Składniki
400 gramów
1 łyżka
1 szklanka
2 łyżki
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, oczyść z błon i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii i rozbij dokładnie z dwóch stron na cienkie placki.
Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z bułką tartą. Mięso panieruj, oprószając je mąką, a następnie zanurzając w jajku i bułce. By urozmaicić smak potrawy, dodaj do bułki kilka łyżek ziaren słonecznika.
Krok 3
Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjny schabowy z panierką
Tradycyjny schabowy z panierką znany jest w prawie każdym polskim domu. Jeśli chcesz zabłysnąć, dowiedz się, jak go przygotować, by kotlet schabowy z panierką był soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Możesz też uraczyć gości garścią ciekawostek na jego temat, lecz póki co, zamiast zgłębiać jego historię, lepiej skupić się na tym, by właściwie go przyrządzić. Jak kotlet usmażyć i jak przygotować panierkę do schabowych? Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Idealny kotlet schabowy nie może być bowiem ani zbyt cienki, ani za gruby. W dodatku prawidłowo usmażone mięso na schabowe musi być kruche, soczyste, delikatne i nie powinno ociekać tłuszczem, a panierka do schabu musi ściśle przylegać. Jak to osiągnąć? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu na kotlety schabowe w panierce.
Dla kogo? Jesteśmy przekonani, że miłośników schabowego w panierce nie brakuje. Mimo to wydaje ci się daniem mało intrygującym i z tego względu nie serwujesz go zbyt często? Bardzo możliwe, że do tej pory nie udało ci się trafić na dobry przepis na panierkę do schabowego bądź nie przykładałeś wystarczająco dużej wagi do odpowiedniego przygotowania kotletów! Tymczasem wszystkie kroki są ważne. Od wyboru mięsa, poprzez jego obróbkę, aż do panierki do schabowego i jego usmażenia. Żadnego z tych etapów nie warto pozostawiać przypadkowi.
Na jaką okazję? Oto klasyka niedzielnych i świątecznych obiadów. Zazwyczaj poprzedzany jest gorącym rosołem, jednak to nadal schabowy pozostaje gwoździem programu. Tym bardziej ważne jest poprawne zrobienie schabowego i panierki do kotleta, by nie dać plamy podczas ważnej uroczystości. Przede wszystkim przygotowuj kotlety schabowe ze świeżego, a nie z rozmrożonego schabu. Poza tym dobrze rozgrzej tłuszcz, zanim włożysz mięso na patelnię. Dzięki temu panierka do kotleta schabowego nie nasiąknie nim zbyt mocno.
Czy wiesz, że? Niewiele osób wie, że kotlet schabowy w panierce – uznawany za klasyka polskiej kuchni – prawdopodobnie przywędrował do nas z Austrii, jako wieprzowa odmiana panierowanego sznycla wiedeńskiego.
Dla urozmaicenia: Zamiast tłuszczu roślinnego do smażenia możesz użyć smalcu lub klarowanego masła. Chcesz odrobinę zaszaleć z tradycyjną recepturą na schabowe? W przypadku panierki do kotletów schabowych nie musisz bazować wyłącznie na bułce tartej. Możesz wykorzystać płatki kukurydziane albo owsiane.