Kotlety mielone z indyka z dodatkiem sezamu
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
250 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 pęczek
5 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy marynatę z 1 kostki Rosół wołowy Knorr, 1 mini kostki pietruszka i czosnek, szczyptą chilli i 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Marynatę mieszamy z 1/2 kg mięsa mielonego z indyka.
Krok 2
Dodajemy do mięsa 1 jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pszenną, oraz 1/2 posiekanego pęczku szczypiorku. Dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, jeszcze raz dokładnie mieszamy masę mięsną.
Krok 3
W miseczce mieszamy bułkę tartą z ziarnem sezamu. Formujemy z masy mięsnej owalne kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i sezamie. Następnie smażymy kotlety na rozgrzanym oleju.
Krok 4
Usmażone kotlety podajemy na mieszance sałat, udekorowanych czarnymi oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami. Kotlety podawałam z pokrojoną bagietką.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone z indyka z dodatkiem sezamu
Szukasz inspiracji na smaczny i prosty w przyrządzeniu obiad? Dobrze sprawdzą się kotlety mielone. Koniecznie wypróbuj ich wariantu, który przygotowywany jest z mięsa indyczego, charakteryzującego się słodkim posmakiem. Warto wymieszać je z drobno siekaną natką pietruszki, kawałkami czosnku i szczyptą suszonej papryki chili. Możesz również użyć suszonych ziół: tymianku, kolendry czy oregano. Przed uformowaniem kotletów, dodaj do mięsa jajko oraz bułkę tartą. Dzięki temu masa zyska spójną konsystencję. Smak potrawy urozmaicisz ziarnami sezamu dodanymi do panierki. Kotlety podsmażaj z każdej strony do momentu, w którym nabiorą złocistego koloru. Podawaj je z różnymi dodatkami. Sprawdzą się ziemniaki – gotowane lub pieczone w piekarniku, brązowy ryż czy kasza jęczmienna. Przygotuj do nich także smaczną, wiosenną sałatkę ze świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, czerwonej papryki i cebuli, polaną oliwą z oliwek. Co sądzisz o naszym przepisie? Koniecznie go wypróbuj i podziel się z nami swoją opinią.


































