Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz, osusz i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulą i marchew oczyść, cebulę posiekaj drobno, marchew zetrzyj na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzej olej albo masło, podsmaż warzywa aż zaczną się złocić. Przełóż je do mięsa.

Krok 2

Dodaj musztardę, mleko, bułkę tartą, natkę pietruszki, Przyprawę do wieprzowiny Knorr, rozkruszone mini kostki Knorr, wbij jajko - wyrób masę ręką. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Krok 3

Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Zwilżonymi zimną wodą rękami formuj nieduże, okrągłe kotleciki, spłaszcz je. Kładź na grillu albo patelni, smaż po kilka minut z obu stron - przy odwracaniu uważaj żeby się nie rozpadły. Podawaj z ulubioną surówką albo po prostu z ogórkiem kiszonym czy pomidorami.

Krok 4

Usmażone kotleciki możesz też podawać w bułce jak hamburgery.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej