Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
4 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz, osusz i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulą i marchew oczyść, cebulę posiekaj drobno, marchew zetrzyj na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzej olej albo masło, podsmaż warzywa aż zaczną się złocić. Przełóż je do mięsa.
Krok 2
Dodaj musztardę, mleko, bułkę tartą, natkę pietruszki, Przyprawę do wieprzowiny Knorr, rozkruszone mini kostki Knorr, wbij jajko - wyrób masę ręką. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Krok 3
Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Zwilżonymi zimną wodą rękami formuj nieduże, okrągłe kotleciki, spłaszcz je. Kładź na grillu albo patelni, smaż po kilka minut z obu stron - przy odwracaniu uważaj żeby się nie rozpadły. Podawaj z ulubioną surówką albo po prostu z ogórkiem kiszonym czy pomidorami.
Krok 4
Usmażone kotleciki możesz też podawać w bułce jak hamburgery.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej