Kurczak z cytryną video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z cytryną - VIDEO

w kremowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

1 sztuka

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej w rondlu i smaż kurczaka, aż lekko zbrązowieje. Dopraw szczyptą soli.

Krok 2

Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Wlej gorącą wodę i dodaj kostkę Rosół z kury Knorr i tymianek Knorr. Całość duś pod przykryciem ok. 15 minut.

Krok 4

Wlej śmietanę i duś kolejne 10 minut pod przykryciem.

Krok 5

Cytrynę pokrój w cienkie plastry i wraz z miodem dodaj do potrawy. Duś jeszcze 5 minut bez przykrycia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z cytryną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z cytryną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z cytryną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z cytryną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z cytryną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z cytryną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z cytryną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z cytryną - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z cytryną - VIDEOKurczak z cytryną - VIDEO

Choć jest jednym z częściej wybieranych mięs, wciąż brakuje nam pomysłów z czym i w jakiej formie go podać. O czym mowa? Oczywiście o znanym i lubianym kurczaku! Jeśli chcesz odpocząć od zwykłych kotletów, a jedyne czego potrzebujesz to inspiracji – mamy coś dla Ciebie! Ten pomysł to kurczak z cytryną w kremowym sosie.

Dla kogo? Jeśli lubisz wyszukane, nieoczywiste smaki, musisz przygotować to danie. Połączenie delikatnego mięsa z kwaskowatą cytryną i słodkim miodem… mmm pycha! Twoje kubki smakowe i Twoi domownicy pokochają to połączenie!

Na jaką okazję? Kurczak z cytryną to danie, które świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu. Koniec z nudą w kuchni! Zaskocz swoich domowników nową propozycją podania drobiu.

Dla urozmaicenia: Tak przygotowane mięso najlepiej podawać w towarzystwie makaronu lub ryżu – odpocznijmy od „drugodaniowych” ziemniaków!

Czy wiesz, że? Miód dodawany do potraw wydobywa smak dania, nadając mu niepowtarzalną nutę. Sama słodycz!