Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
4 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz, osusz i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulą i marchew oczyść, cebulę posiekaj drobno, marchew zetrzyj na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzej olej albo masło, podsmaż warzywa aż zaczną się złocić. Przełóż je do mięsa.
Krok 2
Dodaj musztardę, mleko, bułkę tartą, natkę pietruszki, Przyprawę do wieprzowiny Knorr, rozkruszone mini kostki Knorr, wbij jajko - wyrób masę ręką. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Krok 3
Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Zwilżonymi zimną wodą rękami formuj nieduże, okrągłe kotleciki, spłaszcz je. Kładź na grillu albo patelni, smaż po kilka minut z obu stron - przy odwracaniu uważaj żeby się nie rozpadły. Podawaj z ulubioną surówką albo po prostu z ogórkiem kiszonym czy pomidorami.
Krok 4
Usmażone kotleciki możesz też podawać w bułce jak hamburgery.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej