Tradycyjny schabowy z panierką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

26

843 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oczyść z błon i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii i rozbij dokładnie z dwóch stron na cienkie placki.

Tradycyjny schabowy z panierką - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z bułką tartą. Mięso panieruj, oprószając je mąką, a następnie zanurzając w jajku i bułce. By urozmaicić smak potrawy, dodaj do bułki kilka łyżek ziaren słonecznika.

Tradycyjny schabowy z panierką - Krok 2

Krok 3

Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tradycyjny schabowy z panierką - Krok 3
64

Opinie o przepisie

  • Sebastian Owczarzak

    Sebastian Owczarzak, 07.06.2017

    niebo w gebie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Baziewski

    Jerzy Baziewski, 25.02.2017

    super,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boski Oski

    Boski Oski, 12.02.2017

    nie ma tu rzadnej Jadwigi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtis Sitjow

    Wojtis Sitjow, 18.09.2016

    I kumpot

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Botur

    Michał Botur, 18.09.2016

    ino ROLADA !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Halley

    Julia Halley, 08.06.2016

    git xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej  Kulesza

    Andrzej Kulesza , 11.11.2015

    sam robie lepsze bez przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 25.06.2015

    Jadwiga, polecamy Ci ten przepis: https://www.przepisy.pl/przepis/kapusta-zasmazana-z-boczkiem :) Do schabowego w sam raz. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Fokin

    Aleksander Fokin, 24.06.2015

    Do mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Nawara

    Józef Nawara, 24.06.2015

    wspaniałośći

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Jezierska

    Aldona Jezierska, 24.06.2015

    może i z miłością przyrządzone , ale ziemniaczków za mało hihihi...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Janusz Dębski

    Leszek Janusz Dębski, 24.06.2015

    dziękuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kosadko Jerzy

    Kosadko Jerzy, 23.06.2015

    Noooooooo !!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Parulska

    Anna Parulska, 23.06.2015

    Chyba w pysk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Różycki

    Ryszard Różycki, 23.06.2015

    Piotrusiu - a gdzie deserek ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Reclik

    Adam Reclik, 23.06.2015

    Iwona nadolnik sama sie udław ty wiedzmo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Wojtkowiak

    Czesław Wojtkowiak, 23.06.2015

    Wolę zielone i warzywka są zdrowsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kłoczko

    Krzysztof Kłoczko, 23.06.2015

    Z frytkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Wlodyka

    Lukasz Wlodyka, 23.06.2015

    Izabela Wlodyka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Darzynkiewicz

    Jadwiga Darzynkiewicz, 23.06.2015

    brakuje kapustki zasmażanej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Gadawski

    Jerzy Gadawski, 23.06.2015

    Schabowy, podpiekane ziemniaczki, zasmażana kapustka i zimne piwko - w sam raz na święto taty! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Borowski

    Miroslaw Borowski, 23.06.2015

    apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Ewa Walkowiak

    Danuta Ewa Walkowiak, 23.06.2015

    To raczej w sam raz dla?????> apetyczne raczej???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szymańska

    Barbara Szymańska, 23.06.2015

    Większość tatusiów wolało-by duuuużą golonkę w kapuście i zimne piwko....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Gregarek

    Janina Gregarek, 23.06.2015

    Mogę zostać nawet tata mogę się zgłosić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Laskowski

    Grzegorz Laskowski, 23.06.2015

    Zdjecie przedstawia wlasciwe proporcje tego dania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Partyka

    Hanna Partyka, 23.06.2015

    U nas dzisiaj był taki z małosolnym ogóreczkiem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Olszówka

    Mieczysław Olszówka, 23.06.2015

    No dobra!! Dobre i to :):))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Walkowiak

    Piotr Walkowiak, 23.06.2015

    a co na deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Turkot

    Ryszard Turkot, 23.06.2015

    w imieniu tatusiów dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny schabowy z panierkąTradycyjny schabowy z panierką

Tradycyjny schabowy z panierką znany jest prawie w każdym polskim domu. Jeśli chcesz zabłysnąć, dowiedz się, jak go przygotować, by był soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Niewiele osób wie, że kotlet schabowy – uznawany za klasyka polskiej kuchni – prawdopodobnie przywędrował do nas z Austrii, jako wieprzowa odmiana panierowanego sznycla wiedeńskiego. Zamiast jednak zgłębiać jego historię, lepiej skupić się na tym, by właściwie go przygotować. Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Idealny kotlet schabowy nie może być bowiem ani zbyt cienki, ani za gruby. W dodatku prawidłowo usmażone mięso musi być kruche, soczyste, delikatne i nie powinno ociekać tłuszczem. Jak to osiągnąć? Przede wszystkim przygotowuj kotlety ze świeżego, a nie z rozmrożonego schabu. Poza tym dobrze rozgrzej tłuszcz, zanim włożysz mięso na patelnię. Dzięki temu panierka nie nasiąknie nim zbyt mocno. Zamiast tłuszczu roślinnego do smażenia możesz użyć smalcu lub klarowanego masła.