Kotlety schabowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety schabowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
880 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab umyj i pokrój w 1 centymetrowe plastry, rozbij lekko tłuczkiem, natrzyj solą i pieprzem i odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce. Panieruj następnie po kolei w mące, roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej.

Kotlety schabowe - Krok 1

Krok 2

Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor z obydwóch stron.

Kotlety schabowe - Krok 2
5

Opinie o przepisie

  • Marcin Berendt

    Marcin Berendt , 18.08.2019

    Bardzo mi smakowało. Troszeczke przepis zmodefikowałem i są jeszcze pyszniejsze i bardziej chrupke.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Budka

    Krzysztof Budka , 18.08.2019

    Po usmażeniu żeby były jeszcze bardziej chrupiące można włożyć je do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut. Niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wojciechowska

    Magdalena Wojciechowska , 15.08.2016

    Smaczne kotlety

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wojciechowska

    Magdalena Wojciechowska , 15.08.2016

    smaczne kotlety

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Gorski

    Grzegorz Gorski , 02.04.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety schabowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety schaboweKotlety schabowe

Kotlety schabowe to koronne danie polskiej kuchni. Historia ich powstania sięga XIX wieku, w którym można odnaleźć pierwsze zapiski dotyczące tej potrawy w książkach kucharskich. Kotlet schabowy będzie idealny, gdy kupisz dobre mięso. Dlatego wybierając się do sklepu pamiętaj, że najlepsza będzie wieprzowina o jednolitej, jędrnej strukturze i różowo-czerwonym kolorze, sprzedawana na wagę lub zabezpieczona próżniowo a nie pakowana na tackach i zawinięta w folię. Po przyniesieniu do domu najlepiej od razu przystąpić do robienia kotletów, wtedy będziesz mieć pewność, że będą świeżutkie. Mięso wieprzowe możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni – w przypadku dużego kawałka, natomiast mały powinien leżeć w niej nie dłużej niż jeden dzień. Dodanie do panierki przyprawy Delikat Knorr dodatkowo wspaniale podkręci smak dania. Kotlety schabowe najlepiej podać z tłuczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z kiszonej kapusty – będzie to wybitnie staropolski zestaw obiadowy.