
Składniki
2 sztuki
250 mililitrów
2 sztuki
6 ziaren
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
250 mililitrów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i rozetrzyj z solą. Podsmaż na oleju.
Krok 2
Gdy cebula zrobi się przezroczysta, dodaj ocet i 250 ml wody oraz tymianek, liść laurowy i pieprz. Gotuj około 20 minut, po czym ostudź.
Krok 3
Z węgorza zdejmij skórę i pokrój go w dzwonka długości 7 cm.
Krok 4
Skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na oleju.
Krok 5
Rybę zalej przygotowaną marynatą. Trzymaj 24 godziny w chłodzie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej