oleju.
Krok 5
Rybę zalej przygotowaną marynatą. Trzymaj 24 godziny w chłodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej