Schabowy w panierce: przepis na dobrą panierkę | Przepisy.pl pixel

Tradycyjny schabowy z panierką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

36

993 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

660 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oczyść z błon i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii i rozbij dokładnie z dwóch stron na cienkie placki.

Tradycyjny schabowy z panierką - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z bułką tartą. Mięso panieruj, oprószając je mąką, a następnie zanurzając w jajku i bułce. By urozmaicić smak potrawy, dodaj do bułki kilka łyżek ziaren słonecznika.

Tradycyjny schabowy z panierką - Krok 2

Krok 3

Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tradycyjny schabowy z panierką - Krok 3
65

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Ryszkiewicz

    Malgorzata Ryszkiewicz , 31.12.2021

    TAK.*Klasyczny kotlet schabowy to obowiązkowe danie podczas niedzielnego obiadu w gronie rodziny. Aby urozmaicić jego smak moczę go w mleku ,dzięki czemu jest delikatny .Bardzo lubię eksperymentować i zaszaleć z panierką dlatego wykorzystuję sezam, płatki kukurydziane, suszony jarmuż lub orzeszki arachidowe. Kotlet w takim wydaniu nie traci na tradycji a zyskuje na smaku. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Owczarzak

    Sebastian Owczarzak , 07.06.2017

    niebo w gebie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Baziewski

    Jerzy Baziewski , 25.02.2017

    super,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boski Oski

    Boski Oski , 12.02.2017

    nie ma tu rzadnej Jadwigi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtis Sitjow

    Wojtis Sitjow , 18.09.2016

    I kumpot

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Botur

    Michał Botur , 18.09.2016

    ino ROLADA !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Halley

    Julia Halley , 08.06.2016

    git xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej  Kulesza

    Andrzej Kulesza , 11.11.2015

    sam robie lepsze bez przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 25.06.2015

    Jadwiga, polecamy Ci ten przepis: https://www.przepisy.pl/przepis/kapusta-zasmazana-z-boczkiem :) Do schabowego w sam raz. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Fokin

    Aleksander Fokin , 24.06.2015

    Do mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Nawara

    Józef Nawara , 24.06.2015

    wspaniałośći

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Jezierska

    Aldona Jezierska , 24.06.2015

    może i z miłością przyrządzone , ale ziemniaczków za mało hihihi...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Janusz Dębski

    Leszek Janusz Dębski , 24.06.2015

    dziękuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kosadko Jerzy

    Kosadko Jerzy , 23.06.2015

    Noooooooo !!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Parulska

    Anna Parulska , 23.06.2015

    Chyba w pysk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Różycki

    Ryszard Różycki , 23.06.2015

    Piotrusiu - a gdzie deserek ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Reclik

    Adam Reclik , 23.06.2015

    Iwona nadolnik sama sie udław ty wiedzmo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Wojtkowiak

    Czesław Wojtkowiak , 23.06.2015

    Wolę zielone i warzywka są zdrowsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kłoczko

    Krzysztof Kłoczko , 23.06.2015

    Z frytkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Wlodyka

    Lukasz Wlodyka , 23.06.2015

    Izabela Wlodyka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Darzynkiewicz

    Jadwiga Darzynkiewicz , 23.06.2015

    brakuje kapustki zasmażanej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Gadawski

    Jerzy Gadawski , 23.06.2015

    Schabowy, podpiekane ziemniaczki, zasmażana kapustka i zimne piwko - w sam raz na święto taty! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Borowski

    Miroslaw Borowski , 23.06.2015

    apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Ewa Walkowiak

    Danuta Ewa Walkowiak , 23.06.2015

    To raczej w sam raz dla?????> apetyczne raczej???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Szymańska

    Barbara Szymańska , 23.06.2015

    Większość tatusiów wolało-by duuuużą golonkę w kapuście i zimne piwko....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Gregarek

    Janina Gregarek , 23.06.2015

    Mogę zostać nawet tata mogę się zgłosić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Laskowski

    Grzegorz Laskowski , 23.06.2015

    Zdjecie przedstawia wlasciwe proporcje tego dania :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Partyka

    Hanna Partyka , 23.06.2015

    U nas dzisiaj był taki z małosolnym ogóreczkiem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Olszówka

    Mieczysław Olszówka , 23.06.2015

    No dobra!! Dobre i to :):))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Walkowiak

    Piotr Walkowiak , 23.06.2015

    a co na deser

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny schabowy z panierką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny schabowy z panierkąTradycyjny schabowy z panierką

Tradycyjny schabowy z panierką znany jest w prawie każdym polskim domu. Jeśli chcesz zabłysnąć, dowiedz się, jak go przygotować, by kotlet schabowy z panierką był soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Możesz też uraczyć gości garścią ciekawostek na jego temat, lecz póki co, zamiast zgłębiać jego historię, lepiej skupić się na tym, by właściwie go przyrządzić. Jak kotlet usmażyć i jak przygotować panierkę do schabowych? Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Idealny kotlet schabowy nie może być bowiem ani zbyt cienki, ani za gruby. W dodatku prawidłowo usmażone mięso na schabowe musi być kruche, soczyste, delikatne i nie powinno ociekać tłuszczem, a panierka do schabu musi ściśle przylegać. Jak to osiągnąć? Wszystkiego dowiesz się z naszego przepisu na kotlety schabowe w panierce.

Dla kogo? Jesteśmy przekonani, że miłośników schabowego w panierce nie brakuje. Mimo to wydaje ci się daniem mało intrygującym i z tego względu nie serwujesz go zbyt często? Bardzo możliwe, że do tej pory nie udało ci się trafić na dobry przepis na panierkę do schabowego bądź nie przykładałeś wystarczająco dużej wagi do odpowiedniego przygotowania kotletów! Tymczasem wszystkie kroki są ważne. Od wyboru mięsa, poprzez jego obróbkę, aż do panierki do schabowego i jego usmażenia. Żadnego z tych etapów nie warto pozostawiać przypadkowi.

Na jaką okazję? Oto klasyka niedzielnych i świątecznych obiadów. Zazwyczaj poprzedzany jest gorącym rosołem, jednak to nadal schabowy pozostaje gwoździem programu. Tym bardziej ważne jest poprawne zrobienie schabowego i panierki do kotleta, by nie dać plamy podczas ważnej uroczystości. Przede wszystkim przygotowuj kotlety schabowe ze świeżego, a nie z rozmrożonego schabu. Poza tym dobrze rozgrzej tłuszcz, zanim włożysz mięso na patelnię. Dzięki temu panierka do kotleta schabowego nie nasiąknie nim zbyt mocno.

Czy wiesz, że? Niewiele osób wie, że kotlet schabowy w panierce – uznawany za klasyka polskiej kuchni – prawdopodobnie przywędrował do nas z Austrii, jako wieprzowa odmiana panierowanego sznycla wiedeńskiego.

Dla urozmaicenia: Zamiast tłuszczu roślinnego do smażenia możesz użyć smalcu lub klarowanego masła. Chcesz odrobinę zaszaleć z tradycyjną recepturą na schabowe? W przypadku panierki do kotletów schabowych nie musisz bazować wyłącznie na bułce tartej. Możesz wykorzystać płatki kukurydziane albo owsiane.