• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Schabowy z cebulową panierką
Schabowy z cebulową panierką
Schabowy z cebulową panierką - VIDEO
Schabowy z cebulową panierką - VIDEO
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Dania główne
  • Tradycyjny schabowy z panierką

Tradycyjny schabowy z panierką

Autor: Piotr Murawski
Tradycyjny schabowy z panierką
  • 30 minut30
  • Łatwe
  • 4 osoby4
21
Oceń przepis jako pierwszy
755
64
WYDRUKUJ
126 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
345 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
  • schab wieprzowy środkowy
    400 g
  • Przyprawa do mięs Knorr
    1 łyżka
  • bułka tarta
    1 szklanka
  • mąka pszenna
    2 łyżki
  • jajka
    2 szt.
  • olej roślinny
    0,5 szklanek
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Tradycyjny schabowy z panierką – krok 1
    Krok 1
    Mięso umyj, oczyść z błon i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii i rozbij dokładnie z dwóch stron na cienkie placki.
  • Tradycyjny schabowy z panierką – krok 2
    Krok 2
    Przyprawę Knorr wymieszaj z bułką tartą. Mięso panieruj, oprószając je mąką, a następnie zanurzając w jajku i bułce. By urozmaicić smak potrawy, dodaj do bułki kilka łyżek ziaren słonecznika.
  • Tradycyjny schabowy z panierką – krok 3
    Krok 3
    Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
prosty obiad z mięsemkotlety na obiadKuchnia PolskaDANIA GŁÓWNESCHABWIEPRZOWINAkotletPROSTY PRZEPISPROSTY PRZEPIS Z MIĘSEMKOTLETY SCHABOWEFRISCO
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa do mięs KnorrREKLAMAPrzyprawa do mięs KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemPrzyprawa do mięs KnorrREKLAMAPrzyprawa do mięs KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (64)
avatar
Sebastian OwczarzakOdpowiedz7.06.2017
niebo w gebie
avatar
Jerzy BaziewskiOdpowiedz25.02.2017
super,mniam
avatar
Boski OskiOdpowiedz12.02.2017
nie ma tu rzadnej Jadwigi
Wojtis SitjowOdpowiedz18.09.2016
I kumpot
Michał BoturOdpowiedz18.09.2016
ino ROLADA !!!
avatar
Julia HalleyOdpowiedz8.06.2016
git xd
avatar
Andrzej Kulesza Odpowiedz11.11.2015
sam robie lepsze bez przepisu
przepisy.plOdpowiedz25.06.2015
Jadwiga, polecamy Ci ten przepis: https://www.przepisy.pl/przepis/kapusta-zasmazana-z-boczkiem :) Do schabowego w sam raz. :)
Aleksander FokinOdpowiedz24.06.2015
Do mnie
Józef NawaraOdpowiedz24.06.2015
wspaniałośći
Aldona JezierskaOdpowiedz24.06.2015
może i z miłością przyrządzone , ale ziemniaczków za mało hihihi...
Leszek Janusz DębskiOdpowiedz24.06.2015
dziękuje
Kosadko JerzyOdpowiedz23.06.2015
Noooooooo !!!!!!!!!!
Anna ParulskaOdpowiedz23.06.2015
Chyba w pysk
Ryszard RóżyckiOdpowiedz23.06.2015
Piotrusiu - a gdzie deserek ?
Adam ReclikOdpowiedz23.06.2015
Iwona nadolnik sama sie udław ty wiedzmo
Czesław WojtkowiakOdpowiedz23.06.2015
Wolę zielone i warzywka są zdrowsze
Krzysztof KłoczkoOdpowiedz23.06.2015
Z frytkami
Lukasz WlodykaOdpowiedz23.06.2015
Izabela Wlodyka :)
Jadwiga DarzynkiewiczOdpowiedz23.06.2015
brakuje kapustki zasmażanej
Jerzy GadawskiOdpowiedz23.06.2015
Schabowy, podpiekane ziemniaczki, zasmażana kapustka i zimne piwko - w sam raz na święto taty! :)
Miroslaw BorowskiOdpowiedz23.06.2015
apetycznie wygląda
Danuta Ewa WalkowiakOdpowiedz23.06.2015
To raczej w sam raz dla?????> apetyczne raczej???
Barbara SzymańskaOdpowiedz23.06.2015
Większość tatusiów wolało-by duuuużą golonkę w kapuście i zimne piwko....
Janina GregarekOdpowiedz23.06.2015
Mogę zostać nawet tata mogę się zgłosić?
Grzegorz LaskowskiOdpowiedz23.06.2015
Zdjecie przedstawia wlasciwe proporcje tego dania :)
Hanna PartykaOdpowiedz23.06.2015
U nas dzisiaj był taki z małosolnym ogóreczkiem :-)
Mieczysław OlszówkaOdpowiedz23.06.2015
No dobra!! Dobre i to :):))
Piotr WalkowiakOdpowiedz23.06.2015
a co na deser
Ryszard TurkotOdpowiedz23.06.2015
w imieniu tatusiów dziękuję.
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Karkówka w trzech krokach
Karkówka w trzech krokach
11 przepisów na mięsa, jakich nie znacie
11 przepisów na mięsa, jakich nie znacie
Orzeźwiające letnie zupy. Tradycyjny polski chłodnik z buraków.
Orzeźwiające letnie zupy. Tradycyjny polski chłodnik z buraków.
Sztuka panierowania. Schabowy i inni.
Sztuka panierowania. Schabowy i inni.
avatar

Tradycyjny schabowy z panierką

Tradycyjny schabowy z panierką znany jest prawie w każdym polskim domu. Jeśli chcesz zabłysnąć, dowiedz się, jak go przygotować, by był soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Niewiele osób wie, że kotlet schabowy – uznawany za klasyka polskiej kuchni – prawdopodobnie przywędrował do nas z Austrii, jako wieprzowa odmiana panierowanego sznycla wiedeńskiego. Zamiast jednak zgłębiać jego historię, lepiej skupić się na tym, by właściwie go przygotować. Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Idealny kotlet schabowy nie może być bowiem ani zbyt cienki, ani za gruby. W dodatku prawidłowo usmażone mięso musi być kruche, soczyste, delikatne i nie powinno ociekać tłuszczem. Jak to osiągnąć? Przede wszystkim przygotowuj kotlety ze świeżego, a nie z rozmrożonego schabu. Poza tym dobrze rozgrzej tłuszcz, zanim włożysz mięso na patelnię. Dzięki temu panierka nie nasiąknie nim zbyt mocno. Zamiast tłuszczu roślinnego do smażenia możesz użyć smalcu lub klarowanego masła.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

21
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny