Schab z borówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Schab z borówkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

417 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

300 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety dokładnie natrzyj olejem, majerankiem, musztardą i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Schab z borówkami - Krok 1

Krok 2

Sos myśliwski Knorr zagotuj w 300 ml wody.

Schab z borówkami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż na margarynie posiekaną cebulę. Po chwili dodaj wcześniej zagotowany sos i borówki ze słoika. W razie konieczności rozcieńcz sos 2-3 łyżkami wody. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Schab z borówkami - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż na patelni po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj ułożone na sosie borówkowym. Doskonale smakują np.: z czerwoną kapustą.

Schab z borówkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z borówkamiSchab z borówkami

Popularny schab często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Kruchy i delikatny może zaskoczyć swoim smakiem, jeśli przygotujesz go z owocowo-pikantnym borówkowym sosem. W takiej wersji szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom łączenia mięs ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Przyprawiony majerankiem i musztardą świetnie współgra z brusznicą, cebulą oraz świeżymi ziołami. Możesz go serwować z różnego rodzaju surówkami, np. z czerwonej kapusty, buraków czy selera z jabłkiem oraz orzechami. Schab w sosie borówkowym sprawdzi się również podany z ziemniakami w formie purée, gotowanymi lub pieczonymi razem z ziołami. Dobrym dodatkiem do niego będzie także kasza, najlepiej pęczak, gryczana lub jaglana, oraz brązowy ryż. Jeśli wolisz uzupełnić go przystawką ze świeżych warzyw, podaj go z sałatą lodową, z czerwoną cebulą, marchewką, ogórkiem i żurawiną. Schab z tego rodzaju sosem to dobra propozycja na uroczysty obiad lub danie główne podczas przyjęcia. W naszym przepisie krok po kroku pokażemy Ci, jak go przygotować.