Udka z kurczaka pieczone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

689 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

746 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

0 szczypt

1 sztuka

8 sztuk

2 sztuki

40 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą. Natrzyj nią mięso i odstaw na 30 minut do lodówki.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie oczyść, jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 2

Krok 3

Kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek posiekaj. Od cebuli odkrój szczypior, posiekaj go i odłóż.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 3

Krok 4

Cukinie pokrój w półplastry.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 4

Krok 5

W żaroodpornym półmisku rozłóż równomiernie ziemniaki, kolby kukurydzy, cukinię i cebulę dymkę. Jeśli cebula jest duża, przekrój ją na pół. Oprósz wszystko pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr, igiełkami rozmarynu, ostrą papryką i czosnkiem.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 5

Krok 6

Rozgrzej oliwę na patelni. Przesmaż zamarynowane udka kurczaka i rozłóż je na warzywach. Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 ºC piekarniku. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka pieczoneUdka z kurczaka pieczone

Któż nie lubi złocistych pieczonych udek kurczaka z przyrumienioną i pełną aromatów skórką? W niektórych domach podczas niedzielnych obiadów o przypieczoną skórkę z kurczaka toczą się wojny! Jeśli zrobisz je według naszego przepisu – czyli najpierw podsmażysz na patelni, a potem upieczesz w piekarniku na plastrach ziemniaka i warzywach – odniesiesz kulinarny sukces. Tajemnicą smaku mięsa jest także odpowiednie ich przyprawienie. Użyj do tego przyprawy uniwersalnej oraz dobrej oliwy, z których powstanie szybka marynata do drobiu. Podczas pieczenia, soki z kurczaka spłyną na warzywa, dzięki czemu małe kolby kukurydzy, plastry cukinii i ziemniaki przyrumienia się i nabiorą smaku. Koloru i świeżości doda temu daniu posiekany szczypiorek, którym danie należy obficie posypać na koniec.