Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Skórkę pomieszaj z przyprawą do kurczaka i olejem. Powstałą marynatą natrzyj mięso, odstaw je na kilka godzin do lodówki.

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - Krok 1

Krok 2

Koper i cukinię pokrój w grubą 2-3 cm kostkę.

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - Krok 2

Krok 3

Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, podlej kilkoma łyżkami wody, wstaw je do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 20 minut, po tym czasie dodaj warzywa. Całość piecz jeszcze 30 minut.

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - Krok 3

Krok 4

Kurczaka i warzywa przełóż do miski, z naczynia zlej pozostały sos z pieczenia i przelej do garnka.

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - Krok 4

Krok 5

Do wywaru dodaj mleko rozmieszane z mąką. Sos gotuj aż zgęstnieje, dopraw go na koniec sokiem z cytryny, wlej z powrotem do kurczaka.

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczak najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami, możesz je piec razem z kurczakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukiniąUdka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią

Obiady rządzą się swoimi prawami. Zastanawiasz się, jakie danie wybrać, by trafić w gust wszystkich? Zasada jest prosta – sięgnij po sprawdzone przepisy. Nie martw się! Wychodzimy Ci naprzeciw! Zainspiruj się przepisem na udka kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią i zorganizuj prawdziwą ucztę w swoim domu!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników pieczonego mięsa. Złota, chrupiąca skórka kurczaka… Czy Ty też nie możesz się oprzeć?

Na jaką okazję?

Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią to świetna propozycja na uroczysty obiad. Po takim posiłku nikt nie wyjdzie głodny i zawiedziony!

Czy wiesz, że?

Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Młode odmiany można podawać ze skórką, natomiast starsze, nieco twardsze, zaleca się obrać.

Dla urozmaicenia:

Kurczak najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami. Możesz je piec razem z mięsem.