Kurczak z cytryną - VIDEO
w kremowym sosie
łatwe
279 osób zapisało
Składniki
600 gramów
2 sztuki
250 mililitrów
1 sztuka
80 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej w rondlu i smaż kurczaka, aż lekko zbrązowieje. Dopraw szczyptą soli.
Krok 2
Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 3
Wlej gorącą wodę i dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i tymianek Knorr. Całość duś pod przykryciem ok. 15 minut.
Krok 4
Wlej śmietanę i duś kolejne 10 minut pod przykryciem.
Krok 5
Cytrynę pokrój w cienkie plastry i wraz z miodem dodaj do potrawy. Duś jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Dobra rada:
Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z cytryną - VIDEO
Choć jest jednym z częściej wybieranych mięs, wciąż brakuje nam pomysłów z czym i w jakiej formie go podać. O czym mowa? Oczywiście o znanym i lubianym kurczaku! Jeśli chcesz odpocząć od zwykłych kotletów, a jedyne czego potrzebujesz to inspiracji – mamy coś dla Ciebie! Ten pomysł to kurczak z cytryną w kremowym sosie.
Dla kogo? Jeśli lubisz wyszukane, nieoczywiste smaki, musisz przygotować to danie. Połączenie delikatnego mięsa z kwaskowatą cytryną i słodkim miodem… mmm pycha! Twoje kubki smakowe i Twoi domownicy pokochają to połączenie!
Na jaką okazję? Kurczak z cytryną to danie, które świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu. Koniec z nudą w kuchni! Zaskocz swoich domowników nową propozycją podania drobiu.
Dla urozmaicenia: Tak przygotowane mięso najlepiej podawać w towarzystwie makaronu lub ryżu – odpocznijmy od „drugodaniowych” ziemniaków!
Czy wiesz, że? Miód dodawany do potraw wydobywa smak dania, nadając mu niepowtarzalną nutę. Sama słodycz!