Schab z borówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z borówkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
484 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

300 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety dokładnie natrzyj olejem, majerankiem, musztardą i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Schab z borówkami - Krok 1

Krok 2

Sos myśliwski Knorr zagotuj w 300 ml wody.

Schab z borówkami - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż na margarynie posiekaną cebulę. Po chwili dodaj wcześniej zagotowany sos i borówki ze słoika. W razie konieczności rozcieńcz sos 2-3 łyżkami wody. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Schab z borówkami - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż na patelni po 6-8 minut z każdej strony. Podawaj ułożone na sosie borówkowym. Doskonale smakują np.: z czerwoną kapustą.

Schab z borówkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z borówkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab z borówkamiSchab z borówkami

Popularny schab często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Kruchy i delikatny może zaskoczyć swoim smakiem, jeśli przygotujesz go z owocowo-pikantnym borówkowym sosem. W takiej wersji szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom łączenia mięs ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Przyprawiony majerankiem i musztardą świetnie współgra z brusznicą, cebulą oraz świeżymi ziołami. Możesz go serwować z różnego rodzaju surówkami, np. z czerwonej kapusty, buraków czy selera z jabłkiem oraz orzechami. Schab w sosie borówkowym sprawdzi się również podany z ziemniakami w formie purée, gotowanymi lub pieczonymi razem z ziołami. Dobrym dodatkiem do niego będzie także kasza, najlepiej pęczak, gryczana lub jaglana, oraz brązowy ryż. Jeśli wolisz uzupełnić go przystawką ze świeżych warzyw, podaj go z sałatą lodową, z czerwoną cebulą, marchewką, ogórkiem i żurawiną. Schab z tego rodzaju sosem to dobra propozycja na uroczysty obiad lub danie główne podczas przyjęcia. W naszym przepisie krok po kroku pokażemy Ci, jak go przygotować.