Udka z kurczaka pieczone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka pieczone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
816 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

512 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1013 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą. Natrzyj nią mięso i odstaw na 30 minut do lodówki.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie oczyść, jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 2

Krok 3

Kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek posiekaj. Od cebuli odkrój szczypior, posiekaj go i odłóż.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 3

Krok 4

Cukinie pokrój w półplastry.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 4

Krok 5

W żaroodpornym półmisku rozłóż równomiernie ziemniaki, kolby kukurydzy, cukinię i cebulę dymkę. Jeśli cebula jest duża, przekrój ją na pół. Oprósz wszystko pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr, igiełkami rozmarynu, przyprawą grubo mieloną i czosnkiem.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 5

Krok 6

Rozgrzej oliwę na patelni. Przesmaż zamarynowane udka kurczaka i rozłóż je na warzywach. Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 ºC piekarniku. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka pieczoneUdka z kurczaka pieczone

Któż nie lubi złocistych pieczonych udek kurczaka z przyrumienioną i pełną aromatów skórką? W niektórych domach podczas niedzielnych obiadów o przypieczoną skórkę z kurczaka toczą się wojny! Jeśli zrobisz je według naszego przepisu – czyli najpierw podsmażysz na patelni, a potem upieczesz w piekarniku na plastrach ziemniaka i warzywach – odniesiesz kulinarny sukces. Tajemnicą smaku mięsa jest także odpowiednie ich przyprawienie. Użyj do tego przyprawy uniwersalnej oraz dobrej oliwy, z których powstanie szybka marynata do drobiu. Podczas pieczenia, soki z kurczaka spłyną na warzywa, dzięki czemu małe kolby kukurydzy, plastry cukinii i ziemniaki przyrumienia się i nabiorą smaku. Koloru i świeżości doda temu daniu posiekany szczypiorek, którym danie należy obficie posypać na koniec.