Schab smażony

24 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (24)

Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski

288

łatwe

30 min.
Klasyczny kurczak cordon blue kryje w środku wyborną niespodziankę - kremowy ser i szynkę...
Roladki schabowe

185

średnie

30 min.
Szukasz alternatywy dla pospolitego kotleta schabowego? Dziś na obiad proponujemy roladki schabow...
Schabowe z pieczarkami

50

łatwe

30 min.
Niedzielne obiady najczęściej kojarzą się z aromatycznym rosołem i popularnymi schabowymi. Propon...
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną

36

łatwe

60 min.
Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i pod...
Kotlet schabowy faszerowany kurkami

51

łatwe

45 min.
Szukasz odmiany dla codziennej kuchni polskiej? Dobrze trafiłaś. Faszerowanie to najłatwiejszy s...
Tradycyjny schabowy

33

łatwe

30 min.
Chrupki i soczysty schabowy nie jest trudny do przygotowania. Mamy dla Was łatwy przepis na ulubi...
Klasyczny kotlet schabowy z kapustą

20

łatwe

60 min.
Najlepszy obiad na dziś to panierowane schabowe z młodą kapustką w kremowym sosie...
Schabowy z cebulową panierką - VIDEO

11

łatwe

30 min.
Jak urozmaicić popularnego schabowego? Dobrą propozycją jest przygotowanie go z cebulową panierką...
Kotlety schabowe po staropolsku

31

średnie

30 min.
Kotlety schabowe po staropolsku to sprawdzony sposób na pyszne danie obiadowe. Do ich przygotowan...
Wykwintne schabowe z jabłkiem

33

łatwe

45 min.
Kotlety schabowe to tradycyjna polska potrawa. Podawane są chyba w każdej rodzinie i zawsze ciesz...
Schab z borówkami

14

łatwe

90 min.
Popularny schab często gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Kruchy i delikatny może z...
Tradycyjny schabowy z panierką

22

łatwe

30 min.
Tradycyjny schabowy z panierką znany jest prawie w każdym polskim domu. Jeśli chcesz zabłysnąć, d...
Kotlet po kowalsku

18

łatwe

45 min.
Kotlet po kowalsku z pewnością przypadnie do gustu fanom mięsnych potraw. Jest również świetną al...
Włoskie kotleciki

16

łatwe

30 min.
Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski

14

łatwe

15 min.
Warto urozmaicać znane i sprawdzone przepisy. Zrób kotlet schabowy na sposób pomorski, a być może...
Schabowy w orientalnym stylu z ziarnem sezamu i kapustą Bok Choy

5

łatwe

30 min.
Tradycyjny schabowy przyrządzamy w stylu orientalnym, z ziarnami sezamu i chrupką kapustą bok cho...
Klasyczny kotlet schabowy

8

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz smacznego, a zarazem niezbyt skomplikowanego sposobu na przygotowanie dania obiadow...
Kotlety schabowe

12

łatwe

15 min.
Kotlety schabowe to koronne danie polskiej kuchni. Historia ich powstania sięga XIX wieku, w któr...
Schabowe steki z pieczarkowym sosem

11

łatwe

30 min.
Dzięki temu przepisowi poznasz nowy sposób na przyrządzenie popularnego w kuchni polskiej dania o...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab smażonySchab smażony

Schab smażony to jeden z klasyków dań mięsnych. Jego najpopularniejsza wersja to, oczywiście, kotlety schabowe – bardzo często podawane na niedzielny obiad, razem z ziemniaczanym purée i surówką np. z marchewki. Aby je zrobić, najpierw należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Powinno mieć jasny kolor różowo-czerwony, przy czym nie powinno być zbyt tłuste. Schab pokrój na około centymetrowe kawałki, a następnie rozbij je cienko przy pomocy tłuczka. Kolejny etap to panierowanie. Przyprawiony schab obtocz najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Do jajka możesz dodać też trochę mleka, aby panierka była cieńsza – zbyt gruba może za bardzo nasiąknąć tłuszczem i odstawać od mięsa po usmażeniu. Bułkę tartą warto wykonać samodzielnie. Obtoczony w panierce schab smaż na rozgrzanym tłuszczu. Ważne, by temperatura smażenia nie była zbyt niska – kotlety wtedy mogą stać się suche, ani też zbyt wysoka, co może spowodować przypalenie panierki. Gdy schabowe z obu stron mają już złoty kolor, przełóż je na wyłożony papierem kuchennym talerz, lekko odsącz, a następnie podawaj. Sprawdzone propozycje serwowania smażonego schabu to te z dodatkiem gotowanych ziemniaków z koperkiem i surówek. Oprócz marchewkowej, sprawdzi się na przykład surówka z czerwonej kapusty, buraków, pomidorów czy mizeria. Szukasz urozmaicenia dla tradycyjnych schabowych? Przygotuj kotlety z pigwą lub z panierką z cebuli w orientalnym stylu – z sezamem. Z czym je podawać? Na przykład z sosem sojowym i kapustą bok choy, która podkreśli orientalny smak dania. Jeśli chcesz, możesz też zrezygnować całkowicie z panierki. Wówczas pamiętaj jedynie, że kawałki schabu należy smażyć bezpośrednio po przyprawieniu bądź zamarynowaniu na patelni. Takie danie warto podawać z pysznymi sosami, na przykład pieczarkowym, borówkowym czy paprykowym. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na schab smażony i podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych w tej kategorii połączeń smakowych.