Kurczak po toskańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak po toskańsku

pieczony w piekarniku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

86 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę odcedź z zalewy i przepłucz wodą. Oliwki przekrój na pół.

Krok 2

Oczyszczone udka z kurczaka włóż do rękawa do pieczenia.

Krok 3

Dodaj Fix Knorr i wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Następnie wlej do kurczaka pokrojone pomidory, dodaj oliwki i fasolkę.

Krok 5

Zamknij szczelnie woreczek i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj, potrząsając kilka razy torebką.

Krok 6

Kurczaka piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po toskańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po toskańskuKurczak po toskańsku

Soczyste pomidory, mięsiste, delikatne oliwki i świeże zioła – przyrządzane z ich dodatkiem dania mają w sobie najważniejsze cechy włoskiej kuchni. Są aromatyczne, wyraziste, mocno warzywne i przede wszystkim smaczne. Taki jest też pieczony kurczak w pomidorach po toskańsku. Soczyste mięso drobiowe z warzywnym, gęstym sosem doskonale komponuje się zarówno ze świeżą bagietką, jak i ziemniaczanym purée lub kremowymi kopytkami gnocchi. Aby przyrządzić tę potrawę, na początek oczyść udka z kurczaka i włóż je do specjalnej torebki do pieczenia. Dorzuć do mięsa odcedzoną z wody białą fasolkę, pomidory pelati oraz czarne oliwki i przyprawy. Dolej też oliwę z oliwek. Wykorzystaj również bazylię i oregano – wzmocnisz dzięki nim aromat dania. Jeśli chcesz, aby całość była bardziej pikantna, dorzuć odrobinę suszonego peperoncino. Pieczonego kurczaka w pomidorach po toskańsku serwuj z sałatką z rukoli, suszonych pomidorów i mozzarelli. Potrawę posyp też startym parmezanem. Koniecznie sprawdź nasz przepis.