Dla zdrowia!
Bok choy nie należy do największych kapust, ale liczy się wnętrze! Pod względem zawartości i wapnia znacznie przewyższa swoje kuzynki. Czerwona, biała, pekińska czy włoska w tym starciu nie mają szans. Wapń jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości Wapń bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek . Bez nich ani rusz!
Kapusta bok choy zapadnie Ci w pamięć!
powrót do góryZainspiruj się!
Mówi się, że gospodarz bez kapusty, miewa brzuch pusty. Bok choy w kuchennym misz-maszu zadba o Twoje kubki smakowe oraz pełny, zadowolony żołądek. Będzie orientalnie, ale tym razem darujemy sobie kaczkę w pięciu smakach. Dziś króluje kotlet, o jakim jeszcze nie słyszałeś! Przepis na schabowy w orientalnym stylu z ziarnem sezamu i kapustą bok choy wywróci Twój niedzielny obiad do góry nogami! Niby standard, ale po nowemu. Z takimi składnikami każdy kuchenny eksperyment będzie udany! Nabrałeś ochoty na więcej? Ważne rodzinne uroczystości uczcij przepisem na schab faszerowany z grzybami. Na próżno szukać w nim leśnych kurek czy maślaków. Bok choy najlepiej czuje się w towarzystwie swoich orientalnych kumpli. Przywitaj grzyby shitake! Wygląda na to, że jesteś już gotowy na spotkanie z prawdziwą wschodnią kuchnią. Pamiętasz metodę krótkiego podsmażania składników na mocno rozgrzanym ogniu? Stir-fry z piersią z kaczki będzie doskonałe dla każdego, kto nie lubi nudy w kuchni. Może zaserwujesz te pyszności w czasie orientalnego wieczorku dla przyjaciół? Zadbaj o to, by na stole znalazło się miejsce dla sałatki z marynowanym tofu – imprezowego hitu! Większego nawet od Twojej ulubionej chwytliwej piosenki. Tanecznym krokiem przenieśliście się do ogrodu? Podgrzej atmosferę, rozpalając grilla. Smakowo podrasowane burgery drobiowe bez problemu przekonają Cię, że daleko im do fast foodu. Urozmaicone o kapustę bok choy, imbir i kolendrę sprawią, że będziesz się delektować nimi powoli. Z przepisem na orientalną rybą z kasztanami wodnymi i bok choy poznasz najskrytsze sekrety kulinarne Azji.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Bok choy występuje w dwóch odmianach. Odmiana białoogonkowa jest uznawana za najsmaczniejszą, ale jednocześnie jest podatna na ataki szkodników i dość uciążliwa w uprawie. Druga z nich, zielonoogonkowa, posiada bardziej goryczkowy posmak oraz ma mniejsze wymagania.
- Wybór odpowiedniej kapusty bok choy definiuje smak posiłku. Rozmiar ma znaczenie! Nie szukaj gigantów. Im mniejsza jest jej główka, tym smak staje się łagodniejszy. Poświęć chwilę uwagi liściom, a także szukaj ciemnych planek. Jeśli znajdziesz, tę kapustę sobie odpuść. Zwarte kłącza i jędrność to przepustka do najlepszego obiadu.
- Bok choy spotkasz w wielu daniach, które obecnie święcą tryumfy. Na topie jest rozgrzewający ramen. Tuż za nim plasuje się wietnamska zupa pho. Z wołowiną syci na długo! Coraz częściej zamiast tradycyjnych ruskich wybieramy azjatyckie smażone pierożki. Z olejem sezamowym, bok choy, solą himalajską, indykiem, serem i kolendrą definiują na nowo pierogową klasykę.
- Na szczególną uwagę z udziałem egzotycznej botwinki zasługuje chińskie fundue. Nazywane mongolskim lub gorącym kociołkiem, szczyci się tysiącletnią historią. Pokrojone mięso, warzywa lub tofu są maczane w gotującym się bulionie. Istnieją spory, czy lepiej jest, gdy każdy uczestnik biesiady będzie samodzielnie zanurzać w nim kąski, czy może bardziej wskazane jest wrzucenie wszystkich składników razem. Azjatycki gulasz? Bardzo chętnie!
Z czym to się je?
Bok choy pochodzi z dalekiego Państwa Środka, lecz z powodzeniem można ją uprawiać we własnym ogródku. Dlaczego warto? Jej mięsiste łodygi są wyjątkowo chrupiące, soczyste i jędrne. Wyróżniają się lekką nutą goryczy. Zielone liście nie pozostają w tyle! Ich intensywny kolor uatrakcyjni każdą potrawę.
Pamiętaj, że bywa nazywana pak-choy, a spotyka się również pisownię „pakczoj”. Nie umknie Ci już żaden przepis na jej wykorzystanie ani żaden okaz na stoisku warzywnym. Rozpoznasz ją po liściowej rozecie – nie tworzy zbitej, kapuścianej główki. Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze są małe egzemplarze bok choy – do około 20 centymetrów.
Sałatka z kapustą bok choy będzie kompletna, gdy dodasz do niej starte jabłko, marchew i czerwoną cebulę. Z dressingiem możesz zaszaleć! Napój sojowy, pikantna musztarda, ocet balsamiczny oraz nerkowce – na winegrecie świat się nie kończy! Skoro bok choy jest bardzo popularna w Azji, warto czerpać wiedzę u źródła. Chińscy kucharze polecają lekko ją podgotować albo krótko podsmażyć. Pod wpływem temperatury mięknie, jednocześnie zachowując swoją sprężystość. Nie przedłużaj jej pobytu na patelni w nieskończoność! Łodygom wystarczy około 4 minut, liściom zaledwie minuta! Kapusta al dente!
Jeśli zabierasz się za kuchnię azjatycką, niezbędny będzie wok. Z niewielkim dodatkiem oleju, czosnku, chili, imbiru i sosu sojowego, bok choy stanie się znakomitą przekąską czy uzupełnieniem mięsa, makaronu sojowego i ryżu. Alternatywa dla wszystkich znudzonych klasyczną modrą kapustą. Stir-fry to coś więcej niż podsmażanie. Jest tworzeniem kulinarnej układanki. Na chwilę zapomnij o białych pieczarkach – na stół, a właściwie do woka, wjeżdżają grzyby mun i shitake. Co do nich dodać? Stałych bywalców naszych ogródków – kalafiora, marchewkę oraz szczypiorek. Zyskają nowe wcielenie, za co będzie odpowiadał olej sezamowy lub sos ostrygowy. Na wierzchu lądują sezam i orzeszki ziemne. Obiad gotowy w kilkanaście minut! Będzie naprawdę sycący, jeśli wzmocnisz go kawałkami wołowiny, krewetkami bądź tofu. Chińczycy przyjaźnią się z kapustą bok choy od lat, więc wiedzą, co robią!
Kucharze wierni tradycyjnej kuchni też nie powinni omijać bok choy z daleka. Bez problemu zastąpi duszony szpinak i jarmuż. Stworzy dobraną parę z owocami morza, rybami czy drobiem. Zapiekanie kapusty nie wydaje Ci się trafionym pomysłem? Jesteś w błędzie! Z sosem beszamelowym smakuje doskonale. Co ma wisieć, nie utonie, a chińska botwinka z przyjemnością popluska się w warzywnej zupie. Na pierwszy rzut oka widzisz tu spore zamieszanie? Przysłowiowy groch z kapustą? Bok choy zamiast grochu wybiera delikatny zielony groszek. Dodanie tymianku i miodu wzmocni wrażenia. Pierwsza przygoda z kapustą bok choy będzie udana.
powrót do góry
Komentarze (0)