Udka z kurczaka pieczone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka pieczone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

754 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

473 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

928 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do kurczaka wymieszaj z oliwą. Natrzyj nią mięso i odstaw na 30 minut do lodówki.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie oczyść, jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 2

Krok 3

Kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek posiekaj. Od cebuli odkrój szczypior, posiekaj go i odłóż.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 3

Krok 4

Cukinie pokrój w półplastry.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 4

Krok 5

W żaroodpornym półmisku rozłóż równomiernie ziemniaki, kolby kukurydzy, cukinię i cebulę dymkę. Jeśli cebula jest duża, przekrój ją na pół. Oprósz wszystko pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr, igiełkami rozmarynu, przyprawą grubo mieloną i czosnkiem.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 5

Krok 6

Rozgrzej oliwę na patelni. Przesmaż zamarynowane udka kurczaka i rozłóż je na warzywach. Piecz przez 30 minut w nagrzanym do 180 ºC piekarniku. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Udka z kurczaka pieczone - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka pieczone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka pieczoneUdka z kurczaka pieczone

Któż nie lubi złocistych pieczonych udek kurczaka z przyrumienioną i pełną aromatów skórką? W niektórych domach podczas niedzielnych obiadów o przypieczoną skórkę z kurczaka toczą się wojny! Jeśli zrobisz je według naszego przepisu – czyli najpierw podsmażysz na patelni, a potem upieczesz w piekarniku na plastrach ziemniaka i warzywach – odniesiesz kulinarny sukces. Tajemnicą smaku mięsa jest także odpowiednie ich przyprawienie. Użyj do tego przyprawy uniwersalnej oraz dobrej oliwy, z których powstanie szybka marynata do drobiu. Podczas pieczenia, soki z kurczaka spłyną na warzywa, dzięki czemu małe kolby kukurydzy, plastry cukinii i ziemniaki przyrumienia się i nabiorą smaku. Koloru i świeżości doda temu daniu posiekany szczypiorek, którym danie należy obficie posypać na koniec.