Kurczak po toskańsku

pieczony w piekarniku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę odcedź z zalewy i przepłucz wodą. Oliwki przekrój na pół.

Krok 2

Oczyszczone udka z kurczaka włóż do rękawa do pieczenia.

Krok 3

Dodaj Fix Knorr i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Następnie wlej do kurczaka pokrojone pomidory, dodaj oliwki i fasolkę.

Krok 5

Zamknij szczelnie woreczek i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj, potrząsając kilka razy torebką.

Krok 6

Kurczaka piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po toskańskuKurczak po toskańsku

Soczyste pomidory, mięsiste, delikatne oliwki i świeże zioła – przyrządzane z ich dodatkiem dania mają w sobie najważniejsze cechy włoskiej kuchni. Są aromatyczne, wyraziste, mocno warzywne i przede wszystkim smaczne. Taki jest też pieczony kurczak w pomidorach po toskańsku. Soczyste mięso drobiowe z warzywnym, gęstym sosem doskonale komponuje się zarówno ze świeżą bagietką, jak i ziemniaczanym purée lub kremowymi kopytkami gnocchi. Aby przyrządzić tę potrawę, na początek oczyść udka z kurczaka i włóż je do specjalnej torebki do pieczenia. Dorzuć do mięsa odcedzoną z wody białą fasolkę, pomidory pelati oraz czarne oliwki i przyprawy. Dolej też oliwę z oliwek. Wykorzystaj również bazylię i oregano – wzmocnisz dzięki nim aromat dania. Jeśli chcesz, aby całość była bardziej pikantna, dorzuć odrobinę suszonego peperoncino. Pieczonego kurczaka w pomidorach po toskańsku serwuj z sałatką z rukoli, suszonych pomidorów i mozzarelli. Potrawę posyp też startym parmezanem. Koniecznie sprawdź nasz przepis.