Tradycyjny schabowy z panierką

- Krok 1Mięso umyj, oczyść z błon i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii i rozbij dokładnie z dwóch stron na cienkie placki.
- Krok 2Przyprawę Knorr wymieszaj z bułką tartą. Mięso panieruj, oprószając je mąką, a następnie zanurzając w jajku i bułce. By urozmaicić smak potrawy, dodaj do bułki kilka łyżek ziaren słonecznika.
- Krok 3Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tradycyjny schabowy z panierką
Tradycyjny schabowy z panierką znany jest prawie w każdym polskim domu. Jeśli chcesz zabłysnąć, dowiedz się, jak go przygotować, by był soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Niewiele osób wie, że kotlet schabowy – uznawany za klasyka polskiej kuchni – prawdopodobnie przywędrował do nas z Austrii, jako wieprzowa odmiana panierowanego sznycla wiedeńskiego. Zamiast jednak zgłębiać jego historię, lepiej skupić się na tym, by właściwie go przygotować. Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Idealny kotlet schabowy nie może być bowiem ani zbyt cienki, ani za gruby. W dodatku prawidłowo usmażone mięso musi być kruche, soczyste, delikatne i nie powinno ociekać tłuszczem. Jak to osiągnąć? Przede wszystkim przygotowuj kotlety ze świeżego, a nie z rozmrożonego schabu. Poza tym dobrze rozgrzej tłuszcz, zanim włożysz mięso na patelnię. Dzięki temu panierka nie nasiąknie nim zbyt mocno. Zamiast tłuszczu roślinnego do smażenia możesz użyć smalcu lub klarowanego masła.