Kotlety mielone z indyka z dodatkiem sezamu
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
250 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 pęczek
5 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy marynatę z 1 kostki Rosół wołowy Knorr, 1 mini kostki pietruszka i czosnek, szczyptą chilli i 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Marynatę mieszamy z 1/2 kg mięsa mielonego z indyka.
Krok 2
Dodajemy do mięsa 1 jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pszenną, oraz 1/2 posiekanego pęczku szczypiorku. Dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, jeszcze raz dokładnie mieszamy masę mięsną.
Krok 3
W miseczce mieszamy bułkę tartą z ziarnem sezamu. Formujemy z masy mięsnej owalne kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i sezamie. Następnie smażymy kotlety na rozgrzanym oleju.
Krok 4
Usmażone kotlety podajemy na mieszance sałat, udekorowanych czarnymi oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami. Kotlety podawałam z pokrojoną bagietką.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone z indyka z dodatkiem sezamu
Szukasz inspiracji na smaczny i prosty w przyrządzeniu obiad? Dobrze sprawdzą się kotlety mielone. Koniecznie wypróbuj ich wariantu, który przygotowywany jest z mięsa indyczego, charakteryzującego się słodkim posmakiem. Warto wymieszać je z drobno siekaną natką pietruszki, kawałkami czosnku i szczyptą suszonej papryki chili. Możesz również użyć suszonych ziół: tymianku, kolendry czy oregano. Przed uformowaniem kotletów, dodaj do mięsa jajko oraz bułkę tartą. Dzięki temu masa zyska spójną konsystencję. Smak potrawy urozmaicisz ziarnami sezamu dodanymi do panierki. Kotlety podsmażaj z każdej strony do momentu, w którym nabiorą złocistego koloru. Podawaj je z różnymi dodatkami. Sprawdzą się ziemniaki – gotowane lub pieczone w piekarniku, brązowy ryż czy kasza jęczmienna. Przygotuj do nich także smaczną, wiosenną sałatkę ze świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, czerwonej papryki i cebuli, polaną oliwą z oliwek. Co sądzisz o naszym przepisie? Koniecznie go wypróbuj i podziel się z nami swoją opinią.