Kurczak z cytryną - VIDEO
w kremowym sosie
łatwe
290 osób zapisało
Składniki
600 gramów
2 sztuki
250 mililitrów
1 sztuka
80 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej w rondlu i smaż kurczaka, aż lekko zbrązowieje. Dopraw szczyptą soli.
Krok 2
Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 3
Wlej gorącą wodę i dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i tymianek Knorr. Całość duś pod przykryciem ok. 15 minut.
Krok 4
Wlej śmietanę i duś kolejne 10 minut pod przykryciem.
Krok 5
Cytrynę pokrój w cienkie plastry i wraz z miodem dodaj do potrawy. Duś jeszcze 5 minut bez przykrycia.

Dobra rada:
Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z cytryną - VIDEO
Choć jest jednym z częściej wybieranych mięs, wciąż brakuje nam pomysłów z czym i w jakiej formie go podać. O czym mowa? Oczywiście o znanym i lubianym kurczaku! Jeśli chcesz odpocząć od zwykłych kotletów, a jedyne czego potrzebujesz to inspiracji – mamy coś dla Ciebie! Ten pomysł to kurczak z cytryną w kremowym sosie.
Dla kogo? Jeśli lubisz wyszukane, nieoczywiste smaki, musisz przygotować to danie. Połączenie delikatnego mięsa z kwaskowatą cytryną i słodkim miodem… mmm pycha! Twoje kubki smakowe i Twoi domownicy pokochają to połączenie!
Na jaką okazję? Kurczak z cytryną to danie, które świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu. Koniec z nudą w kuchni! Zaskocz swoich domowników nową propozycją podania drobiu.
Dla urozmaicenia: Tak przygotowane mięso najlepiej podawać w towarzystwie makaronu lub ryżu – odpocznijmy od „drugodaniowych” ziemniaków!
Czy wiesz, że? Miód dodawany do potraw wydobywa smak dania, nadając mu niepowtarzalną nutę. Sama słodycz!