Kurczak po toskańsku
pieczony w piekarniku
łatwe
69 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolkę odcedź z zalewy i przepłucz wodą. Oliwki przekrój na pół.
Krok 2
Oczyszczone udka z kurczaka włóż do rękawa do pieczenia.
Krok 3
Dodaj Fix Knorr i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Następnie wlej do kurczaka pokrojone pomidory, dodaj oliwki i fasolkę.
Krok 5
Zamknij szczelnie woreczek i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj, potrząsając kilka razy torebką.
Krok 6
Kurczaka piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po toskańsku
Soczyste pomidory, mięsiste, delikatne oliwki i świeże zioła – przyrządzane z ich dodatkiem dania mają w sobie najważniejsze cechy włoskiej kuchni. Są aromatyczne, wyraziste, mocno warzywne i przede wszystkim smaczne. Taki jest też pieczony kurczak w pomidorach po toskańsku. Soczyste mięso drobiowe z warzywnym, gęstym sosem doskonale komponuje się zarówno ze świeżą bagietką, jak i ziemniaczanym purée lub kremowymi kopytkami gnocchi. Aby przyrządzić tę potrawę, na początek oczyść udka z kurczaka i włóż je do specjalnej torebki do pieczenia. Dorzuć do mięsa odcedzoną z wody białą fasolkę, pomidory pelati oraz czarne oliwki i przyprawy. Dolej też oliwę z oliwek. Wykorzystaj również bazylię i oregano – wzmocnisz dzięki nim aromat dania. Jeśli chcesz, aby całość była bardziej pikantna, dorzuć odrobinę suszonego peperoncino. Pieczonego kurczaka w pomidorach po toskańsku serwuj z sałatką z rukoli, suszonych pomidorów i mozzarelli. Potrawę posyp też startym parmezanem. Koniecznie sprawdź nasz przepis.