Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
250 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 pęczek
5 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy marynatę z 1 kostki Rosół wołowy Knorr, 1 mini kostki pietruszka i czosnek, szczyptą chilli i 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Marynatę mieszamy z 1/2 kg mięsa mielonego z indyka.
Krok 2
Dodajemy do mięsa 1 jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pszenną, oraz 1/2 posiekanego pęczku szczypiorku. Dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, jeszcze raz dokładnie mieszamy masę mięsną.
Krok 3
W miseczce mieszamy bułkę tartą z ziarnem sezamu. Formujemy z masy mięsnej owalne kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i sezamie. Następnie smażymy kotlety na rozgrzanym oleju.
Krok 4
Usmażone kotlety podajemy na mieszance sałat, udekorowanych czarnymi oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami. Kotlety podawałam z pokrojoną bagietką.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety mielone z indyka z dodatkiem sezamu
Szukasz inspiracji na smaczny i prosty w przyrządzeniu obiad? Dobrze sprawdzą się kotlety mielone. Koniecznie wypróbuj ich wariantu, który przygotowywany jest z mięsa indyczego, charakteryzującego się słodkim posmakiem. Warto wymieszać je z drobno siekaną natką pietruszki, kawałkami czosnku i szczyptą suszonej papryki chili. Możesz również użyć suszonych ziół: tymianku, kolendry czy oregano. Przed uformowaniem kotletów, dodaj do mięsa jajko oraz bułkę tartą. Dzięki temu masa zyska spójną konsystencję. Smak potrawy urozmaicisz ziarnami sezamu dodanymi do panierki. Kotlety podsmażaj z każdej strony do momentu, w którym nabiorą złocistego koloru. Podawaj je z różnymi dodatkami. Sprawdzą się ziemniaki – gotowane lub pieczone w piekarniku, brązowy ryż czy kasza jęczmienna. Przygotuj do nich także smaczną, wiosenną sałatkę ze świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, czerwonej papryki i cebuli, polaną oliwą z oliwek. Co sądzisz o naszym przepisie? Koniecznie go wypróbuj i podziel się z nami swoją opinią.