Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, osusz i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulą i marchew oczyść, cebulę posiekaj drobno, marchew zetrzyj na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzej olej albo masło, podsmaż warzywa aż zaczną się złocić. Przełóż je do mięsa.

Krok 2

Dodaj musztardę, mleko, bułkę tartą, natkę pietruszki, Przyprawę do wieprzowiny Knorr, rozkruszone mini kostki Knorr, wbij jajko - wyrób masę ręką. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Krok 3

Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Zwilżonymi zimną wodą rękami formuj nieduże, okrągłe kotleciki, spłaszcz je. Kładź na grillu albo patelni, smaż po kilka minut z obu stron - przy odwracaniu uważaj żeby się nie rozpadły. Podawaj z ulubioną surówką albo po prostu z ogórkiem kiszonym czy pomidorami.

Krok 4

Usmażone kotleciki możesz też podawać w bułce jak hamburgery.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej