Dania ze Schabem Smażonym

24 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (24)

Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
ratingratingratingratingrating

330

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Klasyczny kurczak cordon blue kryje w środku wyborną niespodziankę - kremowy ser i szynkę...
Roladki schabowe - VIDEO
ratingratingratingratingrating

231

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
Szukasz alternatywy dla pospolitego kotleta schabowego? Dziś na obiad proponujemy roladki schabow...
Schabowe z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Niedzielne obiady najczęściej kojarzą się z aromatycznym rosołem i popularnymi schabowymi. Propon...
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i pod...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz odmiany dla codziennej kuchni polskiej? Dobrze trafiłaś. Faszerowanie to najłatwiejszy s...
Tradycyjny schabowy
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chrupki i soczysty schabowy nie jest trudny do przygotowania. Mamy dla Was łatwy przepis na ulubi...
Klasyczny kotlet schabowy z kapustą
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Najlepszy obiad na dziś to panierowane schabowe z młodą kapustką w kremowym sosie...
Schabowy z cebulową panierką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jak urozmaicić popularnego schabowego? Dobrą propozycją jest przygotowanie go z cebulową panierką...
Kotlety schabowe po staropolsku
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kotlety schabowe po staropolsku to sprawdzony sposób na pyszne danie obiadowe. Do ich przygotowan...
Wykwintne schabowe z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kotlety schabowe to tradycyjna polska potrawa. Podawane są chyba w każdej rodzinie i zawsze ciesz...
Schab z borówkami
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Popularny schab często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Kruchy i delikatny może z...
Tradycyjny schabowy z panierką
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tradycyjny schabowy z panierką znany jest prawie w każdym polskim domu. Jeśli chcesz zabłysnąć, d...
Kotlet po kowalsku
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kotlet po kowalsku z pewnością przypadnie do gustu fanom mięsnych potraw. Jest również świetną al...
Włoskie kotleciki
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Warto urozmaicać znane i sprawdzone przepisy. Zrób kotlet schabowy na sposób pomorski, a być może...
Schabowy w orientalnym stylu z ziarnem sezamu i kapustą Bok Choy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tradycyjny schabowy przyrządzamy w stylu orientalnym, z ziarnami sezamu i chrupką kapustą bok cho...
Klasyczny kotlet schabowy
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz smacznego, a zarazem niezbyt skomplikowanego sposobu na przygotowanie dania obiadow...
Kotlety schabowe
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kotlety schabowe to koronne danie polskiej kuchni. Historia ich powstania sięga XIX wieku, w któr...
Schabowe steki z pieczarkowym sosem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dzięki temu przepisowi poznasz nowy sposób na przyrządzenie popularnego w kuchni polskiej dania o...

Ciekawostki i porady

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab smażonySchab smażony

Schab smażony to jeden z klasyków dań mięsnych. Jego najpopularniejsza wersja to, oczywiście, kotlety schabowe – bardzo często podawane na niedzielny obiad, razem z ziemniaczanym purée i surówką np. z marchewki. Aby je zrobić, najpierw należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Powinno mieć jasny kolor różowo-czerwony, przy czym nie powinno być zbyt tłuste. Schab pokrój na około centymetrowe kawałki, a następnie rozbij je cienko przy pomocy tłuczka. Kolejny etap to panierowanie. Przyprawiony schab obtocz najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Do jajka możesz dodać też trochę mleka, aby panierka była cieńsza – zbyt gruba może za bardzo nasiąknąć tłuszczem i odstawać od mięsa po usmażeniu. Bułkę tartą warto wykonać samodzielnie. Obtoczony w panierce schab smaż na rozgrzanym tłuszczu. Ważne, by temperatura smażenia nie była zbyt niska – kotlety wtedy mogą stać się suche, ani też zbyt wysoka, co może spowodować przypalenie panierki. Gdy schabowe z obu stron mają już złoty kolor, przełóż je na wyłożony papierem kuchennym talerz, lekko odsącz, a następnie podawaj. Sprawdzone propozycje serwowania smażonego schabu to te z dodatkiem gotowanych ziemniaków z koperkiem i surówek. Oprócz marchewkowej, sprawdzi się na przykład surówka z czerwonej kapusty, buraków, pomidorów czy mizeria. Szukasz urozmaicenia dla tradycyjnych schabowych? Przygotuj kotlety z pigwą lub z panierką z cebuli w orientalnym stylu – z sezamem. Z czym je podawać? Na przykład z sosem sojowym i kapustą bok choy, która podkreśli orientalny smak dania. Jeśli chcesz, możesz też zrezygnować całkowicie z panierki. Wówczas pamiętaj jedynie, że kawałki schabu należy smażyć bezpośrednio po przyprawieniu bądź zamarynowaniu na patelni. Takie danie warto podawać z pysznymi sosami, na przykład pieczarkowym, borówkowym czy paprykowym. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na schab smażony i podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych w tej kategorii połączeń smakowych.