Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Skórkę pomieszaj z przyprawą do kurczaka i olejem. Powstałą marynatą natrzyj mięso, odstaw je na kilka godzin do lodówki.

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - Krok 1

Krok 2

Koper i cukinię pokrój w grubą 2-3 cm kostkę.

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - Krok 2

Krok 3

Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, podlej kilkoma łyżkami wody, wstaw je do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 20 minut, po tym czasie dodaj warzywa. Całość piecz jeszcze 30 minut.

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - Krok 3

Krok 4

Kurczaka i warzywa przełóż do miski, z naczynia zlej pozostały sos z pieczenia i przelej do garnka.

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - Krok 4

Krok 5

Do wywaru dodaj mleko rozmieszane z mąką. Sos gotuj aż zgęstnieje, dopraw go na koniec sokiem z cytryny, wlej z powrotem do kurczaka.

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczak najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami, możesz je piec razem z kurczakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukiniąUdka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią

Obiady rządzą się swoimi prawami. Zastanawiasz się, jakie danie wybrać, by trafić w gust wszystkich? Zasada jest prosta – sięgnij po sprawdzone przepisy. Nie martw się! Wychodzimy Ci naprzeciw! Zainspiruj się przepisem na udka kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią i zorganizuj prawdziwą ucztę w swoim domu!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników pieczonego mięsa. Złota, chrupiąca skórka kurczaka… Czy Ty też nie możesz się oprzeć?

Na jaką okazję?

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią to świetna propozycja na uroczysty obiad. Po takim posiłku nikt nie wyjdzie głodny i zawiedziony!

Czy wiesz, że?

Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Młode odmiany można podawać ze skórką, natomiast starsze, nieco twardsze, zaleca się obrać.

Dla urozmaicenia:

Kurczak najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami. Możesz je piec razem z mięsem.