Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią
łatwe
305 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę otrzyj ze skórki, wyciśnij z niej sok. Skórkę pomieszaj z przyprawą do kurczaka i olejem. Powstałą marynatą natrzyj mięso, odstaw je na kilka godzin do lodówki.

Krok 2
Koper i cukinię pokrój w grubą 2-3 cm kostkę.

Krok 3
Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, podlej kilkoma łyżkami wody, wstaw je do nagrzanego do 190 °C piekarnika na 20 minut, po tym czasie dodaj warzywa. Całość piecz jeszcze 30 minut.

Krok 4
Kurczaka i warzywa przełóż do miski, z naczynia zlej pozostały sos z pieczenia i przelej do garnka.

Krok 5
Do wywaru dodaj mleko rozmieszane z mąką. Sos gotuj aż zgęstnieje, dopraw go na koniec sokiem z cytryny, wlej z powrotem do kurczaka.


Dobra rada:
Kurczak najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami, możesz je piec razem z kurczakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią
Obiady rządzą się swoimi prawami. Zastanawiasz się, jakie danie wybrać, by trafić w gust wszystkich? Zasada jest prosta – sięgnij po sprawdzone przepisy. Nie martw się! Wychodzimy Ci naprzeciw! Zainspiruj się przepisem na udka kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią i zorganizuj prawdziwą ucztę w swoim domu!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników pieczonego mięsa. Złota, chrupiąca skórka kurczaka… Czy Ty też nie możesz się oprzeć?
Na jaką okazję?
Udka z kurczaka pieczone z koprem włoskim i cukinią to świetna propozycja na uroczysty obiad. Po takim posiłku nikt nie wyjdzie głodny i zawiedziony!
Czy wiesz, że?
Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Młode odmiany można podawać ze skórką, natomiast starsze, nieco twardsze, zaleca się obrać.
Dla urozmaicenia:
Kurczak najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami. Możesz je piec razem z mięsem.