Kotlety schabowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kotlety schabowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

765 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj i pokrój w 1 centymetrowe plastry, rozbij lekko tłuczkiem, natrzyj solą i pieprzem i odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce. Panieruj następnie po kolei w mące, roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej.

Kotlety schabowe - Krok 1

Krok 2

Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor z obydwóch stron.

Kotlety schabowe - Krok 2
5

Opinie o przepisie

  • Marcin Berendt

    Marcin Berendt , 18.08.2019

    Bardzo mi smakowało. Troszeczke przepis zmodefikowałem i są jeszcze pyszniejsze i bardziej chrupke.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Budka

    Krzysztof Budka , 18.08.2019

    Po usmażeniu żeby były jeszcze bardziej chrupiące można włożyć je do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut. Niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wojciechowska

    Magdalena Wojciechowska , 15.08.2016

    Smaczne kotlety

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wojciechowska

    Magdalena Wojciechowska , 15.08.2016

    smaczne kotlety

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Gorski

    Grzegorz Gorski , 02.04.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety schaboweKotlety schabowe

Kotlety schabowe to koronne danie polskiej kuchni. Historia ich powstania sięga XIX wieku, w którym można odnaleźć pierwsze zapiski dotyczące tej potrawy w książkach kucharskich. Kotlet schabowy będzie idealny, gdy kupisz dobre mięso. Dlatego wybierając się do sklepu pamiętaj, że najlepsza będzie wieprzowina o jednolitej, jędrnej strukturze i różowo-czerwonym kolorze, sprzedawana na wagę lub zabezpieczona próżniowo a nie pakowana na tackach i zawinięta w folię. Po przyniesieniu do domu najlepiej od razu przystąpić do robienia kotletów, wtedy będziesz mieć pewność, że będą świeżutkie. Mięso wieprzowe możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni – w przypadku dużego kawałka, natomiast mały powinien leżeć w niej nie dłużej niż jeden dzień. Dodanie do panierki przyprawy Delikat Knorr dodatkowo wspaniale podkręci smak dania. Kotlety schabowe najlepiej podać z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z kiszonej kapusty – będzie to wybitnie staropolski zestaw obiadowy.