Dania ze Schabem Smażonym
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Schab smażony
Schab smażony to jeden z klasyków dań mięsnych. Jego najpopularniejsza wersja to, oczywiście, kotlety schabowe – bardzo często podawane na niedzielny obiad, razem z ziemniaczanym purée i surówką np. z marchewki. Aby je zrobić, najpierw należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Powinno mieć jasny kolor różowo-czerwony, przy czym nie powinno być zbyt tłuste. Schab pokrój na około centymetrowe kawałki, a następnie rozbij je cienko przy pomocy tłuczka. Kolejny etap to panierowanie. Przyprawiony schab obtocz najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Do jajka możesz dodać też trochę mleka, aby panierka była cieńsza – zbyt gruba może za bardzo nasiąknąć tłuszczem i odstawać od mięsa po usmażeniu. Bułkę tartą warto wykonać samodzielnie. Obtoczony w panierce schab smaż na rozgrzanym tłuszczu. Ważne, by temperatura smażenia nie była zbyt niska – kotlety wtedy mogą stać się suche, ani też zbyt wysoka, co może spowodować przypalenie panierki. Gdy schabowe z obu stron mają już złoty kolor, przełóż je na wyłożony papierem kuchennym talerz, lekko odsącz, a następnie podawaj. Sprawdzone propozycje serwowania smażonego schabu to te z dodatkiem gotowanych ziemniaków z koperkiem i surówek. Oprócz marchewkowej, sprawdzi się na przykład surówka z czerwonej kapusty, buraków, pomidorów czy mizeria. Szukasz urozmaicenia dla tradycyjnych schabowych? Przygotuj kotlety z pigwą lub z panierką z cebuli w orientalnym stylu – z sezamem. Z czym je podawać? Na przykład z sosem sojowym i kapustą bok choy, która podkreśli orientalny smak dania. Jeśli chcesz, możesz też zrezygnować całkowicie z panierki. Wówczas pamiętaj jedynie, że kawałki schabu należy smażyć bezpośrednio po przyprawieniu bądź zamarynowaniu na patelni. Takie danie warto podawać z pysznymi sosami, na przykład pieczarkowym, borówkowym czy paprykowym. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na schab smażony i podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych w tej kategorii połączeń smakowych.