Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią
łatwe
305 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę otrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Skórkę pomieszaj z przyprawą do kurczaka i olejem. Powstałą marynatą natrzyj mięso, odstaw je na kilka godzin do lodówki.

Krok 2
Koper i cukinię pokrój w grubą 2-3 cm kostkę.

Krok 3
Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, podlej kilkoma łyżkami wody, wstaw je do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 20 minut, po tym czasie dodaj warzywa. Całość piecz jeszcze 30 minut.

Krok 4
Kurczaka i warzywa przełóż do miski, z naczynia zlej pozostały sos z pieczenia i przelej do garnka.

Krok 5
Do wywaru dodaj mleko rozmieszane z mąką. Sos gotuj aż zgęstnieje, dopraw go na koniec sokiem z cytryny, wlej z powrotem do kurczaka.


Dobra rada:
Kurczak najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami, możesz je piec razem z kurczakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią
Obiady rządzą się swoimi prawami. Zastanawiasz się, jakie danie wybrać, by trafić w gust wszystkich? Zasada jest prosta – sięgnij po sprawdzone przepisy. Nie martw się! Wychodzimy Ci naprzeciw! Zainspiruj się przepisem na udka kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią i zorganizuj prawdziwą ucztę w swoim domu!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników pieczonego mięsa. Złota, chrupiąca skórka kurczaka… Czy Ty też nie możesz się oprzeć?
Na jaką okazję?
Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią to świetna propozycja na uroczysty obiad. Po takim posiłku nikt nie wyjdzie głodny i zawiedziony!
Czy wiesz, że?
Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Młode odmiany można podawać ze skórką, natomiast starsze, nieco twardsze, zaleca się obrać.
Dla urozmaicenia:
Kurczak najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami. Możesz je piec razem z mięsem.


































