
Składniki
8 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą. Natrzyj nią mięso i odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 2
Ziemniaki dokładnie oczyść, jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3
Kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek posiekaj. Od cebuli odkrój szczypior, posiekaj go i odłóż.

Krok 4
Cukinie pokrój w półplastry.

Krok 5
W żaroodpornym półmisku rozłóż równomiernie ziemniaki, kolby kukurydzy, cukinię i cebulę dymkę. Jeśli cebula jest duża, przekrój ją na pół. Oprósz wszystko pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr, igiełkami rozmarynu, przyprawą grubo mieloną i czosnkiem.

Krok 6
Rozgrzej oliwę na patelni. Przesmaż zamarynowane udka kurczaka i rozłóż je na warzywach. Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 ºC piekarniku. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z kurczaka pieczone
Któż nie lubi złocistych pieczonych udek kurczaka z przyrumienioną i pełną aromatów skórką? W niektórych domach podczas niedzielnych obiadów o przypieczoną skórkę z kurczaka toczą się wojny! Jeśli zrobisz je według naszego przepisu – czyli najpierw podsmażysz na patelni, a potem upieczesz w piekarniku na plastrach ziemniaka i warzywach – odniesiesz kulinarny sukces. Tajemnicą smaku mięsa jest także odpowiednie ich przyprawienie. Użyj do tego przyprawy uniwersalnej oraz dobrej oliwy, z których powstanie szybka marynata do drobiu. Podczas pieczenia, soki z kurczaka spłyną na warzywa, dzięki czemu małe kolby kukurydzy, plastry cukinii i ziemniaki przyrumienia się i nabiorą smaku. Koloru i świeżości doda temu daniu posiekany szczypiorek, którym danie należy obficie posypać na koniec.